Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flå-drapet:

Alexandra (21) ble drept med 21 knivstikk - drapsdømt kjæreste ba om å få slippe ut av fengsel

Under seks måneder etter at den 25 år gamle Østfold-mannen ble dømt for det brutale knivdrapet på sin kjæreste, har han bedt om å slippe ut av fengsel for å bo hos sine besteforeldre.

DREPT: 21 år gamle Alexandra Therese Nilssen fra Ekholt i Rygge ble funnet drept i en hytte på Sørbølfjellet i Flå i fjor sommer. Kvinnens kjæreste ble i tingretten dømt til 13 og et halvt års fengsel for drapet, men har siden anket saken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet, Privat
DREPT: 21 år gamle Alexandra Therese Nilssen fra Ekholt i Rygge ble funnet drept i en hytte på Sørbølfjellet i Flå i fjor sommer. Kvinnens kjæreste ble i tingretten dømt til 13 og et halvt års fengsel for drapet, men har siden anket saken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet, Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var rundt klokka 8.00 den 18. juli i fjor at politiet ble varslet om en ordinær møteulykke på riksvei 7 på Gulsvik i Hallingdal. En brannmann på vei til jobb kom tilfeldigvis til ulykkesstedet omtrent samtidig og startet redningsarbeidet umiddelbart.

Rundt 20 minutter seinere kom flere brannmenn og en ambulanse til stedet. I den ene bilen satt en ung, mannlig sjåfør fastklemt. Han snakket usammenhengende og var så utagerende og opprørt at det tidvis var svært utfordrende for brannmannskapene å gi ham nødvendig hjelp.

Det var midt under dette krevende redningsarbeidet at den skadde sjåføren uoppfordret fortalte hva som hadde skjedd åtte kilometer unna; han sa han hadde drept kjæresten sin, og at hun lå død på ei hytte på Sørbølfjellet.

HER ENDTE FERDEN: I denne grøfta ved Flå i Hallingdal endte ferden for mannen. Deretter fortalte han at han hadde drept kjæresten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HER ENDTE FERDEN: I denne grøfta ved Flå i Hallingdal endte ferden for mannen. Deretter fortalte han at han hadde drept kjæresten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Brannmannskapet varslet politiet, som umiddelbart sendte en ny patrulje mot hyttefeltet.

En time etter den første meldingen om en trafikkulykke på Gulsvik fant politiet 21 år gamle Alexandra Therese Nilssen død på hytta.

Nilssen døde av blodtap etter å ha blitt knivstukket 21 ganger av kjæresten.

Dømt til 13,5 års fengsel

Mannen, som nå er 25 år gammel, ble i mars i år dømt til 13 år og seks måneders fengsel for drapet på samboeren.

25-åringen erkjente i retten at han drepte Nilssen. I dommen fra Hallingdal tingrett kom det fram at 21-åringen forsøkte å gjøre motstand under knivstikkingen, noe som skjerpet straffen. Tingretten konkluderte med å dømme den tiltalte Østfold-mannen til et halvt år lengre fengselsstraff enn hva som var aktors påstand.

Kort tid seinere bekreftet 25-åringens forsvarer, Sindre Løvgaard, til Moss Avis at han hadde inngitt en ankeforklaring på vegne av sin klient.

Mannen har siden fått ny forsvarer, og representeres nå av advokat Elisabeth Myhre i advokatfirmaet Staff.

DREPT: 21 år gamle Alexandra Nilssen ble funnet drept på ei hytte på Sørbølfjellet i fjor sommer. Nilssens 25 år gamle samboer ble i mars dømt for drapet. Han har anket dommen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DREPT: 21 år gamle Alexandra Nilssen ble funnet drept på ei hytte på Sørbølfjellet i fjor sommer. Nilssens 25 år gamle samboer ble i mars dømt for drapet. Han har anket dommen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vil flytte inn hos besteforeldrene

I påvente av at ankeforhandlingen starter opp i Borgarting lagmannsrett 14. november i år, sitter 25-åringen varetektsfengslet. 1. august i år ble fengslingsfristen forlenget fram til 29. september i Ringerike tingrett.

25-åringen går imidlertid ikke med på at det er rett at han skal sitte fengslet. Han anket derfor fengslingskjennelsen, og har bedt om å få bo hos sine besteforeldre fram til ankesaken starter opp.

Siktede har siden reist spørsmål ved sin psykiske helse på gjerningstidspunktet, og betydningen av helsetilstanden for straffesaken.

Forsvarer Myhre har vist til at når tiltalte «nå» i forbindelse med anken har stilt spørsmål om sin egen helsetilstand, så gjelder det i forhold til de medisinene han tok på angjeldende tidspunkt, heter det i en fersk kjennelse fra Borgarting lagmannsrett.

Forsvareren peker også på at tingretten feilaktig skriver i sin kjennelse at fornærmede var 17 år, ikke 21, da hun ble drept, og mener at «denne aldersdifferansen har betydning når man skal vurdere allmennhetens oppfatning m.m.».

- Tragisk og grufull

Lagmannsretten vektlegger imidlertid ikke dette forholdet i vesentlig grad i sin vurdering av om det vil skape utrygghet at tiltalte er på frifot.

«Det er ugjerningen sett under ett som er tragisk og grufull og som skaper utrygghet. Tiltalte drepte sin kjæreste med 21 knivstikk og forlot henne i hjelpeløs tilstand med et etterfølgende fast forsett om å ta sitt eget liv», heter det i kjennelsen.

I likhet med tingretten finner lagmannsretten at fortsatt varetektsfengsling i åtte uker ikke er et uforholdsmessig inngrep.

Lagmannsretten viser til at tiltalen gjelder svært alvorlige forhold og at tiltalte må, dersom han dømmes, påregne å bli idømt en lengre ubetinget fengselsstraff.

Ankeforhandlingens oppstart er fastsatt til 14. november 2018.

«Lagmannsretten finner likevel ikke den lange varetektstida avgjørende sett i lys av sakens svært alvorlige karakter, sammenholdt med den utrygghet det vil skape om tiltalte er på frifot», heter det i kjennelsen der anken av varetektsspørsmålet blir forkastet.

- En stor lettelse

Gunn Iren Midtbø, bistandsadvokat for offerets pårørende, sier til Dagbladet at familien er lettet over at lagmannsretten forkastet anken.

- Familien mener lagmannsretten har foretatt en helt riktig vurdering. Det er åpenbart at det ville støte allmennhetens rettsfølelse dersom han hadde blitt løslatt. De opplever det som en stor lettelse at lagmannsretten opprettholdt varetektsfengslingen, sier Midtbø.

Det har onsdag ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra mannens forsvarer, Elisabeth Myhre i advokatfirmaet Staff.