GIR SEG IKKE: En maraton-rettssak mellom Alexander Vik (bildet) og Deutsche Bank i London sommeren 2013 endte med milliardtap da dommen kom i november samme år. Her er Vik under rettssaken i Commercial Court i London. Nå slåss Vik, kona og deres advokater videre i USA. Foto: Keith Hammett
GIR SEG IKKE: En maraton-rettssak mellom Alexander Vik (bildet) og Deutsche Bank i London sommeren 2013 endte med milliardtap da dommen kom i november samme år. Her er Vik under rettssaken i Commercial Court i London. Nå slåss Vik, kona og deres advokater videre i USA. Foto: Keith HammettVis mer

Alexander Vik nektes å anke milliardtap i England

Men den norske milliardæren slåss videre mot Deutsche Bank i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et drøyt års harde anstrengelser har den norske milliardæren Alexander Vik nå fått avvist sin anke over et milliardtap mot Deutsche Bank i Commercial Court i London i 2013.

Ankedomstolen hadde allerede stoppet behandlingen av ankesaken fordi Vik ikke hadde innfridd en betingelse om å betale inn til domstolen det skyldige beløpet etter dommen i 2013.

Nå er det full stopp, etter at britisk Høyesterett 16. februar i år avviste anken over ankedomstolens avgjørelse. Høyesterett mente anken ikke ville kunne føre fram («does not raise an arguable point of law»).

Mega-tap Dermed ser Vik ut til å ha gått på et fullstendig og endelig tap på den britiske flanken i hans mangeårige kamp mot Deutsche Bank. Viks advokater fortsetter likevel for fullt i USA.

Striden begynte med at Viks selskap Sebastian Holdings i skatteparadiset Turks & Caicos i 2008 foretok en serie katastrofale valutahandler. Vik mente at Deutsche Bank burde ha stoppet handlene, som førte til tap på flere milliarder kroner, og reiste sak mot banken i New York.

Året etter reiste banken sak i England, hvor en raskere saksgang enn i USA endte med at Sebastian Holdings i november 2013 ble dømt til å betale banken omtrent 300 millioner dollar inkludert sakskostnader.

Fortsatt gjenstår det meste av denne summen, selv om Vik i fjor betalte sakskostnader.

Oppgitt dommer Mens kampen ser ut til å være over i London, pågår det i New Yorks Supreme Court fortsatt flere saksanlegg.

Men nå begynner dommerne å få nok.

Dommer Saliann Scarpulla uttrykte seg nylig svært kritisk om å bruke mer tid på saken som Sebastian Holdings anla i 2008. Hun forstår ikke hvorfor hun ikke bare kan la den engelske dommen fra 2013 bli stående som endelig og avgjørende.

- Hvorfor skulle jeg ikke det, etter en 61 dager lang rettssak med tusener og tusener av dokumenter hvor partene brukte 150 millioner dollar, spurte hun Viks advokat Richard Zaroff.

- Ingen «pissekonkurranse» Scarpulla advarte partene mot å gjøre striden til en «pissekonkurranse» mellom britiske og amerikanske rettsinstanser.

- Hvorfor skulle jeg prøve dette på nytt? En dommer lyttet til det, en dommer som jeg er sikker på er like smart og talentfull som meg. Dere la fram deres sak og tapte. Dere får ikke et nytt forsøk, sa Scarpulla.

Etter London-dommen i 2013 anla Deutsche Bank to saker, en mot Sebastian Holdings for å få den engelske dommen anerkjent i USA, og en for å gjøre Vik, kona Carrie, og en trust og et selskap tilknyttet paret ansvarlige for å innfri den engelske dommen.

Bosteds-krangel I saken hvor også kona er saksøkt, har retten nektet å avvise saken, noe Vik-familien har anket.

Et annet stridstema som fortsatt ikke er avgjort, er om stevningen er levert riktig sted. Mens Deutsche Bank leverte dokumentene til Viks advokater, kona Carries luksuseiendom i Connecticut og en New York-leilighet som Vik overførte til kona i 2012, sier Vik at han bor i Monaco og at han derfor ikke har mottatt stevningen.

Dommer Anil C. Singh ga i fjor sommer banken medhold i at dommen fra London må anses som endelig og kan drives inn i USA, en avgjørelse som Sebastian Holdings har anket.