Alexander Viks far (91) tapte i Borgarting lagmannsrett

Milliardærens far fradømt aksjene i det norske IT-selskapet Confirmit. Nå kan de bli tvangssolgt av Deutsche Bank.

MILLIARDSMELL: I 2013 gikk den norske milliardæren Alexander Vik (bildet) på en smell i retten i London. Siden da har Deutsche Bank kjempet for å inndrive pengene banken har til gode hos Vik-selskapet Sebastian Holdings. Foto: Keith Hammett
MILLIARDSMELL: I 2013 gikk den norske milliardæren Alexander Vik (bildet) på en smell i retten i London. Siden da har Deutsche Bank kjempet for å inndrive pengene banken har til gode hos Vik-selskapet Sebastian Holdings. Foto: Keith Hammett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Runddansen av rettsavgjørelser fortsetter i Alexander Viks (64) katt- og mus-lek med Deutsche Bank om cirka 300 millioner dollar.

Bankens jakt på pengene begynte i 2008. Da gikk den Monaco-bosatte nordmannens selskap Sebastian Holdings på katastrofale valutatap, og endte opp med en gjeld på flere milliarder kroner til Deutsche Bank.

Nå har Borgarting lagmannsrett avgjort at aksjene i det norske IT-selskapet Confirmit i virkeligheten tilhører Sebastian Holdings - og ikke Alexander Vik eller hans far Erik Martin Vik (91).

Etter flere tidligere rettsrunder, er Deutsche Bank dermed et skritt nærmere å kunne tvangsselge Confirmit-aksjene, som banken i 2016 tok utlegg i.

Kan bli anket

Rettens kjennelse er at Deutsche Banks utleggspant i aksjene blir stående.

- Den kan jo ankes, denne kjennelsen, minner advokat Leif Petter Madsen om da Dagbladet ringer. Madsen, som er oppnevnt som bestyrer av aksjene, forteller at ankefristen er en måned.

- Er det naturlige nå at banken tvangsselger aksjene?

- Ja, hvis utlegget står seg, kan Deutsche Bank begjære at aksjene selges, sier Madsen til Dagbladet.

Erik Martin Vik pålegges også å betale Deutsche Banks saksomkostninger med fem millioner kroner.

Confirmit-konsernet, med virksomhet i blant annet Norge og USA, hadde i 2017 inntekter på cirka 650 millioner kroner og en egenkapital på cirka 600 millioner.

Det betyr at et eventuelt tvangssalg av Confirmit vil dekke i hvert fall noe av bankens krav på cirka 300 millioner dollar, eller rundt 2,5 milliarder kroner.

Internasjonal rettskampanje

Ifølge Borgarting lagmannsrett var overføringene av Confirmits aksjer, først fra Vik-selskapet Sebastian Holdings til Alexander Vik i 2008, og deretter til hans far Erik Martin Vik i 2015, pro forma-transaksjoner.

Den første overføringen skjedde samme høst som Sebastian Holdings, registrert i skatteparadiset Turks & Caicos, tapte enorme summer på valutahandler.

I 2013 dømte en britisk domstol selskapet til å betale Deutsche Bank 243 millioner dollar pluss renter, som følge av disse tapene.

Siden da har banken kjempet for å inndrive tapene, i blant annet USA, England, Norge og Turks & Caicos.

Erik Martin Viks advokat Hans Ingvald Stensholdt har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse om saken.

Til Høyesterett - og tilbake

Den norske omdreiningen i pengejakten begynte i 2016, da Deutsche Bank fikk utlegg i Confirmit-aksjene gjennom Namsmannen i Oslo.

Erik Martin Vik, som sto som formell eier av aksjene, påklaget avgjørelsen. Siden har saken vært gjennom flere runder, i Oslo byfogdembete, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett.

Nå er det opp til Erik Martin Vik og hans advokat om de vil anke enda en gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer