Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alexander (16) døde etter dramatisk politijakt

Alexander Storåker (16) og kompisen kjørte moped da en politipatrulje fikk øye på dem. Politijakten endte katastrofalt.

ENDTE FATALT: Alexander Storåker døde 12. mai etter en mopedtur med bestevennen. Foto: Privat (med tillatelse fra familien)
ENDTE FATALT: Alexander Storåker døde 12. mai etter en mopedtur med bestevennen. Foto: Privat (med tillatelse fra familien) Vis mer

Norske Alexander Storåker (16) og en venn var ute og kjørte moped da en politipatrulje ble oppmerksomme på dem.

Ifølge Expressen fulgte politiet dem inn på en gangsti i et boligområde med lekeplasser og hus. Jakten sluttet med at guttene krasjet og Alexander døde.

Han ble bare 16 år gammel.

- Hvordan kunne politiet kjøre etter to smågutter i utgangspunktet?, sier mammaen til Alexander, Anna Storåker til Expressen.

Ulykken skjedde 12. mai i Lerum utenfor Göteborg der han bodde.

Dagbladet har ikke lyktes med å få en kommentar fra familien, men bildet trykkes med tillatelse.

ADVARER: Politiet slipper video av en nesten-ulykke tirsdag 30. juni for å advare andre førere. Video: Privat Vis mer

- Sjokkerende stille

16-åringen var norsk statsborger, og er født i Tromsø. Familien flyttet til Sverige i 2007, skriver VG.

Etter snart åtte uker, forteller foreldrene Anne og Frode Storåker at de ennå ikke har fått svar på hvordan dette kunne skje.

- Det har vært sjokkerende stille fra politiet. Vi har bedt om informasjon, men får til svar at etterforskningen er unntatt offentlighet, sier Anna Storåker til Expressen.

Det er Alexanders venn som satt bakerst på mopeden som har kunnet fortelle om deler av prosessen, forklarer hun.

- Guttene var på vei ut av en parkeringsplass da politiet kom kjørende og bremset raskt ved siden av dem. Ingen lys- eller lydsignaler skal ha blitt gitt. Guttene ble redde og stakk av, hevder Alexanders mor.

Ifølge VG var politibilen som kjørte sivil.

Etterpå fulgte biljakten som endte katastrofalt. Alexander skal ha mistet kontrollen over mopeden og krasjet.

Aftonbladet omtalte saken først. Foreldrene forteller om den tragiske hendelsen og sorgen i det svenske programmet «Dödsjakten», som ledes av Robert Aschberg, og er Aftonbladets tv-program for granskninger.

Visste ikke at sønnen var død

BLOMSTERHAV: Det er lagt ned blomster, minneord og tent lys for Alexander der han døde. Foto: Hanna Brunlöf/GT/Expressen
BLOMSTERHAV: Det er lagt ned blomster, minneord og tent lys for Alexander der han døde. Foto: Hanna Brunlöf/GT/Expressen Vis mer

Anna Storåker hadde vært ute og gått, og mannen Frode Storåker sto på kjøkkenet da politiet ringte på døra.

- De sa at det hadde vært en alvorlig ulykke med Alexander, og at de ønsket å kjøre oss til Sahlgrenska sykehus. Vi hadde tusen spørsmål, men fikk ingen svar. Vi lurte på hvor hardt han var skadd og hva som hadde skjedd, sier Anna Storåker til Expressen.

I tv-programmet oppgir foreldrene at de blir tatt med til sykehuset der sønnen er. Ifølge dem får de ikke vite at sønnen da allerede er død.

- På sykehuset fikk vi heller ikke vite noe da vi ventet, vi trodde de opererte ham. Vi antok at Alexander var i live. Faktisk hadde han vært død i flere timer. Det viste seg at Alexander var i rommet ved siden av. Etter at legen fortalte at livet hans ikke var reddet, fikk vi se ham, sier Anna.

Hun bemerker at hun ikke har ord for å beskrive hvor fryktelig det har vært etter sønnens død.

- Politiet kjørte oss hjem igjen til huset vårt. Der satt vi da, helt i sjokk. Vi måtte fortelle de andre barna som er 19, 13 og 11 år at Alexander ikke kommer hjem igjen, sier hun til Expressen.

Ubesvarte spørsmål

Ennå har ikke foreldrene fått svar på hvorfor politiet valgte å følge etter guttene.

Den fungerende lokale politisjefsjefen i Alingsås, Mikael Edvardsson, sier at han ikke kan svare på noen spørsmål om hva som skjedde med Alexander Storåker på nåværende tidspunkt.

- Det er en ekstremt tragisk hendelse. Vi fra politiet har stor forståelse for at familien har mange spørsmål og leter etter svar. Men vi kan ikke gi noen svar under den pågående forundersøkelsen. Vi avventer etterforskningen og hva den kommer til, sier han til Expressen.

Nå utredes det om patruljen som skal ha jaktet på guttene har begått tjenestefeil.

- Vi undersøker politiets vurderinger som ble gjort, og ser det i sammenheng med hendelsen. Vi må komme til bunns i hva som har skjedd, så langt det går. Vi vil ikke gå ut med noe informasjon som kan påvirke vitner eller andre personer som skal avhøres. Derfor gir vi ingen kommentarer ennå, forteller etterforskningsleder Kajsa Sundgren i påtalemyndigheten som nå gransker saken, til Expressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!