Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Algerie får kjøpe amerikanske overvåkningsfly

PARIS/OSLO (NTB): President Bill Clinton har gitt grønt lys for salg av avansert etterretnings- og overvåkningsutstyr til militærregimet i Algerie, samtidig som EU utelukker salg av slikt utstyr til landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge opplysninger fra franske etterretningskilder som NTB har fått tilgang til, har Clinton gitt den amerikanske flyprodusenten Gulfstream Aerospace tillatelse til å selge seks mindre jetfly til Algerie, utstyrt med toppmoderne lytte- og peileutstyr.

Avansert

Flyene, som framstår som sivile, skal være utstyrt med avansert radarutstyr, såkalt SIGINT-utstyr for avlytting av radiosamband samt støysendere for sabotering av «fiendens» kommunikasjonskanaler.

  Fienden flyene skal jakte på er væpnede islamistiske gruppene, som siden islamske partier ble frarøvet regjeringsmakten etter valget i 1992, har ført en blodig terrorkrig mot de militære kuppmakerne. Krigen har til nå kostet rundt 80 000 mennesker livet, og daglig meldes det nå om massakrer.

EU utelukker

Regimet i Alger anklages selv for massive brudd på menneskerettene, og mye tyder på at regjeringshæren har vært involvert i flere av massakrene. Det har fått det internasjonale samfunn til å holde god avstand.

  Senest i går utelukket statsekretær Derek Fatchett i det britiske utenriksdepartementet etthvert salg av våpen og overvåkningsutstyr fra EU til Algerie.

 Fatchett sa dette i forbindelse med at en EU-delegasjon under ledelse av ham selv besøkte landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!