Alexandra drømte om å bli nonne - nå er hun geriljasoldat

Nederlandske Alexandra byttet ut et fredelig liv i Europa med en farefylt tilværelse som geriljasoldat i Colombia.

- VILLE BLI NONNE: Hun het Tanja Nijmeijer. I dag heter hun Alexandra Narino, og kriger for FARC-geriljaen i Colombia. Foto: AFP Photo
- VILLE BLI NONNE: Hun het Tanja Nijmeijer. I dag heter hun Alexandra Narino, og kriger for FARC-geriljaen i Colombia. Foto: AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAVANNA (Dagbladet): Alexandra Narino er fast bestemt på å kjempe til siste blodsdråpe for Farc-geriljaen, men er slett ikke fra Colombia.

Hun er døpt Tanja Nijmeijer og kommer fra en god borgerlig nederlandsk familie i den vesle byen Denekamp. Dagbladet møter henne på Cuba.

Som ung drømte hun om å drive sosialarbeid eller bli nonne, og var lite opptatt av politikk. Det var helt til hun i 1998 dro til Colombia for å undervise i engelsk.

En kveld skjedde det som endret livet hennes for godt:

-Jeg sto i hotellvinduet i Bogota og så ut. På hjørnet sto en mann som så ut som han speidet etter noe. Plutselig kom en motorsykkel opp ved siden av ham, og han ble regelrett likvidert. Da ble jeg klar over volden med stor V. Og jeg bestemte meg for å undersøke mer, forteller Alexandra Narino.

Hun tok kontakt med representanter for Farc i Bogota.

På det tidspunktet drev geriljagruppen med sabotasjer og drap inne i byen. Den da hetende Tanja Nijmeijer fikk politisk skolering i marxisme-leninisme, og ble fortalt om den sosiale urettferdigheten i Colombia.
  Bytter navn Ungjenta likte det hun hørte.

-Jeg dro så hjem til min famile og venner. Men jeg fant ikke roen. Noe i meg sa at jeg skulle tilbake til Colombia.

I 2002 pakket hun kofferten og dro. Det gikk ikke lang tid før hun byttet navn til Alexandra Narino, tok opp sin første AK-47 og var med på sabotasjer og drap.

-Har du drept noen?

-Ingen geriljasoldater snakker om slikt. Men alle vet at vi er i krig, og krig koster blod, sier uten å foretrekke en mine.

Nær drept Narino legger ikke skjul på at det er et tøft liv, på kanten av det levelige.

-Vi står opp rundt klokka 04. Det første jeg gjør er å pakke feltsekken, slik at vi raskt kan bryte opp. Deretter spiser vi frokost, vi har politiske diskusjoner og vi får tildelt arbeidsoppgaver av kommandanten, forteller hun.

Hun var sammen med Farc's toppleder, Jorge Briceno da han ble drept i i 2010.

- Plutselig en dag hørte jeg lyden av helikoptre, chopp, chopp, og deretter falt bombene, forteller geriljasoldaten Alexandra.

«Kald og kynisk» Hun møtte aldri Ingrid Betancourt, den colombianske presidentkandidaten, som ble kidnappet i 2002 og befridd inne i jungelen 2008. Men hun møtte et annet amerikansk FARC-gissel, som i et seinere intervju kalte Alexandra Narino for «kald, kynisk og farlig».

-Han sa mye rart, så det legger jeg ikke stor vekt på.

-Men føler du ikke med ofrene som sitter lenket inne i jungelen?

-Noen ganger tenker jeg: De må ha det fryktelig. Til og med jeg som er her inne frivillig sliter og har kvaler. Men nå har ikke Farc flere fanger.

-Du reagerte på volden da du kom til Bogota. Likevel har du tatt opp AK-47-våpenet?

-Vi er i krig for å bedre de sosiale forholdene og styrke demokratiet. Det koster, sier Narino.

Savner familien Hun savner familien sin og livet i Nederland. Men bare litt, for hun tillater seg ikke å tenke for mye på det.

-Jeg skal innrømme at jeg har tenkt over saker og ting. At jeg har angret, ja ikke bare en gang, men tusen ganger. Det er jo menneskelig. Men jeg kommer til samme konklusjon. At jeg har gjort det riktige valget, sier geriljasoldaten Alexandra.

Her er Alexandra sammen med FARC-leder Jesus Santrich under en pressekonferanse i Havanna i juni. Foto: Orioil de la Cruz / AFP Photo
Her er Alexandra sammen med FARC-leder Jesus Santrich under en pressekonferanse i Havanna i juni. Foto: Orioil de la Cruz / AFP Photo Vis mer