Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alfred (93) fikk valget mellom å plante blomster og utepils

Den kalde ølen i vårsola hylles av tusenvis.

DELES: Nesten tre tusen har delt bildet av pleieren som tok med Alfred Luik (t.v) på den lokale pubben. Pleieren (t.h) drikker ifølge Expressen lettøl. Foto: Privat.
DELES: Nesten tre tusen har delt bildet av pleieren som tok med Alfred Luik (t.v) på den lokale pubben. Pleieren (t.h) drikker ifølge Expressen lettøl. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange frykter alderdommen, og at de ikke skal få frihet eller mulighet til å leve ut sin siste epoke av livet som de vil.

Kanskje er det litt av grunnen til at bildet av svenske Alfred Luik (93) fra Tullinge nå går sin seiersgang på sosiale medier og i svenske aviser.

Bildene ble først offentliggjort på Karsdala Värd og Omsorgsboende facebookside under tittelen «om brukeren selv fikk velge», og viser en smørblid 93-åring som drikker øl i vårsola sammen med en pleier.

Det kommunale eldrehjemmet tilbyr en rekke forskjellige aktiviteter for beboerne, blant annet blomsterplanting og bingo.

Men det var ikke det Alfred ville gjøre i finværet. 

- Alfred er med på ganske mye, men det er kanskje ikke helt hans greie å sitte og plante blomster, utdyper enhetssjef Hans Nygren på eldrehjemmet til  Expressen.

Fikk et enkelt spørsmål 93-åringen - som ifølge avisa kjempet for finnene under andre verdenskrig - skal da ha fått det enkle spørsmålet fra pleieren Gavin: - Men hva vil du da?

- Gå ut i solen og ta en kald øl, skal 93-åringen ha svart.

Og sånn ble det. Etter lunsj skiftet Gavin fra arbeidsklær til vanlige klær, tok med seg Alfred på pub, og serverte ham en stor kald øl, skriver Aftonbladet

Bildene av den enkle gesten er delt nesten tre tusen ganger på facebook, og omtalt i flere svenske aviser.

Hylles Handlingen hylles i kommentarfeltet på eldresenterets egen side:

«Helt fantastisk at personalet er lydhøre og tar seg tid til å lytte. Håper flere eldrehjem tar etter. Skål, Alfred», skriver en.

«Endelig finnes det en menneskelig eldreomsorg. Stort pluss til dere!!! Stort minus til resten av alle dem som bedriver eldreomsorg som moderne menneskehandel», skriver en annen.

Enkelte tar imidlertid også til orde for at den enkle handlingen burde vært normalen - og at det er trist at en så enkel menneskelig handling vekker oppsikt. 

Det kommunale eldrehjemmet svarer på de fleste av kommentarene - og tydeliggjør sitt syn på saken i kommentarfeltet:

- Når man ikke får fatte egne beslutninger, ikke bestemme selv lenger osv, da finnes man ikke lenger. Sånn vil vi ikke at de som bor hos oss skal ha det, skriver senteret på facebooksiden.

- Er med på mye Senteret prøver ifølge avisa så langt det er mulig, å oppfylle ønsker fra beboerne.  Det hender også at de ansatte arrangerer pubaften for beboerne, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Når været blir finere, skal Alfred ha ytret ønske om et nytt besøk på den lokale puben, opplyser enhetssjef Nygren til Expressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!