NY REKORD: Bålet er målt til 47,4 meter, noe som er ny verdensrekord. Rekorden ble lørdag ettermiddag bekreftet av Møre og Romsdal politidistrikt. Video: A. Hjelm / F. Walderhaug Vis mer

Alexander (20) sa opp jobben for bålbygging. Nå har bålet satt ny verdensrekord

Har brukt hele natta på å fullføre byggingen av verdens høyeste bål. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bare noen timer igjen til verdens høyeste bål tennes i Ålesund.

Da Dagbladet snakket med Alexander Heen (20), en av tre bål-sjefer, manglet de åtte meter fra å ha bygget verdens høyeste bål, 45 ruvende meter over bakken.

- Jeg regner med vi har en 14-16 timer igjen. Vi kommer til å holde på hele natta. Om vi er heldige blir det et par timer på puta før vi setter fyr på det hele klokka 21.00 lørdag kveld, sier Heen.

I ettermiddag kom gladnyheten: Ifølge NTB kunne Møre og Romsdal politidistrikt bekrefte at Slinningsbålet nå har satt ny verdensrekord.

Alexander Heen (20) er en av tre bål-byggesjefer. I morgen klokken 21:00 håper han og kunne kalle seg selv og resten av Slinningsbål-gjengen verdensmestere. Foto: Privat
Alexander Heen (20) er en av tre bål-byggesjefer. I morgen klokken 21:00 håper han og kunne kalle seg selv og resten av Slinningsbål-gjengen verdensmestere. Foto: Privat Vis mer

Bålet ble lasermålt til 47,4 meter.

For noen år tilbake siden tok Slovakia rekorden med et 43,44 meter høyt bål. Nå skal gjengen på Slinningen i Ålesund ta rekorden tilbake. Og bålet skal bygges for hånd, ved hjelp av titalls frivillige i alderen 13-56 år.

- Det er tungt arbeid. Minimumkravet er å kunne løfte en trepall på 40 kilo over hodet, mange, mange ganger, så det er slett ikke for alle, sier 20-åringen.

Lever på sparepenger

Første pallen ble lagt ned 10. april, men bål-sjefene Simon Rønneberg Eiken, Yngve Osvold og Heen har planlagt hver minste detalj siden fjorårets bål brant ned.

- Til sammen er det lagt ned over tusen dugnadstimer, forteller Heen.

Selv sa han opp jobben for å sette verdensrekord.

- Det tar ekstremt mye tid. Jeg hadde rett og slett ikke noe annet valg enn å si opp heltidsjobben. Jeg har friår, så det går egentlig bra, men siden jul har jeg levd på sparepenger, og bare bygget bål, sier 20-åringen, som om en måned reiser i militæret.

ERFARNE: Johnny Andre Brist t.v. og Ole Marius Brandal, mangeårige bål-byggere.  Foto: Privat
ERFARNE: Johnny Andre Brist t.v. og Ole Marius Brandal, mangeårige bål-byggere.  Foto: Privat Vis mer

- Jeg håper derfor virkelig vi klarer det. For neste år har jeg ikke tid til å sette verdensrekorder!

Startet som et veddemål

Som mange andre rekordforsøk, startet også dette som et veddemål på fest.

- Vi var unge og nyvalgte bål-sjefer, og tok imot utfordringen fra de gamle sjefene på strak arm. Med blod på tann lovet vi å sette verdensrekord innen fem år, forklarer Heen.

- Uten en enorm innsatsvilje ville vi aldri klart det. Alt som skal til nå er en siste innspurt før vi i morgen kveld kan slå oss selv på brystet og kalle oss verdensmestere.

52 år med bål

Arbeidet er slett ikke for de med høydeskrekk. Bundet fast til selve bålet, sendes en og en pall opp til det nå snart 45 meter høye bålet.

- Jeg vil påstå at sikkerheten er god. Det kommer av 52 år med bålbyggingtradisjon og vel utarbeida teknikker. Vi har sikringer fra bunn til topp, og sikrer oss i klatreutstyr, sier Heen.

Lørdag får bålet besøk av uavhengige «vitner», kommunens kulturavdeling og landskapsarkitekter som skal dokumentere rekordforsøket.

- Alt dokumenteres og loggføres nøye slik at vi kan sende det inn til Guinness World Records. Nå gleder vi oss stort til å lage tidenes folkefest i Ålesund i morgen kveld.

IKKE FOR DE MED HØYDESKREKK: Om 14 timer håper dugnadsgjengen å være ferdige med det 45-meter høye bålet.  Foto: Privat
IKKE FOR DE MED HØYDESKREKK: Om 14 timer håper dugnadsgjengen å være ferdige med det 45-meter høye bålet.  Foto: Privat Vis mer