FØR FLUKTEN: Stina Brendemo Hagen t.h. og Madelaine Rodriguez i fengselet i Cochabamba i 2008, før rettsaken startet. Sammen med en venninne ble de tatt med kokain i koffertene.Nå er det bare Rodrigues som er igjen i Cochabamba, etter at begge de to andre har kommet seg til Norge.  
Foto:  Gunnar Hultgreen / Dagbladet
FØR FLUKTEN: Stina Brendemo Hagen t.h. og Madelaine Rodriguez i fengselet i Cochabamba i 2008, før rettsaken startet. Sammen med en venninne ble de tatt med kokain i koffertene.Nå er det bare Rodrigues som er igjen i Cochabamba, etter at begge de to andre har kommet seg til Norge. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

Alfa-journalist bekrefter at han var med på deler av flukten

Journalist Jonas Forsang var med kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) under flukten med tog gjennom Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) hadde med seg journalist Jonas Forsang på flukten med tog gjennom Europa, det melder VG.

- Jeg møtte henne i Brussel. Jeg reiste med henne og de hun reiste med over fire grenseoverganger gjennom Europa, før vi til slutt ankom Norge, forteller journalist Jonas Forsang (31) til den siste utgaven av gratisavisa Natt og dag.

Journalisten jobbet i det konkursrammede mannebladet Alfa. Dagbladet har tidligere skrevet om Kokaindømte Stina Brendemo Hagens flukt etter at hun ble løslatt fra fengselet i Bolivia mot kausjon og meldeplikt. Siste livstegn var da hun henvendte seg til den norske ambassaden i Brasilia i Brasil og ønsket nødpass 12. august. Det fikk hun ikke.

Mannebladet Alfa skrev i siste nummer om hvordan hun flyktet fra Cochabamba i Bolivia og tok seg til Brasils hovedstad.

Ifølge bladet ble operasjonen utført av leiesoldater fra et ikke navngitt internasjonalt firma, som hadde planlagt flukten i minst fire måneder. Prislappen oppgis til å være rundt to millioner kroner, som «en anonym giver visstnok skal ha betalt», ifølge Alfa.

Milliardæren Kjetil Holta sa så til Dagbladet at han drøftet Stina Brendemo Hagens flukt som et mulig prosjekt med mannebladet Alfa.

Forsang innrømmer at ferden og kontakten mellom han og den kokaindømte 21-åringen er presseetisk problematisk. Han hevder i intervjuet med Natt og Dag at medmenneskelige aspekter veide tyngst.

- Jeg er en journalist som har vært til stede under to av de største øyeblikkene i livet hennes: fødselen og hennes møte med frihet etter fire år i fengsel i Bolivia. Det påvirker selvfølgelig forholdet, sier Forsang til Natt og dag.

Stina Brendemo Hagen (21) kom 24.oktober til Norge med ferje fra Tyskland. Med hjelp fra private leiesoldater stakk hun 9. august av fra en dom på 10 år og åtte måneders fengsel i Bolivia for forsøk på smugling av kokain til Norge.