Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Algerie er i oppløsning

ALGER (Dagbladet): - Valgfusket startet allerede under valgkampen. Vi fikk ikke melde på våre kandidater til valget. Andre partimedlemmer ble jult opp. Sannheten er at Algerie er i ferd med å gå i oppløsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier Louisa Hanoun (43) til Dagbladet. Hun leder Det trotskistiske arbeiderpartiet PT og er medlem av nasjonalforsamlingen.

President Liamine Zerouals parti Nasjonal demokratisk samling RND vant lokalvalget i Algerie med over halvparten av stemmene. Men opposisjonen protesterer mot utbredt valgfusk.

Kneblet

- Vi måtte endre partiprogrammet vårt. Vi fikk ikke skrive ordet krig og heller ikke nevne massakrene. Vi fikk bare snakke om vann og kloakksystem, mens folk døde hver dag, sier Hanoun.

- Jeg sier det er uhildet valgfusk når antall stemmer er høyere enn antall velgere, når man lar døde stemme og når valgurner blir tømt uten å bli talt opp. Slik er de politiske spillereglene i Algerie. Regimet vil kneble opposisjonen.
Opposisjonen fikk ikke mange stemmer torsdag. RND fikk 5,4 millioner stemmer, Sosialistfronten FFS fikk 443000, Samling for kultur og demokrati RCD 250000 og Louisa Hanouns parti PT fikk 11700 stemmer.

Holder døden på avstand

Louisa Hanoun er en kjent skikkelse i Algerie. Hun er et symbol for kvinner, for demokrater, for menneskerettighetsforkjempere og for alle som ser opp til en som våger å ta bladet fra munnen. Hun lever med konstante dødstrusler og får naboenes hjelp til å holde vakt over sin lille leilighet i Alger. - Jeg kan bare le når du spør meg om jeg er redd. Hva betyr mitt lille liv mot 120000 døde i Algerie? Jeg har ingen rett til å la være å handle. Min beste beskyttelse er min politiske aktivitet, sier Louisa Hanoun, gift, uten barn og jurist.
For henne har krigen blitt verre siden president Zeroual lovet fred i 1995. Hun hevder at ikke bare De væpnede islamske grupper GIA står bak massakrene men også forskjellig milits og det hun kaller «krigens herrer», hvorav minst en sitter i nasjonalforsamlingen, hevder hun.

Tyr til våpen

Hvis utviklingen får fortsette, kommer Algerie til å gå i oppløsning mener Hanoun. Særlig ungdommen har det vanskelig. Hundretusener av unge er uten arbeid, de har ikke noe å spise, ingen bolig og de tyr oftere og oftere til våpnene.

- Ungdommen kveles i Algerie nå. Den vil ikke leve med blod og terror, uten en framtid, ungdommen vil leve et eget liv, som ungdom, sier Hanoun.

Hele Norges coronakart