Badedødsfallet:

Alf Johan (51) døde da han badet. Sjokkert familie vil ha svar

Færder kommune siktes etter en pleietrengende mann på sykehus døde av å ha blitt badet i for varmt vann. - Familien legger til grunn at saken undersøkes grundig, sier bistandsadvokat.

DØDE: Alf Johan Halvorsen døde av brannskader etter at han var blitt badet av helsepersonell i omsorgsbolig. Foto: Privat
DØDE: Alf Johan Halvorsen døde av brannskader etter at han var blitt badet av helsepersonell i omsorgsbolig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Færder kommune på Nøtterøy i Vestfold siktes for brudd på helsepersonelloven etter et badedødsfall i Oserødmyra bofellesskap. Det meldte politiet i en pressemelding torsdag.

Det var Alf Johan Halvorsen (51) som døde som følge av hendelsen søndag 24. februar. Han ble badet i for varmt vann og døde fire dager seinere av brannskader.

- Familien har mange spørsmål

Bistandsadvokat Christian Lundin viser til siktelsen av Færder kommune og understreker at familien vil ha svar på hvordan noe slikt kunne skje.

- De er selvsagt er sjokkert over dette, og legger til grunn at både politiet og fylkesmannen undersøker saken grundig, uttaler Lundin overfor Dagbladet.

I den foreløpige rettsmedisinske undersøkelsen, antas det at mannen døde av brannskader.

- De har fortsatt problemer med å ta det innover seg, og er opptatt av at man gransker saken både i forhold til kommunen og i forhold pleier som har begått behandlingen, sier bistandsadvokaten.

SPØRSMÅL: Bistandsadvokat Christian Lundin sier familien har mange spørsmål de vil ha svar på. Foto: Advokatfirmaet Ness Lundin.
SPØRSMÅL: Bistandsadvokat Christian Lundin sier familien har mange spørsmål de vil ha svar på. Foto: Advokatfirmaet Ness Lundin. Vis mer

Han forklarer at det handler om rutiner eller eventuelt mangel på rutiner som omsorgsboligen har hatt da hendelsen inntraff.

- Familien har selvsagt mange spørsmål som de håper på å få svar på gjennom en grundig etterforskning, slår han fast.

Brudd på helsepersonelloven?

Bestemmelsen i helsepersonelloven sier at virksomheten plikter å organisere seg slik at helsepersonell er i stand til å overholde sine lovpålagte plikter.

Sør-Øst politidistrikt har tatt ut siktelse mot kommunen med grunnlag i brudd på helsepersonellovens bestemmelse om organisering av virksomheten, opplyser politiadvokat Katrine Christensen Brygard.

- Vi har tatt ut foreløpig siktelse mot Færder kommune fordi det er kommunen som har ansvar for kontrollrutiner og opplæring av ansatte, sier Brygard til Dagbladet.

Hun opplyser at etterforskning av saken fortsatt pågår.

- Det vil bli gjort en fortløpende vurdering av saken. Siktelsen på dette tidspunktet er basert på informasjonen vi har til nå. Vi holder på med tekniske undersøkelser og det er personer som fortsatt skal avhøres i saken, sier hun.

Tidligere denne uka ble det kjent at en kvinnelig pleier i 30-åra også er siktet for brudd på helsepersonelloven etter dødsfallet.

Kvinnen er nå tatt ut av tjeneste. Rådmann Toril Eeg i Færder kommune opplyser at kvinnen som er siktet har en helsefaglig utdanning, og har vært fast ansatt i en helgestilling i et par år, skriver NTB.

Varmet opp vannet ekstra

Eeg forklarer overfor NRK at hendelsen skjedde i forbindelse med at en beboer skulle bade, og en av de ansatte brukte personheis for å få mannen ned i badekaret.

- Vannet var altfor varmt, og mannen fikk en forbrenning, sier Eeg.

Det var i forbindelse med fare for legionella-spredning at badevannet ble varmet opp ekstra, men likevel ikke sjekket for temperatur før pasienten ble heist ned.

I omsorgsboligen skal det ha vært en temperatursperre som kunne overstyres ved å trykke inn for å øke varmen på vannet.

Nå skal kommunen iverksetter strakstiltak ved å ettermontere en temperaturlås i alle institusjoner, kommer det fram i en avviksmelding som Færder kommune sendte til fylkesmannen.

I sommer fikk en sterkt utviklingshemmet beboer på Nardo bo- og aktivitetstilbud alvorlige forbrenningsskader etter å ha blitt badet i altfor varmt vann. Beboeren måtte få hudtransplantasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer