Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alexandra og Joachim skilles

Det danske prinseparet går fra hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Prinseparets forklaring
 • Beklager skilsmissen

  (Dagbladet.no): «Etter mange og vanskelige overveielser har vi i gjensidig forståelse besluttet å la oss separere med den hensikt å søke skilsmisse. Det er enighet mellom oss om vilkårene for separasjonen, og vi vil i fellesskap ivareta foreldreansvaret over våre barn», sier prins Joachim og prinsesse Alexandra i en pressemelding.

  Prins Joachim og prinsesse Alexandra ber altså om skilsmisse.
  - Det er med dyp beklagelse at Dronningen og Prinsen har akseptert beslutningen. Samtidig vil regentparet gi prins Joachim og prinsesse Alexandra deres fulle støtte i denne vanskelige perioden, innledet hoffets pressesjef for få minutter siden.

  - Ekteskapet fungerer ikke. De har besluttet å separere seg, bekrefter hoffsjefen nå.

  Dermed er en kongelig skilsmisse på gang.
  - De har bedt om et års separasjon. Men hvis de begge er enige om skilsmisse, kan de skilles etter seks måneder, sier hoffsjefen.

  Parets to barn skal bo hos moren, som flytter til parets leilighet på Amalienborg Slott.

  Prins Joachim blir boende på Schackenborg.

  I separasjonstiden beholder Alexandra sin tittel som kongelig høyhet, og etter skilsmissen skal hun tituleres Hendes Højhed Prinsesse Alexandra.

  Paret har blitt enige delt foreldrerett, hvor ungene bor hos mor, mens Prins Joachim skal ha samvær og betale barnebidrag.

  Prinsesse Alexandra har ingen planer om å flytte fra Danmark, ifølge det danske hoffet.

  Prinsesse Alexandra (40) og prins Joachim (34) giftet seg i Frederiksborg Slotskirke i november 1995.

  De skal lenge ha slitt med forholdet.

  Forskjellige
  Ifølge danske medier har de to vært svært mye på hver sin kant i det siste, mens de ofte har unngått å ta offisielle oppdrag sammen. Mens prins Joachim sies å leve et fartsfyllt playboyliv, beskrives Alexandra som pliktoppfyllende og pertentlig.

  Danske Ekstrabladet melder at de lever to helt forskjellige liv, der hun foretrekker å møte vanlige mennesker og ta på seg humanitære oppdrag, mens han kaster glans over mer glamorøse tilstelninger. Prinsen har også vært sleivete med sine offentlige uttalelser, med for mange politiske utsagn. Han har blitt kjent for å prioritere morsomme oppgaver heller enn bryllup og gravferder.

  Partyprinsen
  Dansk presse har igjen begynt å benytte betegnelsen "partyprinsen" om mannen, som i den kulørte presse fremstilles som en som liker høy promille og damer til selskap.

  Alexandra Christina, Prinsessen av Danmark, er født den 30. juni 1964 i Hong Kong. Hun er datter av direktør Richard Nigel Manley og Christa Maria Manley.

  Hun ble raskt svært populær hos folket, og lærte seg å snakke dansk på rekordtid, slik også Danmarks nye kronprinsesse Mary har gjort.

  To barn
  Hun giftet seg med prins Joachim i 1995. De har to barn sammen, Prins Nikolai William Alexander Frederik, født den 28. august 1999, Prins Felix Henrik Valdemar Christian, født den 22. juli 2002.

  Parets ektepakt gir prinsesse Alexandra liten frihet til å reise hvor hun vil med de to barna Nikolai og Felix. Skal hun forlate landet må hun ifølge Ekstrabladet ha tillatelse fra dronning Margrete. Det er av hensyn til barna prinsessen må rette seg etter dronningen. Hun kan ikke ta med seg prinsene og reise ut permanent. Så lenge kronprinsparet ikke har arvinger er de to småprinsene viktige i den danske arvefølgerekken. Om kronprinsesse Mary får barn havner de imildertid i en mindre sentral sidegren av det danske kongehuset.

  Ifølge Ekstrabladet kommer prinsesse Alexandra til å ende opp med et tosifret millionbeløp i skilsmisseoppgjøret.

  Les hele pressemeldingen fra det danske kongehuset:

 • Prinseparets forklaring
 • Beklager skilsmissen
SKILLES: Prinsesse Alexandra (39) og prins Joachim (34) av Danmark.
FERDIG: Kjærligheten mellom de to var stor da paret giftet seg i 1995. Nå er det slutt. Prinsen og prinsessen går fra hverandre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!