Alf Nordhus er død

Høyesterettsadvokat Alf Nordhus er død, 78 år gammel. Med Nordhus er en av etterkrigstidens beste forsvarsadvokater gått bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alf Nordhus innførte begrepet «aktivt forsvar» i skranken, og hadde i sin lange advokatkarriere forsvarerrollen i flere av de største straffesakene siden krigen. Han vant mange seire, men opplevde også flere nederlag etter 40 år i medienes søkelys.

- Alf Nordhus truer rettssikkerheten med sin veltalenhet, er et utsagn som mange ganger er gjentatt om stjerneadvokaten. Halvt i spøk, halvt i alvor. Sikkert er det hvertfall at få, om noen, forsvarere har trollbundet så mange juryer, dommere og aktorer som det bergenske vindunderbarnet.

Med en lynende innsikt i jussens mange områder, var Nordhus som en tornado i domstolene. For landets elitelag av forsvarsadvokater var han nestoren, både beundret og utskjelt.

Bergenser

Alf Nordhus ble født i Bergen 25. august 1919. Hans far var stasjonsmester i byen. Men unge Alf satte raskt kursen mot hovedstaden, hvor han tok juridikum i 1943 og åpnet advokatpraksis i 1949. I 1953 ble han høyesterettsadvokat. Likevel forble Alf Nordhus alltid bergenser både i tale og lynne.

Alf Nordhus satte en ny standard for forsvarsadvokater i kongeriket. Han satte spørsmålstegn ved statsadvokatenes og politiets autoritet. Han var offensiv som få i skranken, og blåste mang en gang bakoversveis på både jury, dommer, aktor og publikum med sine sterke utsagn.

Nordhus var også advokaten som ikke godtok at hans klient hadde tilstått overlagt drap, og attpåtil fikk mannen frikjent. Det var i den såkalte Hollekim-saken i Bergen på 1960-tallet. Tiltalte hadde erkjent å ha drept sin kvinnelige leieboer og gravd liket ned på Flesland flyplass. Til tross for omfattende gravearbeider på flyplassen ble ikke liket funnet, og Nordhus' klient ble frifunnet.

- Hollekim-saken var min største seier i retten, uttalte høyesterettsadvokaten seinere til pressen. Også i forholdet til pressen brøt Alf Nordhus en sperregrense.

I motsetning til tidligere skrankeadvokater som mente at en sak ikke hadde offentlig interesse utenfor rettssalen, brukte Nordhus pressen aktivt. Så aktivt at han til slutt ble en rikssynser som både ble spurt om og selv hadde meninger om det meste. Et av hans mange hjertebarn var retten til å røyke fritt i fedrelandet. Selv røyket han i mer enn 40 år opp til 60 South State daglig.

Arbeidsnarkoman

Alf Nordhus var en arbeidsnarkoman. Han startet dagen tidlig med kaffe og åtte sigaretter til frokost. Deretter gikk det i et hesblesende tempo til langt utpå kvelden. Å ramse opp alle straffesakene som han medvirket i, er en umulighet. Men det er få, om noen, advokater som har vært forsvarer i så mange store kriminalsaker.

Han forsvarte Arnfinn Nesset, gamlehjemsbestyreren som i 1983 ble dømt for å drept 22 eldre mennesker med curacit. Han var forsvarer i annen runde av Treholt-saken, han har forsvart pastor Hans Bratterud og rasende norske muslimer i Rushdie-saken. På slutten av 1960-åra sto han i fokus i pornosaken mot Jens Bjørneboe. Ti år senere sto han igjen på barrikadene for ytringsfriheten i den såkalte listesaken.

At den voldsomme arbeidsmengden kostet, la ikke Alf Nordhus skjul på. Han sto fram offentlig etter Nesset-saken og fortalte at alkoholen hadde vært et selvbedrag. Han kom fullstendig på kant med Arne Treholt og medforsvarer Arne Haugestad. På 80-tallet var det flere avishistorier den kjente juristen sikkert kunne vært foruten. Men han kom alltid tilbake og vant nye seire i rettssalen.

Skribent

Selv om Alf Nordhus' advokatgjerning var omfattende, var han også en aktiv skribent. Han skrev flere bøker om kriminalpolitiske emner, blant annet «Jeg tar saken» fra 1967. Han var i mange år spaltist i Dagbladet, fra 1979 i VG. Alf Nordhus var også medlem av Advokatforeningens forhandlingsutvalg, utvalget for strafferett i flere perioder, likeledes utvalget for strafferett og straffeprosess. Alf Nordhus hadde gode kontakter i arbeiderbevegelsen og flere regjeringer, men satset aldri på noen politisk karriere. Alf Nordhus fikk tre barn. Hans eldste sønn Sven-Harald var hans partner i advokatfirmaet siden 1979.

(NTB)

DØD:HøyesterettsadvokatAlf Nordhus var en av etterkrigstidens beste forsvarsadvokater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer