#Sjekkdeg

Alexandras (26) prøvesvar:
- Fryktet det verste

KeiiNO-artisten tok en celleprøve etter en mistanke om at ikke alt var som det skulle. Det viste seg å stemme.

VIKTIG: Alexandra Rotan er glad for at hun sjekket seg tidlig, og forteller at undersøkelsen var smertefri og tok kort tid. Foto: Privat

VIKTIG: Alexandra Rotan er glad for at hun sjekket seg tidlig, og forteller at undersøkelsen var smertefri og tok kort tid. Foto: Privat

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alexandra Rotan (26) er vokalisten i KEiiNO. Hun er en kjent profil og bandet hennes har vunnet Melodi Grand Prix og representert Norge i Eurovision.

Men denne historien skal ikke handle om artisten Alexandra, men om 26-åringen privat.

Om en skummel opplevelse, og et viktig valg hun tok. Et valg som er smart og veldig viktig for helsa.

Noe som ikke stemte

- I 2019 merket jeg at ikke alt var som det skulle. Jeg følte at det var noe som ikke stemte nedentil, sier Rotan til Dagbladet.

Hun var rask med å kontakte lege etter at hun følte seg uvel. Etter kort tid dro hun til gynekologen og fikk tatt en celleprøve. Den viste små celleforandringer, og artisten ble oppfordret til å komme inn på kontroller med måneders mellomrom.

Flere tester ble tatt, og det så lenge ut til at det ikke ble verre. Så, etter en celleprøve i 2021, fikk hun plutselig beskjeden hun hadde fryktet.

- Prøven viste alvorlig grad av celleforandringer. Jeg fikk beskjed om at jeg måte opereres, sier hun.

Ble redd

Hun forteller at beskjeden kom da hun var med sine kolleger i KEiiNO, Fred Buljo og Tom Hugo Hermansen.

- Jeg husker den dagen veldig godt. Da jeg åpnet brevet fra legen, satt jeg i bilen med gutta mine på vei fra konsert. Da ble jeg umiddelbart veldig redd, sier 26-åringen.

Hun hadde på daværende tidspunkt veldig lite kunnskap til hva denne beskjeden om store celleforandringer og operasjon betød.

- Jeg ble veldig redd med en gang, og tenkte det verste. Hvor alvorlig var dette? Jeg begynte raskt å google og søke etter informasjon, for å se hva jeg hadde i vente, sier Rotan og fortsetter:

- Jeg er veldig glad for at jeg ikke alene da jeg fikk prøvesvaret, og kunne lene meg på gutta.

TRIO: Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred Ren Buljo i gruppen KEiiNO. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TRIO: Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred Ren Buljo i gruppen KEiiNO. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Operasjonen

I brevet fra legen sto det at hun ble henvist til Akershus Universitetssykehus (A-hus) for operasjon. Hun ringte dem med en gang da hun fortsatt var ganske skrekkslagen etter prøveresultatene.

- Jeg tok en telefon til A-hus med en gang, som beroliget meg. De sa at det jeg skulle gjennom, var et inngrep de utførte ofte, og de fleste tilfeller ender bra, sier Rotan.

ALT FOR NORGE: Norges Fotballforbund (NFF) har lansert en ny versjon av den kjente og kjære «Alt for Norge». Sangen framføres av Alexandra Rotan, kjent fra KEiiNO, og er produsert av produsentduoen TRüH. Video: Norges Fotballforbund Vis mer

Det tok ikke lang tid før Rotan var inne på A-hus for operasjon. Inngrepet hun skulle gjennom, kalles konisering, som er et lite kirurgisk inngrep der området med celleforandringer på livmortappen opereres bort.

Uten slik behandling kan forstadier utvikle seg videre til livmorhalskreft. Det er selve koniseringen som er kreftforebyggende, skriver Lommelegen.

- Operasjonen gikk veldig bra og jeg hadde ingen smerter etterpå. Men jeg fikk beskjed om at jeg fortsatt må inn til halvårlige kontroller for å ta nye prøver. Da får man liksom ikke helt følelsen at det er over, sier Rotan.

Gladmeldingen

Hun har vært gjennom to kontroller siden hun ble operert i fjor.

Den første prøven viste svært gode tegn, og legen sa at hun så ut til å være kvitt celleforandringene. Forrige uke kom legen med nok en gladmelding.

«For ei uke siden var jeg inne til 6 måneders kontroll, og i dag kom svaret. Jeg er frisk som en fisk og det ble ikke gjort noen urovekkende funn! Hurra», skrev hun på Instagram for ei snau uke siden.

Der kommer hun også med en klar oppfordring til alle kvinner om å sjekke seg.

«Det der skjer ikke meg»

- Jeg tenker at man skal ta en sjekk uansett, enten man opplever uregelmessigheter, eller ikke. Det tar ikke lang tid å bestille time og er smertefritt. Min gynekolog var veldig behagelig og gjorde det til en god opplevelse. Ikke vent med å sjekke deg før det blir alvorlig, sier Rotan.

Hun innrømmer samtidig overfor Dagbladet at hun aldri hadde trodd det skulle skje med henne.

- Det var holdningen min, at det der skjer ikke meg liksom. Og da trengte jeg ikke å gå til legen. Men så opplevde jeg noen uregelmessigheter, og tok valget om å dra til gynekologen, selv om jeg egentlig ikke hadde så lyst, sier Rotan.

Valget hennes om å dra tidlig til gynekologen kan ha stoppet en tidlig utvikling av livmorhalskreft.

- Gjort alt rett

- Alvorlige celleforandringer i livmorhalsen kan være forstadier til kreft. Dette legebesøket og det lille inngrepet Alexandra Rotan har vært gjennom kan ha spart Alexandra for mye, og jeg er så glad for at hun forteller om det.

Det sier generalsekretæren i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til Dagbladet.

FORNØYD: Ingrid Stenstadvold Ross er generalsektretær for Kreftforeningen. Hun er glad for at Alexandra Rotan har vært så åpen om celleforandringene. Foto: Jorunn Valle Nilsen
FORNØYD: Ingrid Stenstadvold Ross er generalsektretær for Kreftforeningen. Hun er glad for at Alexandra Rotan har vært så åpen om celleforandringene. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

- Denne åpenheten kan ha enorm betydning for andre som kanskje tenker at de ikke har tid til å gå til legen når de får påminnelsen fra Kreftregisteret, eller som tenker at symptomene «sikkert ikke er noe» eller at de vil «vente og se».

- Hvor viktig kan valget hennes ha vært - om å dra tidlig til gynekologen for å få undersøkt uregelmessighetene?

- Her har Alexandra gjort alt rett: Hun har tatt kroppens signaler på alvor og gått til legen når hun kjente at alt ikke var som vanlig.

Ross forteller at livmorhalskreft er en kreftform som i mange tilfeller kan forebygges, og det er selve poenget med Livmorhalsprogrammet. Tar man livmorhalsprøver jevnlig gjennom dette screeningprogrammet og går til legen når en får symptomer som Alexandra, kan celleforandringene oppdages før de utvikler seg til kreft.

- Noen ganger oppdages de så tidlig at de bare skal følges opp og kan gå over av seg selv. Andre ganger må de fjernes, som Alexandra forteller om.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer