- BETALTE IKKE: Innen 22. november skulle nordmannen Alexander Vik ha betalt 32 millioner britiske pund i saksomkostninger til Deutsche Bank, etter en rettssak i London som strakte seg over 45 dager. Det har han ifølge banken ikke gjort. Foto: Keith Hammett
- BETALTE IKKE: Innen 22. november skulle nordmannen Alexander Vik ha betalt 32 millioner britiske pund i saksomkostninger til Deutsche Bank, etter en rettssak i London som strakte seg over 45 dager. Det har han ifølge banken ikke gjort. Foto: Keith HammettVis mer

Alexander Vik ydmykes i nytt milliardsøksmål

Deutsche Bank krever 1,8 milliarder kroner, og gjengir drepende karakteristikker fra en dom i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske advokatnettstedet Law360 skrev før helga at Deutsche Bank har saksøkt den norske milliardæren Alexander Vik i New York.

Kravet er at han betaler de nærmere 1,8 milliarder kronene han i november ble pålagt av High Court of Justice i London.

Sykehusinnleggelse I London avgjorde dommeren at Viks selskap Sebastian Holdings i skatteparadiset Turks & Caicos selv måtte dekke tapene etter en serie vanvittige valutatransaksjoner hans egen forvalter gjorde i 2008.

Vik ville ha åtte milliarder kroner i erstatning for at banken ikke grep inn og stoppet tapene før de nådde opp i svimlende fire milliarder kroner.

I stedet tapte han saken, og fikk i tillegg sviende kritikk fra dommeren for å ha snakket usant i retten. Fristen for å be om en ankesak er ifølge Deutsche Banks stevning satt til 20. desember.

Valutahandlene Viks forvalter Klaus Said foretok var så kompliserte at ikke engang Alexander Vik selv forsto seg på dem. Under saken i London kom det fram hvor desperat Vik ble da de enorme tapene gikk opp for ham i oktober 2008.

Det gikk så hardt inn på ham at han måtte innlegges på sykehus.

Har fått nok Ifølge papirene Deutsche Bank har sendt til Supreme Court i New York har Vik nå oversittet en betalingsfrist som den engelske domstolen satte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen 22. november skulle Vik ha betalt 32 millioner britiske pund i saksomkostninger for maratonrettssaken i London, som strakte seg over hele 45 dager.

Men nå har Deutsche Bank fått nok. For å underbygge stevningen for Supreme Court i New York smeller banken like godt til med en lang rekke drepende sitater fra den britiske dommeren, Justice Cooke.

- Fabrikkerte beviser «Jeg har konkludert med at i noen henseender var [Vik] rett og slett uærlig»

«[Viks] beviser om disse avtalene bærer uansett alle kjennetegn på å være fabrikkerte for å lage en sak.»

«(..) informasjonen skaffet til veie av herr Vik demonstrerer dette og hans villighet til å villede retten.»

Slik er noen av sitatene fra dommen i High Court of Justice som gjengis i det siste søksmålet fra Deutsche Bank. I tillegg til Alexander Vik, saksøkes også kona Carrie Vik og flere av Vik-familiens truster og selskaper.

Bakgrunnen for det er at Vik ifølge stevningen strippet selskapet Sebastian Holdings for milliardverdier for å få dem utenfor rekkevidde for Deutsche Bank.

Monaco, New York, Uruguay Deutsche Bank går til sak i New York blant annet fordi Viks selskap Sebastian Holdings allerede har saksøkt Deutsche Bank der, i et søksmål som er ment å behandle den samme saken som var oppe i London.

En annen grunn er at Vik har flere fasjonable eiendommer i New York, mens et hovedkvarter for forretningsdriften ligger i nabostaten Connecticut.

Hvor Vik egentlig er bosatt har vært tema i blant annet den årelange feiden med tidligere forretningspartneren Jack Kugler. Mens Kugler har hevdet at han er bosatt i Connecticut, hevdet Vik selv å ha sitt hjemsted i Monaco.

Han har svære hotelleiendommer blant annet på Kanariøyene og i morens fødeland Uruguay, og han har en stor vingård i Chile.

Norsk statsborger Alexander Vik har urugayansk mor og norsk far, og opplyste under rettssaken i London overfor Dagbladet at han er norsk statsborger men ikke selv har bodd i Norge.

Barndommen tilbrakte Vik i Sverige og på Kanariøyene.

Han ble rik for alvor under IT-boomen ved årtusenskiftet, som dominerende eier i it-selskapet Xcelera sammen med broren Gustav, og i 2001 anslo bladet Forbes formuen til 27 milliarder kroner.

I dag er det vanskelig å ha noen formening om hvor mye Alexander Vik er god for, på grunn av hans utstrakte bruk av sekretessebelagte selskaper og truster på steder som Turks & Caicos.

Dagbladet har ikke oppnådd kontakt med Alexander Vik.

VINGÅRD: Her er Alexander Vik sammen med kona Carrie på vingården de driver i Chile. Foto: Prensa Vik
VINGÅRD: Her er Alexander Vik sammen med kona Carrie på vingården de driver i Chile. Foto: Prensa Vik Vis mer