STJERNE: Alexandria Ocasio-Cortez (28) har siden hun vant Demokratenes nominasjonsvalg i New Yorks 14. distrikt reist USA rundt for å drive valgkamp. I november er det mellomvalg. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Alexandria Ocasio-Cortez (28) har siden hun vant Demokratenes nominasjonsvalg i New Yorks 14. distrikt reist USA rundt for å drive valgkamp. I november er det mellomvalg. Foto: NTB ScanpixVis mer

Alexandria (28) er Demokratenes nye stjerneskudd

Alexandria Ocasio-Cortez (28) er på «alles» lepper.

- Hun er entusiastisk, attraktiv, hun har en økonomigrad fra Boston University, og hun er ikke beskjeden når det kommer til sine sosialistiske synspunkter.

Slik beskrives Demokratenes nye yndling Alexandria Ocasio-Cortez i en kommentar i CBS News.

Selv om hun bare er 28 år gammel, har hun allerede kommet lenger enn de fleste på hennes alder. Ocasio-Cortez, som er Bernie Sanders-tilhenger, vant i slutten av juni Demokratenes nominasjonsvalg i New Yorks 14. distrikt. Det kom som en overraskelse for mange.

Det betyr at 28-åringen blir partiets kandidat til setet i Representantenes hus i mellomvalget i november.

- Inspirerende

Alexandria Ocasio-Cortez, som er vokst opp i The Bronx i New York, har siden hun vant nominasjonsvalget valfartet USA rundt for å drive valgkamp. Blant annet var hun og Bernie Sanders i Kansas City i midten av juli, som tradisjonelt har hatt mange republikanske velgere.

Målet hennes er at hun en dag får et sete i Kongressen, for å «skape et Amerika som jobber for alle, ikke for noen få rike», som hun skriver på sine nettsider.

- Hun leter ikke etter hva som skiller oss, men hva som forener oss, sier Janice Manlove, en 64 år gammel pensjonert postmann fra Kansas City, til The Nation.

Han mener det er på tide at amerikanske politikere retter øynene mot folk «på golvet», og mener Ocasio-Cortez er en av få som gjør det.

- Hun sier at hvis Kongressen hadde sluttet å bekymre seg så mye om å ta vare på forretningsavtaler, og heller startet å ta vare på arbeidsfolk, hadde det vært det beste for alle. Det er det Demokratene burde si. Det er inspirerende, sier Manlove.

LER AV TRUMP: Under en tale til landets guvernører, kom Trump inn på helsesystemet til USA, og hans planer framover. En av uttalelsene Trump kom med her, fikk senator Bernie Sanders til å bryte ut i høylytt latter på direkten. Video: CNN Vis mer

Møter også motstand

Selv om 28-åringen og 76-åringen er populære hos enkelte i den amerikanske befolkningen, er partifeller bekymret for retningen partiet beveger seg mot. Noen er bekymret for at Demokratene går for mye til venstre, og at de mister konservative velgere.

Senator Tammy Duckworth i Wisconsin sa i et intervju med CNN tidligere i august at Demokratene må være forsiktige med å gå for langt til venstre. Duckworth mener det kan skape problemer foran mellomvalget.

Duckworth sa at Ocasio-Cortez' politikk hører hjemme i The Bronx, hjemstedet til 28-åringen, og ikke nasjonalt.

- Hvis demokratisk sosialisme hersker på kort sikt, vil det være på tross av - og ikke på grunn av - Ocasio-Cortez-effekten, skriver CBS News-kommentatoren Michael Graham.

PÅ HAWAII: Med blomster rundt halsen holdt Ocasio-Cortez tale i Honolulu 6. august. Foto: NTB Scanpix
PÅ HAWAII: Med blomster rundt halsen holdt Ocasio-Cortez tale i Honolulu 6. august. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ocasio-Cortez-effekten

Ifølge avisa The Nation er derimot folk blitt fans av henne, og mener at Sanders og Ocasio-Cortez' rundreise kan bidra til å få arbeiderklassen til stemmelokalene i november - og få dem til å stemme på Demokratene og ikke Republikanerne.

Da det nye politiske stjerneskuddet og Sanders var i Kansas City, møtte 5000 personer opp for å høre på talen deres. Mange møtte opp i like kampanje-T-skjorter og bannere til støtte for sosialistene.

Kommentatorer i flere amerikanske aviser kaller det for Ocasio-Cortez-effekten: at sosialister har begynt å vinne valg i USA. Det skriver blant andre The Nation, CBS News, New York Times og The Hill.

CBS News-kommentatoren Michael Graham mener Alexandria Ocasio-Cortez er Demokratenes Sarah Palin. Palin var i sin tid, og noen mener at hun er det fortsatt, Republikanernes stjerne, og var visepresidentkandidat i 2008. Hun og John McCain måtte se seg slått av demokraten Barack Obama, som vant presidentvalget.

Har også motstandere

En av de politiske sakene Alexandria Ocasio-Cortez er opptatt av, er at alle skal få helsebehandling uansett hvor stor lommebok en har. Hun kaller det «Medicare for All».

Graham, CBS-kommentatoren, mener den politiske stjerna kan få problemer med å overbevise andre med hennes politiske ståsted, nemlig sosialismen. Det knytter han til Margaret Thatcher, Storbritannias konservative eksstatsminister.

- Thatcher spurte: Hvordan skal du betale for det? (Offentlige ytelser, red.anm.) Thatchers kjente utsagn var at «problemet med sosialisme er at du til slutt går tom for andres penger». Mange amerikanere ser seg selv som «de andre» i det scenarioet, så de ønsker å vite hvor mye av de «gratis» tingene kommer til å koste, skriver Graham.