Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Alfheim: At romavlytting kunne renvasket Jensen, er en ganske frisk påstand

Tidligere spaningssjef sa at Asker og Bærum politidistrikt avslo tilbud om romavlytting.

FØRSET DAG I RETTEN: Her sitter Eirik Jensen og Gjermund Cappelen på tiltalebenken i Oslo tingrett under første rettsdag i rettsal 250.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FØRSET DAG I RETTEN: Her sitter Eirik Jensen og Gjermund Cappelen på tiltalebenken i Oslo tingrett under første rettsdag i rettsal 250.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I rettssaken mot Eirik Jensen har romavlytting av Gjermund Cappelens BMW X3 vært tema.

Det har vært hevdet at dersom politiet hadde plantet en mikrofon i bilen til Gjermund Cappelen under det avgjørende møtet mellom Cappelen og Jensen 19. desember 2013, ville de kunne fått beviset som kunne dokumentert at politioverbetjent Eirik Jensen var en skurk, eller fått avklart at den betrodde politilederen bare gjorde jobben sin.

I dag ønsket statsadvokat Lars Erik Alfheim, som er aktor i saken mot Cappelen, å komme med noen bemerkninger til romavlyttingsproblematikken.

- Det ble litt enkelt i går at vi stilte romavlytting på linje med kommunikasjonskontroll. Det er betydelige faktiske utfordringer ved å avlytte en bil. Det er blitt antydet at romavlytting kunne ha renvasket Jensen. Det er en ganske frisk påstand, sier Alfheim, som også påpeker rettslige utfordringer ved å gjennomføre romavlytting.

- Avslo tilbud

I går vitnet tidligere spaningssjef i Torstein Holand. Han var en av de få i Oslo politidistrikt som visste om «Operasjon Silent», hvor Cappelen ble pågrepet etter at politiet hadde fingert et innbrudd i et hasjlager på Røa.

Etter innbruddet, prøvde Cappelen å få til et møte med Jensen. Møtet ble aldri gjennomført.

- Da ble jeg bekymret. Hvorfor i all verden skal Cappelen ha kontakt med Eirik? sa Holand i retten, som forklarte at man som følge av denne kontakten, kalte inn til et møte.

Politiet hadde fått vite at Cappelen og Jensen hadde avtalt et møte. Holand sa i går at han ville vite hva som ble snakket om på dette møte.

- Vi tilbyr Asker og Bærum romavlytting. Det ble avslått, de etterforsket Cappelen, ikke Eirik Jensen. I ettertid tenker jeg det er litt synd, sa Holand.

Indicia

Jensen har forklart at all kontakt med Cappelen var tjenesterelatert. Cappelen derimot sier at alle møter handler om at Jensen skulle få penger for samarbeidet dem i mellom.

Ifølge Spesialenheten ble ingen av møtene med Cappelen loggført.

Jensen har forklart at han har fått andre tjenestemenn eller at han selv har lagt inn informasjon han har fått fra Cappelen inn i Indicia (politiets etterretningsregister).

I dag vitner politioverbetjent Espen Lutnæs fra Kripos, som nettopp har undersøkt Indicia på oppdrag for Spesialenheten.

Dagbladet har tidligere skrevet at den manglende avlyttingen av Cappelens bil var en gedigen tabbe av politiet i Asker og Bærum, basert på informasjon fra en rekke kilder.

Eks-politimannen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet.