Alf Nordhus er død

Høyesterettsadvokat Alf Nordhus er død, 78 år gammel. Med Nordhus er en av etterkrigstidens beste forsvarsadvokater gått bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alf Nordhus innførte begrepet «aktivt forsvar» i skranken, og hadde i sin lange advokatkarriere forsvarerrollen i flere av de største straffesakene siden krigen. Han vant mange seire, men opplevde også flere nederlag etter 40 år i medienes søkelys.

- Alf Nordhus truer rettssikkerheten med sin veltalenhet, er et utsagn som mange ganger er gjentatt om stjerneadvokaten. Halvt i spøk, halvt i alvor. Sikkert er det hvertfall at få, om noen, forsvarere har trollbundet så mange juryer, dommere og aktorer som det bergenske vindunderbarnet.

Med en lynende innsikt i jussens mange områder, var Nordhus som en tornado i domstolene. For landets elitelag av forsvarsadvokater var han nestoren, både beundret og utskjelt.

Bergenser

Alf Nordhus ble født i Bergen 25. august 1919. Hans far var stasjonsmester i byen. Men unge Alf satte raskt kursen mot hovedstaden, hvor han tok juridikum i 1943 og åpnet advokatpraksis i 1949. I 1953 ble han høyesterettsadvokat. Likevel forble Alf Nordhus alltid bergenser både i tale og lynne.

Alf Nordhus satte en ny standard for forsvarsadvokater i kongeriket. Han satte spørsmålstegn ved statsadvokatenes og politiets autoritet. Han var offensiv som få i skranken, og blåste mang en gang bakoversveis på både jury, dommer, aktor og publikum med sine sterke utsagn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer