Alexander Buchmann: - Det som skjer i Kunduz er en katastrofe

22 mennesker drept i angrep på sykehus.

HARDT RAMMET:  Bombene traff sykehuset fra klokka 02.08 til 03.15 lokal tid lørdag 3. oktober. 12 ansatte og minst syv pasienter, inkludert tre barn, ble drept . Foto: Médecins Sans Frontières / AP / Scanpix
HARDT RAMMET: Bombene traff sykehuset fra klokka 02.08 til 03.15 lokal tid lørdag 3. oktober. 12 ansatte og minst syv pasienter, inkludert tre barn, ble drept . Foto: Médecins Sans Frontières / AP / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 12 ansatte og minst sju pasienter, inkludert tre barn, ble drept da et bombeangrep traff et sykehus drevet av Leger Uten Grenser i Kunduz, nord i Afghanistan natt til i lørdag.

37 mennesker ble hardt skadet. 19 av disse er Leger Uten Grenser-ansatte.

All aktivitet på sykehuset er nå innstilt, og alle Leger Uten Grenser-ansatte er evakuert til Kabul.

Den amerikanske generalen John Campbell sa mandag at angrepet mot MSF-sykehuset i provinshovedstaden Kunduz kom som følge av at afghanske styrker ba om amerikansk luftstøtte, skriver NTB.

Et uhell - Et luftangrep ble da iverksatt for å eliminere trusselen fra Taliban, og flere sivile ble ved et uhell truffet, sier Campbell, som ikke spesifikt nevnte at angrepet hadde truffet Leger Uten Grensers sykehus.

Leger Uten Grenser opplyser på sine hjemmesider at 29. september fikk den militære koalisjonen, Afghanistans hær og andre sivile, oppgitt nøyaktige GPS-koordinater til sykehuset, for å unngå at det skulle bli truffet.

- Sannheten er at USA slapp disse bombene. USA rammet et digert sykehus fullt av sårede pasienter og MSF-ansatte, sier generaldirektør i Leger Uten Grenser, Christopher Stokes i en pressemelding.

- En katastrofe Alexander Buchmann, fra Leger Uten Grenser, har tidligere jobbet Afghanistan og vært i Kunduz flere ganger. Han omtaler situasjonen som katastrofal.

- Jeg kan bare se for meg hvordan situasjonen er der nå. Det er mye kamphandlinger i området, og nærmeste sykehus ligger flere timer unna. For å komme seg dit må man kanskje krysse tre frontlinjer. Dette er en katastrofe, sier Buchmann til Dagbladet.

 I Afghanistan:  Alexander Buchmann på jobb for Leger Uten Grenser i Afghanistan. Foto: Guilhem Molinie/Leger Uten Grenser
I Afghanistan: Alexander Buchmann på jobb for Leger Uten Grenser i Afghanistan. Foto: Guilhem Molinie/Leger Uten Grenser Vis mer

Kunduz har vært åsted for harde kamper siden Taliban inntok provinshovedstaden 28. september. Det var første gang siden invasjonen i 2001 at Taliban fikk kontroll over en større by.

Amerikanske fly og NATO-styrker har støttet afghanske regjeringsstyrker i kampen om Kunduz den siste uka.

Sykehuset som ble rammet av angrepet hadde spesialisert seg på traumebehandling, og da særlig livreddende amputasjon.

300 000 mennesker Buchmann forteller at organisasjonen bare har ett annet traumesykehus i verden på nivået med det i Kunduz. Sykehuset ble åpnet for fire år siden.

- Behovet for hjelp i dette området er prekær, for å si det mildt. Når et slikt sykehus blir bombet forsvinner tilgangen på medisinsk hjelp. Behovet for hjelp er større enn noen gang, og hvor skal den komme fra? Det er nå 300 000 mennesker som er uten tilgang på medisinsk hjelp, sier han.

Nå er det ingen Leger Uten Grenser-ansatte i området. Og det er umulig å si når de kan reise tilbake. Om de kan reise tilbake.

- Det som skjedde natt til lørdag kan i teorien frarøve befolkningen helsehjelp i all framtid. Vi hadde kommet til Kunduz for å bli, men vi kan ikke bli når sykehusene våre blir bombet, sier Buchmann.

Siden sykehuset ble angrepet, har Buchmann vært trist og frustrert.

 - BRANT IHJEL:  - De som kunne, hadde kommet seg inn i to av bunkersene for å søke tilflukt, men pasienter som ikke kunne rømme brant ihjel i sengene sine, sier pogramansvarlig for Leger Uten Grenser i Nord-Afghanistan. Foto: Médecins Sans Frontières / AP / Scanpix
- BRANT IHJEL: - De som kunne, hadde kommet seg inn i to av bunkersene for å søke tilflukt, men pasienter som ikke kunne rømme brant ihjel i sengene sine, sier pogramansvarlig for Leger Uten Grenser i Nord-Afghanistan. Foto: Médecins Sans Frontières / AP / Scanpix Vis mer

- Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd, samtidig som jeg er frustrert og forbanna. At det går an å gjøre noe som dette, sier han.

- Bombene traff Angrepet mot sykehuset startet rett etter klokka to på natta, og holdt på en drøy time, opplyser Leger Uten Grenser. Sykehuset ble da truffet av en rekke bombeangrep fra lufta med omtrent 15 minutters mellomrom, forteller de som befant seg på stedet.

- Bombene traff, og så hørte vi at flyet sirklet over oss, sier Hemen Nagarathnam, programansvarlig for Leger Uten Grenser i Nord-Afghanistan.

- Etter en pause kom det flere bomber. Dette skjedde igjen og igjen. Da jeg kom meg ut av kontoret var hovedbygningen oppslukt av flammer. De som kunne, hadde kommet seg inn i to av bunkerne for å søke tilflukt, men pasienter som ikke kunne rømme brant i hjel i sengene sine, sier Nagarathnam ifølge organisasjonens nettsider.

Både hovedbygningen, hvor intensiven, akutten og fysioterapiavdelingen lå, ble truffet ved hvert eneste bombetokt, ifølge organisasjonen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram