Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alexandra (33) hevdet hun var terroroffer. Nå må hun i fengsel

- Den største feilen i mitt liv.

DØMT: På dette bildet viser Alexandra Damien fram tatoveringen som mange terrorofre tok i kjølvannet av Paris-angrepet i 2015. På tatoveringen står det «Fluctuat nec mergitur», som betyr «det gynger, men synker ikke». Foto: JOEL SAGET / AFP / NTB scanpix
DØMT: På dette bildet viser Alexandra Damien fram tatoveringen som mange terrorofre tok i kjølvannet av Paris-angrepet i 2015. På tatoveringen står det «Fluctuat nec mergitur», som betyr «det gynger, men synker ikke». Foto: JOEL SAGET / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

33 år gamle Alexandra Damien er dømt til seks måneders fengsel for å ha løyet om å ha vært offer for terrorangrepet mot Paris 13. november 2015, og på den måten sikret seg penger ment for ofre for terrorangrepet, skriver BBC.

Terrorister slo til mot flere mål i en koordinert terroraksjon den kvelden. De angrep konsertstedet Bataclan under en konsert med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal, samt flere restauranter og fotballstadionet Stade de France.

I alt 130 mennesker ble drept, 90 av dem på Bataclan.

I tillegg ble flere hundre skadd, og en av dem skulle altså være Damien, ifølge henne selv.

Hevdet hun ble skutt i armen

Noen måneder etter terrorangrepet sto hun fram i flere medier og fortalte at hun ble truffet av en kule fra en Kalasjnikov da hun sto på terrassen på baren Carillon, et av stedene som ble rammet av terroren, skriver Le Figaro.

For å krydre sin egen forklaring la Damien også til at en død mann «falt oppå» henne og at to av hennes venner ble drept. I tillegg tok hun som mange andre en tatovering til minne om angrepet.

Dette førte til at Damien ble ført opp på myndighetens liste over terrorofre, noe som gjorde at hun seinere kunne få utbetalt penger som var satt av til ofrene. Hun fikk utbetalt til sammen 20 000 euro, snaut 200 000 norske kroner.

I tillegg til å bli ført opp på myndighetenes liste over terrorofre var hun også et aktiv medlem i Life for Paris, en organisasjon for ofrene etter angrepet.

Men andre medlemmer av organisasjonen ble etter hvert mistenksomme, og ba myndighetene ta en nærmere kikk på historien hennes.

Etterforskere fant raskt ut at historien ikke kunne stemme, for de fant videosnutter fra utenlandske medier, filmet 14. november, altså dagen etter terrorangrepet, der Damien forklarte at hun var en stamgjest på Carillon, men at hun ikke var der den kvelden.

I flere videosnutter og avisartikler ble hun avbildet foran barens sønderskutte vindu, uten et spor av skadene hun påsto å ha fått under angrepet.

Innrømmet skyld

Damien benektet i det aller lengste at hun var et falskt offer, men da rettssaken startet la hun alle kortene på bordet.

- Jeg kommer her i dag for å fortelle dere at jeg er skyldig, sa Damien.

Hun kalte løgnen «den største feilen i mitt liv», en feil som også kostet henne jobben.

Hun forklarte at hun hadde planer om å dra til Carillon den aktuelle kvelden, men at hun endret planer 20 minutter før hun skulle gå.

Arret Damien viste fram i sosiale medier etter angrepet, og som hun påsto var et resultatet av et skudd fra en Kalasjnikov, hadde hun pådratt seg under en kite-ulykke.

Påtalemyndigheten mente at Damien var motivert av grådighet, og hun ble altså funnet skyldig. Hun må sone seks måneder i fengsel, og fikk i tillegg en 18 måneders betinget fengselsstraff.

HER GÅR DE TIL ANGREP: Denne amatørvideoen viser øyeblikket de første skuddene løsnes inne på Bataclan konsertarena fredag kveld 13. november, tretti minutter inn i konserten til Eagles of Death Metal. Video: Seb_Snow/ Instagram Vis mer Vis mer Vis mer

14 dømt for bedrageri

Damien er på ingen måte den eneste som har løyet på seg å ha vært offer for terroren. I desember i fjor ble 29 år gamle Cedric Rey dømt for å ha løyet om det samme.

Han fortalte selv at han så vidt kom fra terrorangrepet med livet i behold, og fortalte en ekstremt detaljert historie, som ble gjengitt i en rekke franske medier.

Rey hevdet at han drakk drinker med to venner utenfor konsertlokalet Bataclan da terroristene slo til. En av terroristene skulle ha siktet på Rey, og avfyrt et skudd, men ifølge Rey traff skuddet en gravid kvinne som gikk forbi.

- Hun tok kulene som var tiltenkt meg, fortalte Rey.

Også Rey søkte om penger fra myndighetens fond for terrorofre, men til forskjell fra Damien fikk han ingen penger ettersom han ikke klarte å dokumentere sine påstander.

Enda verre var det for Rey at ingen gravide kvinner ble drept under angrepet. Politiet klarte også å spore Reys mobiltelefon, som viste at han var 30 km fra Bataclan da angrepet begynte.

Dermed ble Rey dømt til seks måneders fengsel.

Til sammen 14 personer er dømt for bedrageri eller forsøk på bedrageri i kjølvannet av terroren i Paris. Ytterligere tre saker er foreløpig ikke behandlet av rettsvesenet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!