Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«USAs mest profilerte konspirasjonsteoretiker»:

Alex Jones permanent utestengt fra Twitter

Twitter har besluttet permanent å utestenge ytre høyre-konspiratoriker Alex Jones, som allerede er ekskludert fra Facebook og YouTube.

UTESTENGT: Alex Jones er nå permanent utstengt fra Twitter. Foto: AP Photo / Jose Luis Magana / NTB scanpix
UTESTENGT: Alex Jones er nå permanent utstengt fra Twitter. Foto: AP Photo / Jose Luis Magana / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontroversielle Jones var i august utestengt fra Twitter i ei uke etter at han oppfordret sine tilhengere til å gripe til våpen i kampen mot mediene. Denne gangen er det altså for godt.

- I dag har vi permanent utestengt @realalexjones og @infowars fra Twitter og Periscope. Vi gikk til dette skrittet basert på nye meldinger om tweeter og videoer lagt ut i går som bryter med våre retningslinjer om krenkende oppførsel, i tillegg til kontoenes tidligere brudd på reglene, heter det i uttalelsen fra Twitter torsdag.

Jones slår tilbake

Twitter kommenterer vanligvis ikke saker som involverer enkeltpersoner, men i dette tilfellet har interessen vært såpass stor at nettstedet fant det i offentlighetens interesse med en uttalelse.

Beslutningen kommer dagen etter at Twitter-sjef Jack Dorsey vitnet i Kongressen, blant annet om anklager fra president Donald Trump om at giganter innen sosiale medier er politisk partiske, mot liberalister og ute etter å bringe de konservative til taushet.

Twitter advarte andre mot å bidra til at Jones kan omgå utestengelsen fra nettstedet.

Alex Jones har kommentert utestengelsen på sitt eget nettsted InfoWars.

- Jeg ble utestengt, ikke fordi vi løy, men fordi vi fortalte sannheten og fordi vi er populære, sier Jones.

Omstridt mann

Alex Jones er omstridt og meget upopulær, om man ikke regner med hans trofaste lytterskare. Han er blant annet grunnleggeren av nettstedet, radio- og TV-programmet Infowars, som er kjent for å dele konspirasjonsteorier.

Han har som mange andre utenfor de etablerte mediene skapt seg et stort navn via blant annet YouTube og podkaster, men i det siste har Jones fått stadig større problemer med å få publisert tingene sine på diverse plattformer.

I begynnelsen av august fikk Apple, YouTube og Facebook nok av Jones.

Først aksjonerte Apple. De fjernet fem av Infowars seks podkaster fra iTunes og andre podkast-apper. Blant podkastene som ble fjernet var «War Room» og «Alex Jones Show», podkaster Jones selv er vert for.

Apple begrunnet aksjonen med at de «ikke aksepterer hatefulle ytringer».

Flere utestengelser

Etter at Apple hadde utestengt Jones raste dominobrikkene for den kontroversielle pratmakeren.

Dagen etter at Apple hadde utestengt Jones, stengte Facebook fire av Jones' Facebook-sider, grunnet «gjentatte brudd på vår retningslinjer». Dette kom i kjølvannet av at Facebook hadde suspendert Jones' personlige konto i 30 dager «for hans rolle i å poste ulovlig innhold på disse sidene».

Bare noen få timer etter at utestengelsen fra Facebook ble kjent, tok også YouTube affære. De stengte ned Jones' YouTube-kanal, som hadde 2,5 millioner abonnenter, og hvis videoer har blitt sett over en milliard ganger.

Årsaken til at Jones' kanal ble stengt var, ifølge YouTube, at han på tross av å ha blitt gitt en 90 dagers utestengelse har deltatt i en rekke direktesendinger på andre YouTube-kanaler.

I tillegg til de nevnte utestengelsene slettet også Spotify hele podkaste «the Alex Jones Show» fra sin plattform.

Søksmål

Alle utestengelsene kommer på toppen av søksmålene Jones må forholde seg til. Han har nemlig blitt saksøkt av en rekke pårørende for uttalelser om at skolemassakren på barneskolen Sandy Hook i den lille byen Newtown i Connecticut aldri fant sted.

20 førsteklassinger og seks voksne ble drept 14. desember 2012, da 20 år gamle Adam Lanza tok seg inn på skolen og begynte å skyte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!