Nav-krav om barnebidrag på 23600 per måned

Alf (57) pålagt gigantisk barnebidrag

Nav krever Alf Friisø (57) for etterbetaling av barnebidrag på 23 600 kroner per måned - for en periode da sønnen ifølge en dom ble holdt ulovlig i Nicaragua.

- KORRUPT: - Norge har inngått en avtale med et av de mest korrupte landene i verden, med et av verdens mest korrupte rettsvesener, sier Alf Friisø. I 2014 påla en domstol i Nicaragua ham barnebidrag på minst 2000 dollar i måneden. Nå har Nav krevd ham for 141 600 kroner basert på denne dommen, fordi begge land er med i Haag-konvensjonen om barnebidrag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- KORRUPT: - Norge har inngått en avtale med et av de mest korrupte landene i verden, med et av verdens mest korrupte rettsvesener, sier Alf Friisø. I 2014 påla en domstol i Nicaragua ham barnebidrag på minst 2000 dollar i måneden. Nå har Nav krevd ham for 141 600 kroner basert på denne dommen, fordi begge land er med i Haag-konvensjonen om barnebidrag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Diplomaten Alf Friisø, nylig hjemvendt fra tjeneste i Sør-Afrika, er opprørt da Dagbladet treffer ham foran Stortinget.

Han har fått krav fra Nav om etterbetaling av barnebidrag.

Bidraget gjelder en seksmånedersperiode i 2015 da ekskona var etterlyst via Interpol for å ha bortført sønnen til Nicaragua.

- Det er helt urimelig, sier Friisø. Han er ikke imot å betale bidrag, også i denne perioden, men synes beløpet er altfor høyt.

Har klaget

Friisø har derfor klaget på pålegget om å betale 23 600 kroner per måned, til sammen 141 000 kroner.

Beløpet kan være norsk «rekord»: Mens Nav mangler oversikt over dette, sier Christian Jessen i interesseorganisasjonen MannsForum at han aldri har hørt om et så høyt bidrag.

Ekskona oppgir å ha fullmakt til å representere sønnen, og avviser å på noen måte bidra med informasjon til Dagbladets artikkel. Sønnen har ikke besvart Dagbladets spørsmål.

- MÅ VÅKNE: - Vi må våkne opp når det gjelder hvilke internasjonale avtaler vi inngår, særlig dem som gjelder barn, sier Alf Friisø. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- MÅ VÅKNE: - Vi må våkne opp når det gjelder hvilke internasjonale avtaler vi inngår, særlig dem som gjelder barn, sier Alf Friisø. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Korrupsjonsindeks: 159. plass

Bakgrunnen for Navs avgjørelse er at Nicaragua i fjor ble medlem i Haag-konvensjonen om barnebidrag, hvor også Norge er med.

Dermed mener Nav at Norge må respektere en nicaraguansk dom fra 2014 som fastsatte størrelsen på bidraget.

- Norge har inngått en avtale med et av de mest korrupte landene i verden, med et av verdens mest korrupte rettsvesener, sier Friisø.

Dagbladet har siden forrige tirsdag, uten hell, prøvd å få Finansdepartementets kommentar til dette, etter å ha blitt henvist dit av Arbeids- og sosialdepartementet.

På Transparency Internationals korrupsjonsindeks 2020 er Nicaragua på 159. plass blant 180 land, hvor lav plassering indikerer høy korrupsjon.

- Korrupt rettsavgjørelse

Friisø reagerer sterkt på at Nav har lagt til grunn en nicaraguansk dom hvor han sier at dommeren fastsatte et vilkårlig beløp, uten at Friisø var involvert i prosessen.

I fjor dømte Follo tingrett ekskona til 15 måneders fengsel etter barnebortføringsparagrafen, etter at hun i 2013 tok med sønnen til Nicaragua, hvor hun er fra, og holdt ham der mot Friisøs vilje. Dommen er anket.

AUTORITÆRT REGIME: Under president Daniel Ortega (i midten) har Nicaragua siden 2007 blitt et stadig mer autoritært regime. Her sammen med visepresident-kona Rosario Murillo under en minnemarkering i juni i år. Foto: Nicaraguas presidentmyndighet/NTB Scanpix/AFP
AUTORITÆRT REGIME: Under president Daniel Ortega (i midten) har Nicaragua siden 2007 blitt et stadig mer autoritært regime. Her sammen med visepresident-kona Rosario Murillo under en minnemarkering i juni i år. Foto: Nicaraguas presidentmyndighet/NTB Scanpix/AFP Vis mer

I år bestemte Nav at Friisø må etterbetale barnebidrag for seks måneder i 2015 - en periode som omfattes av tingrettens dom.

- Jeg har klaget på det, fordi det er basert på en korrupt rettsavgjørelse i Nicaragua, sier Friisø.

Dagbladet har ikke lykkes i å få noen kommentar fra Nicaraguas familiedepartement, som har korrespondert med Nav om saken, og heller ikke fra landets justismyndigheter og London-ambassade.

Norge: Maks 9040 kroner

Også andre enn Friisø reagerer på beløpets størrelse.

Ifølge Christian Jessen, som leder barnelovgruppa i organisasjonen MannsForum, er 23600 kroner i måneden uvanlig mye for ett enkelt barn - særlig fordi Nicaragua har lavere levekostnader enn Norge.

I norske saker er høyeste bidrag per barn 9040 kroner.

- Det er det absolutte maksimum for ett barn, sier Christian Jessen til Dagbladet.

- Kunne sagt nei

Slik Dagbladet har skrevet tidligere, tok ekskona i 2013 parets da mindreårige sønn med til Nicaragua. Først i 2019 vendte de tilbake til Norge. Da var sønnen myndig.

Mens de var i Nicaragua fikk ekskona medhold i flere søksmål, blant annet i en dom om barnebidrag som Nav nå mener at Norge må respektere.

Friisø mener Norge burde ha reservert seg mot dommer fra Nicaragua.

- Vi kunne bare ha sagt nei, sier han.

- Tabbet seg ut

Christian Jessen mener Nav har «tabbet seg ut».

- Hvis en avgjørelse strider mot den allmenne rettsfølelse, kan Nav nekte å anerkjenne den dommen. Det er klart at 23600 kroner ikke bare dekker underhold av et barn, men mye, mye mer, sier han.

Nav bekrefter at en utenlandsk avgjørelse kan avvises hvis den er «uforenlig med rettsordenen», men at bestemmelsen bare skal brukes unntaksvis.

I den konkrete saken henviser Nav til taushetsplikt.

- Må våkne opp

Alf Friisø synes Haag-konvensjonen fungerer utmerket - hvis statene som er med har fungerende rettssystemer.

- Vi må våkne opp når det gjelder hvilke internasjonale avtaler vi inngår, særlig dem som gjelder barn, sier han.

INTERVJUET FAMILIEN: Både Alf Friisø (bildet), hans ekskone og deres sønn, som de da sloss om foreldrerettigheter til, ble intervjuet på nicaraguansk TV i 2015. Foto: Video fra 100% Noticias TV-innslag
INTERVJUET FAMILIEN: Både Alf Friisø (bildet), hans ekskone og deres sønn, som de da sloss om foreldrerettigheter til, ble intervjuet på nicaraguansk TV i 2015. Foto: Video fra 100% Noticias TV-innslag Vis mer

Selv om konvensjonen gjelder, mener Friisø at Nav har gjort en slett jobb, og burde ha avvist kravet.

I en klage til Nav skriver Friisøs advokat blant annet at Haag-konvensjonens krav om bosted i Nicaragua ikke er oppfylt.

Nav: Taushetsplikt

«Når NAV mottar et krav om anerkjennelse og gjennomføring av en utenlandsk dom etter Haag-konvensjonen av 2007 undersøker vi alltid at alle vilkårene er oppfylt», svarer fungerende avdelingsdirektør Liv Tove Espedal i ytelsesavdelingen i Nav.

Hun skriver at «hvis vilkårene for å anerkjenne en utenlandsk avgjørelse etter bestemmelsene i Haagkonvensjonen av 2007 er oppfylt, overprøver ikke NAV beløpets størrelse. På grunn av taushetsplikten kan vi ikke uttale oss om hvilke vurderinger som er gjort i denne konkrete saken».

Ifølge Nav skyldes det siste at ekskona ikke har løst Nav fra taushetsplikten. Derfor uttaler Nav seg bare generelt.

Espedal opplyser at det er barnet som har rett til barnebidrag, og beholder denne retten også i tilfeller med barnebortføring.

Blodig regime

Siden den tidligere revolusjonshelten Daniel Ortega i 2007 på nytt ble president, har Nicaragua tatt lange skritt i retning av å bli et diktatur.

Våren 2018 brøt det ut protester mot Ortega og hans visepresident-kone Rosario Murillo.

Minst 325 ble drept og 2000 skadd da politi og paramilitære de neste månedene slo ned opprøret mot blant annet en pensjonsreform og trange demokratiske kår.

EU og USA innførte sanksjoner mot en rekke lederskikkelser i regimet.

Før det forestående valget 7. november er fem opposisjonelle presidentkandidater fengslet og to satt i husarrest, noe som har ført til utvidete EU-sanksjoner og krav om strengere sanksjoner fra kongressmedlemmer i USA.

Det er derfor grunn til å tro at valget vil bli lett match for Ortega, som tilhører sandinistpartiet FSLN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer