REDDET LIV: Alex Giroud åpnet restauranten sin for panikkslagne mennesker da terroristen Mohamad Lahouaiej Bouhlel kjørte en lastebil gjennom folkemengden i Nice. Utenfor har pårørende og berørte av hendelsen lagt ned blomster. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REDDET LIV: Alex Giroud åpnet restauranten sin for panikkslagne mennesker da terroristen Mohamad Lahouaiej Bouhlel kjørte en lastebil gjennom folkemengden i Nice. Utenfor har pårørende og berørte av hendelsen lagt ned blomster. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Alex reddet mange liv under Nice-terroren. Nå nekter han å tjene penger mens byen sørger

Alex Giroud og familierestauranten hans slapp desperate mennesker inn da terroren rammet Nice. Til Dagbladet forteller han om kvinnen som ga fra seg sitt egen barn i desperasjonen som oppsto. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICE (Dagbladet): 84 mennesker døde like utenfor restauranten familien hans eier. Alex Giroud og familien hans forsøkte å redde så mange som mulig.

- Det var komplett kaos. Folk løp på gata, de dyttet hverandre for å komme bort fra angrepet. Folk snublet når de løp inn døra i restauranten vår, og de ble trampet på av andre som kom bak dem.

Han forteller Dagbladet om de desperate minuttene da Mohamed Bouhlel forsøkte å drepe så mange tilfeldige mennesker som mulig. Da han omsider ble stanset, hadde 84 menneskeliv gått tapt. Mange er fortsatt hardt skadet.

Giroud sier frykten lå tett i lufta, at folk var desperate og løp for livet. Lastebilen til terroristen stanset like bortenfor uteserveringa deres.

- Jeg så redselen i ansiktet på folk. Det kommer jeg aldri til å glemme. Paris-terroren så jeg på TV, og det var fælt. Men dette var noe helt annet. Denne kvelden blir med meg for alltid, sier han og ser blytungt ut i lufta.

Rundt ham står mennesker og gråter. De legger blomster ned på bakken og bøyer hodene i sorg. Kontrasten fra det sedvanlige ferielivet i Nice er enorm.

Reddet liv

Familien til Alex Giroud driver en restaurant på Promenade des Anglais i Nice. Terroristen Bouhlel ble stanset like utenfor restauranten deres.

- Dere reddet mange liv?

Giroud nøler først. Han ønsker åpenbart ikke å framstå som en som skal tjene personlig ære på terroren - han ønsker åpenbart ikke å framstå som noen helt.

HOLDER STENGT, MEN ÅPENT: Giroud-familien vil ikke tjene en eneste Euro så lenge Nice sørger. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HOLDER STENGT, MEN ÅPENT: Giroud-familien vil ikke tjene en eneste Euro så lenge Nice sørger. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke. Jeg tror vi reddet noen liv. Det er jo vondt å si, men jeg tror det.

Han forteller historien om en mor som ga fra seg sitt eget barn i frykten som oppsto.

- En kvinne løp bort til en av våre servitører og sa «vær så snill, hold babyen min trygg. Redd ham». Mammaen kom ikke over gjerdet uten å gi fra seg barnet, fortsetter Giroud.

Stengt, men åpent

Restauranten til Giroud er ikke stor - en liten familierestaurant med servering til 30 mennesker, toppen 40 på en ekstra god dag. Likevel var det opp mot 200 der da angrepet fant sted. Giroud-familien slapp inn så mange de kunne, og stuet lagerrom og kjeller full av folk for å redde så mange som mulig.

- Vi tok folk inn på kjøkkenet, ned i kjelleren. Overalt. Det var mellom 150 og 200 mennesker hos oss. Vi lå på gulvet og så en politimann åpne ild mot terroristen, vi så flammene fra pistolen hans like utenfor restauranten, sier Alex Giroud.

Han møter Dagbladet på trammen til restauranten, som nå både er stengt og åpen. Stengt fordi Giroud-familien følte det ble feil å tjene penger på dager der Nice gråter, åpen fordi døren til restauranten står på vidt gap - hvem som helst kan komme inn for å prate og si hei. Men de får ikke lov til å bruke ei krone.

AKSJON MOT GJERNINGSMANNENS HJEM: Politiet aksjonerer mot gjerningsmannens hjem i Nice. Reporter Steinar Solås Suvatne er på stedet. Video: Øystein N. Monsen Vis mer

- Vi ville vise solidaritet med familiene. Men det er fint at butikker lenger inne i byen er åpne, for å vise at vi ikke er redde. Akkurat nå holder vi stengt, for vi vil ikke ha profitt på dager som dette. Slik tenker ikke vi, sier Alex Giroud.

- Jeg var så redd!

Like utenfor restauranten har folk begynt å legge ned blomster, bamser og håndskrevne hilsener til de avdøde. Mange slike provisoriske minnesteder fyller nå strandpromenaden i Nice. Den utenfor Giroud-familiens restaurant er en av de største. Familien til Alex har lagt ut ark og penner slik at sørgende kan skrive beskjeder som kan legges ved blomsterhavet.

- Jeg var så redd! Men jeg prøvde å være rolig, si til barna at de måtte være rolige, men egentlig var jeg like redd som dem. En kvinne sa til meg etterpå at det er sånne øyeblikk, som i restauranten vår under terroren, at man virkelig finner ut hvem man er, avslutter han.

30 000 mennesker var samlet på promenaden da terroristen meiet ned 84 personer med en 19 tonn tung lastebil. Frankrike startet sin tre dager lange landesorg i dag, til minne om de døde.