DØDE: Alexandros Andreas Grigoropoulos (15) døde lørdag 6. desember. Foto: AP/Lefteris Pitarakis/SCANPIX
DØDE: Alexandros Andreas Grigoropoulos (15) døde lørdag 6. desember. Foto: AP/Lefteris Pitarakis/SCANPIXVis mer

- Alexandros drept av rikosjett

Det viser foreløpig obduksjon. Demonstrasjonene fortsetter i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kula som drepte en gresk tenåring i forrige uke, var en rikosjett, viser den foreløpige obduksjonen.

Advokaten til de to politimennene som er siktet i skytingen, sier at rapporten dermed viser at de hadde rett da de sa de bare hadde avfyrt varselskudd.

Dødsfallet til den 15 år gamle Alexandros Andreas Grigoropoulos utløste de verste opptøyene i Hellas på flere tiår. Sammenstøtene mellom politi og demonstranter fortsatte onsdag på Syntagma-plassen i Aten.

Den ene av de to politimennene er siktet for overlagt drap ved å ha avfyrt et skudd direkte mot tenåringen, mens den andre er siktet for medvirkning. 

Hellas lammet

Atens internasjonale flyplass er i dag stengt på grunn av streik i Hellas? to største fagforbund. Situasjonen er svært spent, og streiken skaper frykt for nye opptøyer i landets storbyer. 

Også offentlig transport og andre tjenestetilbud er rammet av den 24 timer lange streiken i dag. Fagforeningsmedlemmene streiker med krav om høyere lønn og mer statlig støtte til lavinntektsfamilier. De er også misfornøyde med regjeringens pensjonsreformer, som reduserer pensjonsutbetalingene og krever at folk jobber lenger.

Flere av de største byene i Hellas har de siste fire-fem dagene vært herjet av angrep mot biler, butikker og bygninger og voldelige sammenstøt mellom politi og demonstrante, som følge av Alexandros død sist lørdag. 

Landets sterkt kritiserte konservative regjering ba fagforeningene om å droppe streiken, som mange frykter vil kunne utløse nye opptøyer. De fagorganiserte valgte å gjennomføre streiken, men har gått med på å begrense omfanget av protestmarsjene og avblåse planene om å demonstrere i Aten for ikke å fyre opp under den spente situasjonen.

- Regjeringen ansvarlig

Den sosialistiske opposisjonen krevde tirsdag at landets regjering må gå av som følge av urolighetene. Den greske statsministeren, Costas Karamanlis, har på sin side anmodet de politiske partiene om å stå samlet i krisen, men sosialistene er ikke i humør til å inngå noe kompromiss med regjeringen.

— Han og regjeringen hans er ansvarlig for den omfattende krisen som landet og det greske samfunnet opplever, sier sosialistenes talsmann, George Papakonstantinou.

Sosiale problemer
Anslagsvis 2.000-3.000 selverklærte og godt organiserte anarkister i de største byene skal ha stått bak opptøyene, som eksperter mener skyldes en rekke ulike faktorer. 

Myndighetene har ikke klart å få kontroll over de svært radikale miljøene, som delvis har sine røtter i motstanden mot militærdiktaturet i Hellas på begynnelsen av 1970-tallet, mener enkelte analytikere.

Hellas sliter dessuten med sosiale og økonomiske problemer. Selv om den generelle arbeidsledigheten har ligget på rundt 8 prosent de siste par årene, er så mange som 20 prosent av unge, nyutdannede grekere uten jobb. Den globale finanskrisen vil trolig forsterke dette bildet.

I tillegg har den store greske toleransen for demonstrasjoner bidratt til å gjøre det vanskeligere for politiet å få bukt med de radikale

miljøene, mener ekspertene. Dette har anarkistene i tillegg utnyttet til sin fordel.

(NTB)

 

DØDE: Alexandros Andreas Grigoropoulos (15)Foto: EPA/STF/SCANPIX
DØDE: Alexandros Andreas Grigoropoulos (15)Foto: EPA/STF/SCANPIX Vis mer
NYE OPPTØYER: Flere tusen demonstranter møtte i dag opp i sentrum av Athen. Foto: AFP/Aris Messinis/SCANPIX
NYE OPPTØYER: Flere tusen demonstranter møtte i dag opp i sentrum av Athen. Foto: AFP/Aris Messinis/SCANPIX Vis mer