MILLIARDSMELL: I 2013 gikk den norske milliardæren Alexander Vik (bildet) på en smell i retten i London. Siden da har Deutsche Bank kjempet for å inndrive pengene banken har til gode hos Vik-selskapet Sebastian Holdings. Foto: Keith Hammett
MILLIARDSMELL: I 2013 gikk den norske milliardæren Alexander Vik (bildet) på en smell i retten i London. Siden da har Deutsche Bank kjempet for å inndrive pengene banken har til gode hos Vik-selskapet Sebastian Holdings. Foto: Keith HammettVis mer

Alexander Viks far (91) tapte i Borgarting lagmannsrett

Milliardærens far fradømt aksjene i det norske IT-selskapet Confirmit. Nå kan de bli tvangssolgt av Deutsche Bank.

Runddansen av rettsavgjørelser fortsetter i Alexander Viks (64) katt- og mus-lek med Deutsche Bank om cirka 300 millioner dollar.

Bankens jakt på pengene begynte i 2008. Da gikk den Monaco-bosatte nordmannens selskap Sebastian Holdings på katastrofale valutatap, og endte opp med en gjeld på flere milliarder kroner til Deutsche Bank.

Nå har Borgarting lagmannsrett avgjort at aksjene i det norske IT-selskapet Confirmit i virkeligheten tilhører Sebastian Holdings - og ikke Alexander Vik eller hans far Erik Martin Vik (91).

Etter flere tidligere rettsrunder, er Deutsche Bank dermed et skritt nærmere å kunne tvangsselge Confirmit-aksjene, som banken i 2016 tok utlegg i.

Kan bli anket

Rettens kjennelse er at Deutsche Banks utleggspant i aksjene blir stående.

- Den kan jo ankes, denne kjennelsen, minner advokat Leif Petter Madsen om da Dagbladet ringer. Madsen, som er oppnevnt som bestyrer av aksjene, forteller at ankefristen er en måned.

- Er det naturlige nå at banken tvangsselger aksjene?

- Ja, hvis utlegget står seg, kan Deutsche Bank begjære at aksjene selges, sier Madsen til Dagbladet.

Erik Martin Vik pålegges også å betale Deutsche Banks saksomkostninger med fem millioner kroner.

Confirmit-konsernet, med virksomhet i blant annet Norge og USA, hadde i 2017 inntekter på cirka 650 millioner kroner og en egenkapital på cirka 600 millioner.

Det betyr at et eventuelt tvangssalg av Confirmit vil dekke i hvert fall noe av bankens krav på cirka 300 millioner dollar, eller rundt 2,5 milliarder kroner.

Internasjonal rettskampanje

Ifølge Borgarting lagmannsrett var overføringene av Confirmits aksjer, først fra Vik-selskapet Sebastian Holdings til Alexander Vik i 2008, og deretter til hans far Erik Martin Vik i 2015, pro forma-transaksjoner.

Den første overføringen skjedde samme høst som Sebastian Holdings, registrert i skatteparadiset Turks & Caicos, tapte enorme summer på valutahandler.

I 2013 dømte en britisk domstol selskapet til å betale Deutsche Bank 243 millioner dollar pluss renter, som følge av disse tapene.

Siden da har banken kjempet for å inndrive tapene, i blant annet USA, England, Norge og Turks & Caicos.

Erik Martin Viks advokat Hans Ingvald Stensholdt har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse om saken.

Til Høyesterett - og tilbake

Den norske omdreiningen i pengejakten begynte i 2016, da Deutsche Bank fikk utlegg i Confirmit-aksjene gjennom Namsmannen i Oslo.

Erik Martin Vik, som sto som formell eier av aksjene, påklaget avgjørelsen. Siden har saken vært gjennom flere runder, i Oslo byfogdembete, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett.

Nå er det opp til Erik Martin Vik og hans advokat om de vil anke enda en gang.