MARATONRETTSSAK: Her er Alexander Vik fotografert under fjorårets maratonrettssak mot Deutsche Bank i London. Foto: Keith Hammett
MARATONRETTSSAK: Her er Alexander Vik fotografert under fjorårets maratonrettssak mot Deutsche Bank i London. Foto: Keith HammettVis mer

Alexander Vik ville erobre New York med vodka - men tok munnen for full

Selv ikke Sienna Miller og John McEnroe kunne gjøre Christiania Vodka til en salgssuksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det i flere år har vært ganske stille om Christiania Vodka, skrev det amerikanske businessbladet Forbes denne måneden om nordmannen Alexander Viks egen luksusvodka.

«Han foretrekker Christiania Vodka, laget fra en 400 år gammel oppskrift som oppsto i hoffet til Norges konge Christian IV. Han eier den», skrev Forbes.

- Oppspinn Den 400 år gamle oppskriften står også omtalt på Christiania Vodkas hjemmeside. Men ifølge mannen som for cirka 15 år siden utviklet Christiania Vodka, destillatør Halvor Heuch i Arcus, er det ikke helt riktig.

- Oppspinn. Og helt ukjent for meg, sier Heuch til Dagbladet.

Det er ikke den eneste opplysningen på hjemmesida hvor markedsførerne ser ut til å ha tatt munnen for full.

«DESTILLERT SEKS GANGER»: Ifølge omtalen på hjemmesida er Christiania Vodka laget av organiske poteter fra Trøndelag og destillert seks ganger - etter en 400 år gammel oppskrift. Det får Halvor Heuch i Arcus til å stusse kraftig. Illustrasjon: Fra www.christianiavodka.com
«DESTILLERT SEKS GANGER»: Ifølge omtalen på hjemmesida er Christiania Vodka laget av organiske poteter fra Trøndelag og destillert seks ganger - etter en 400 år gammel oppskrift. Det får Halvor Heuch i Arcus til å stusse kraftig. Illustrasjon: Fra www.christianiavodka.com Vis mer

- Det står ting der som ikke er korrekt. Det er ikke organiske poteter men helt standard poteter fra hele landet, og vodkaen er ikke destillert seks ganger, sier Halvor Heuch.

I Røkkes spor Under Viks relansering i New York i 2007 ble celebriteter som skuespilleren Sienna Miller, tennis-spilleren John McEnroe og rockemusikeren Michael Stipe ifølge pressen observert nippende til Christiania Vodka. Men det stilnet ganske fort.

- Det har ingenting med Vik å gjøre, men med et konsept som ikke var bærekraftig, sier Berit Hafstad, som var daglig leder da Viks forgjengere Kjell Inge Røkke og rederen Lars Torgeir Ugland eide Christiania Vodka.

Rundt 2002 måtte Ugland og Røkke bite i gresset i et tilsvarende lanseringsforsøk - etter å ha svidd av flere titalls millioner kroner.

Dråpe i havet På hjemmesida ser det ut til å ha vært liten aktivitet de siste seks årene. Ifølge Gino Colangelo i den oppgitte pressekontakten Colangelo & Partners har ikke dette firmaet representert Christiania Vodka på flere år.

KJENDIS-VODKA: Sienna Miller er en av dem som drakk Christiania Vodka i 2007. Faksimile hentet fra www.christianiavodka.com
KJENDIS-VODKA: Sienna Miller er en av dem som drakk Christiania Vodka i 2007. Faksimile hentet fra www.christianiavodka.com Vis mer

Dagbladet har ikke oppnådd kontakt med Alexander Vik selv.

Ifølge Halvor Heuch leverer Arcus hvert andre eller tredje år en container med 25000 liter vodka til bruk i Christiania Vodka, sist for 1,5 år siden.
Det er bare en dråpe i havet i det ettertraktede luksussegmentet for vodka, hvor merket Grey Goose i 2011 solgte 3,8 millioner 9-liters kasser i USA.

VIN OG VODKA: Alexander Vik driver også en vingård i Chile. Foto: Prensa VIK.
VIN OG VODKA: Alexander Vik driver også en vingård i Chile. Foto: Prensa VIK. Vis mer