Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Algerie: 412 drept i ny massakre

ALGER (NTB-AFP): 412 mennesker, mange av dem kvinner og barn, ble hakket i hjel i Algerie tirsdag kveld. Det er den verste massakren i løpet av den seks år lange borgerkrigen, ifølge pressemeldinger i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ofrene i fire landsbyer fikk halsen skåret over eller ble halshogd, skrev avisa Liberte. Noen ble skåret i småbiter. Spebarn ble knust mot husveggene, skrev avisa som hadde snakket med øyenvitner.

  Ifølge Liberte ble massakren i Relizane-regionen i det vestlige Algerie utført av væpnede grupper, trolig islamske ekstremister.

 De fire landsbyene ligger i Souk el Had-området, ved foten av Ouarsenis-fjellene. Nedslaktingen varte hele natta.

Faste

Drapene fant sted på første dag av fastemåneden ramadan. Fundamentalistene har også tidligere trappet opp massakrene under denne høytiden.

  Liberte, Algeries største uavhengige fransktalende avis, sa deres anslag over antall drepte var basert på intervjuer med overlevende, både på stedet og på sykehus.

Massegraver

Angriperne kom klokka 18 og holdt på til daggry. Deretter kom sikkerhetsstyrkene og begravde de døde i massegraver. Innenriksminister Mostefa Benmansour besøkte også stedet, ifølge Liberte.

  Et øyenvitne fortalte avisa at han hadde sett 50 døde bli båret ut fra et hus, og 30 fra nabohuset. Journalisten intervjuet et vitne som bare ble omtalt som Ali B. Hans kone og tre barn hadde fått halsen skåret over.

Verre og verre

Med den siste massakren er 850 sivile drept de siste ti dagene, de fleste i det vestlige Algerie, ifølge avisaes statistikk.

  Ouarsenis-regionen er med sine fjell og skoger vanskelig tilgjengelig, og har et rykte for å være farlig. Væpnede islamske bander står sterkt her.

  På ettersommeren ble over 500 sivile drept i utkanten av Alger, i to angrep mot landsbyene Rais og Bentalha. Offisielt ble bare 200 drept.

  Både overlevende og pressen ga den mest ekstreme gruppen, Væpnet islamsk gruppe, GIA, skylda.

GIAs hevn

Myndighetene og mediene mener GIA er blitt svekket av hærens offensiv og tegn til økende selvforsvar i landsbyene. Gruppa har reagert ut fra sin spesielle form for «folkemordslogikk» - blodige hevnangrep på forsvarsløse sivile.

  De siste ukene har sentrum for terroren forflyttet seg vestover, og tvunget sivilbefolkningen på flukt.

  Enkelte observatører tror GIA føler seg presset i det sentrale Algerie, og i stedet forsøker å skape et mottrykk lenger vest.

Brev

Avisa Le Matin skriver at det ble funnet et brev på en drept terrorist, underskrevet av en leder, Abou Djamil.

 Her ble grupper i det vestlige Algerie bedt om å trappe opp angrepene for å lette presset på medlemmene i det sentrale Algerie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!