Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Alexander kommer aldri tilbake på skolen»

Norskbritiske Alexander Bjorøy (11) reiste alene på katastrofeflyet og skulle ringe mor og far i Brasil med mobilen sin når han landet i Paris. Telefonen kom ikke.

GIKK PÅ DENNE SKOLEN: Den norsk-britiske 11-åringen har vært elev på Clifton College Preparatory School i Bristol siden januar i år. Foto: SCANPIX
GIKK PÅ DENNE SKOLEN: Den norsk-britiske 11-åringen har vært elev på Clifton College Preparatory School i Bristol siden januar i år. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Mens noen pårørende i går klamret seg til håpet om at ikke alle på Flight AF447 er døde, valgte den britiske internatskolen Clifton College Preparatory School i Bristol å fortelle sine elever om noe som det knapt er mulig for verken barn eller voksne å ta inn over seg:

Den 11 år gamle eleven Alexander var om bord, og er trolig omkommet sammen med seks andre barn og ytterligere 221 personer.

11-åringen har ifølge Utenriksdepartementet norsk statsborgerskap, men har også britisk pass, noe som var årsaken til at han først ble regnet som brite på passasjerlistene. Gutten reiste uten foreldrene fra Rio de Janeiro, og skulle tilbake på skolen denne uka etter en ukes ferie.

- Han var mitt eneste barnebarn. Vi kommer til å savne ham alle sammen, sier bestefar William Dougill (80), som selv er bosatt i Storbritannia, til BBC.

Han beskriver barnebarnet som «vidunderlig».

- Vi håper ennå på et mirakel. Vi gir ikke opp håpet før vi vet hva som har skjedd med ham, sier bestemoren Joyce til avisa Evening Standard.

- Elevene gråt
Foreldretillitsvalgt Alison Streatfield-James på 11-åringens skole fikk føle barnas reaksjoner på nært hold i går.

- Alle er ekstremt sjokkert over at Alexander aldri igjen kommer på skolen. Han var populær og veldig godt likt, forteller Alison Streatfield-James til Dagbladet.

Da de 400 elevene kom på skolen til en daglig morgenstund i går tidlig, var det skolens ledelse som sammen med en prest prøvde å gi dem den ufattelige nyheten skånsomt, men også så konkret som mulig. Et fly som aldri landet, en kjent og kjær venn de aldri vil se igjen.

Alexander begynte på den velrenomerte og kostbare privatskolen i januar i år, og tilpasset seg raskt. Norskbriten var en av 72 elever som bor på campus, og denne gruppen var spesielt knyttet til ham.

- Alle barna på skolen var samlet til morgenstund da de fikk beskjeden i morges. De ble svært opprørt, lei seg, og mange gråt. Stemningen er dyster. Særlig er dette vanskelig for de andre internatelevene, sier Streatfield-James.

Hun er selv firebarnsmor, og føler med paret som måtte håndtere tragedien fra Brasil.
- Alle som er foreldre vil forstå den komplett tragiske situasjonen, særlig for foreldre som befinner seg i et annet land, sier den tillitsvalgte til ei lokalavis.

På Clifton College ble det i går blant annet avlyst skoleturer og en konsert, mens alle elever som ønsket det fikk hjelp fra prest eller psykolog.
- Alexander vil bli dypt savnet av medelever og ansatte, sier rektor John Milne.

Ventet telefon
Alexanders foreldre har ifølge BBC i mange år fartet verden rundt i forbindelse med arbeid i oljeindustrien. Alexander ble ifølge britiske medier født i Australia. Paret bosatte seg i Brasil nylig, men ønsket at sønnen skulle få utdanningen sin i England.

Ifølge BBC News sto slektninger i går på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris for å ta imot gutten. Mens infoskjermene viste at AF447 var forsinket, ventet også guttens norske far og britiske mor i Brasil på at sønnen skulle ringe dem med mobil med en gang flyet landet, slik de hadde avtalt.

Men så kom den gruoppvekkende meldingen om at flighten var «savnet». I dag ble det funnet flyseter og andre vrakrester midt i Atlanterhavet.

På ulike fly
I går skrev Dagbladet om svenske Christine Badre Schnabl (34) som var ansatt i Innovasjon Norge i Brasil. Hun var på ulykkesflyet med sønnen Philipe (5). Mens de to er savnet, tok Christines ektemann og parets yngre datter på et annet fly fra Brasil i forveien.
Nå må de regne med at halve familien er døde.

- Jeg klarer ikke å forstå at de er borte. Det er forferdelig, sa Christines mor, Annika Badre til Expressen.

Også minst flere andre familier fra hele verden mistet et barn i katastrofen. I Ungarn mistet en mann den unge sønnen sin, som var på flyet sammen med ekskona, hennes nye partner samt også et barn fra deres forhold.

HALV STANG: Skolen der den norsk-britiske gutten gikk flagget i dag på halv stang. Foto: Clifton College
HALV STANG: Skolen der den norsk-britiske gutten gikk flagget i dag på halv stang. Foto: Clifton College Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!