Ali (17) hentet på kirketaket

Ali Roberto Mozaffar (17) ble lagt innhentet av utlendingsseksjonen ved Oslo politikammer etter 14 måneder i kirkeasyl. Iraneren kastes nå ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier barnepsykiater Jon Lange. Han mener Ali Robertos mentale tilstand er svært alvorlig og at han må legges inn på sykehus straks. Den anerkjente legen og psykiateren har i over 30 år jobbet i helsevesenet. Seint i går kveld undersøkte han den unge iraneren på cella på Oslo politikammer.

- Han er fullstendig overbevist om at han kommer til å bli drept dersom han sendes tilbake til Iran, sier Lange ved midnatt.

Rå makt

Først kom sjokket, så engasjementet. Politikere, venner, advokater, verge og andre frivillige jobbet i natt på spreng for at Ali Roberto skal få bli i Norge.
Men myndighetene har tatt et urokkelig standpunkt. I natt varslet de at 17-åringen blir sendt ut av Norge klokka 12.30 i dag.

Venner og andre involverte samlet seg i går kveld i og utenfor politihuset på Grønland i Oslo. «La Ali få bli», ropte de vel 100 demonstrantene, som planla en spontan våkenatt foran inngangen. SV-leder Kristin Halvorsen møtte personlig opp, og svært mange kritiserte politiets handlemåte i sterke ordlag.

Til og med Oslo nye biskop, Gunnar Stålsett, engasjerte seg i går kveld personlig i saken.

- Justisministeren er forpliktet til å foreta en ny vurdering av saken, mener Stålsett.

Like etter klokka 16.00 i går ettermiddag braket det løs på Kristensamfunnets område i Oslo sentrum. Ali Roberto var utenfor døra for å trekke frisk luft, da fire eller fem polititjenestemenn fra Oslo politikammer- ifølge vitner- la 17-åringen i bakken med rå makt.

Prestekona Gillian Lorentsson hørte og så hva som skjedde. Hun forteller til Dagbladet at politimennene også slo Ali Roberto med knyttneven.

Umenneskelig

Iraneren ble deretter puttet i en sivil politibil og fraktet rett til politihuset på Grønland i Oslo.

- Dette er helt vanvittig og svært umenneskelig. Justisdepartementet har sagt at myndighetene ikke går inn i en kirke for å hente ut asylanter. Nå har det skjedd. Hvor er rettssikkerheten? Er det dette en såkalt kristelig regjering mener med menneskerettigheter? tordner prest Sven-Åke Lorentsson i Kristensamfunnet, hvor Ali Roberto har sittet i kirkeasyl siden 27. desember 1996.

Ali Roberto ble lagt i bakken på selve kirketaket, bare få meter fra inngangsdøra til menighetshuset.
- Det var vigslede rom på alle kanter. Dette er helt klart kirkens område. Her har man hentet en person ut av et kirkeasyl med rå makt. Jeg finner ikke ord, sier Lorentsson til Dagbladet.

Undersøkt av lege

Seint i går kveld fikk både advokat Cato Schiøtz og verge Angelika Gutch-van der Bijl møte Ali Roberto på politihuset. Han ble først undersøkt av en lege fra Oslo legevakt, som ikke anbefalte sykehusinnleggelse. Noen timer seinere ble han undersøkt igjen, denne gang av barnepsykiateren Jon Lange.

- Jeg har lang erfaring med flyktningebarn. Ali Roberto må legges inn straks, men det ser ikke ut til at Ullevål sykehus vil ta ham inn. Jeg vil bruke de nærmeste timene til å jobbe for en innleggelse- og jeg vil kontakte justisministeren, sier Lange.

- Hvorfor?

- Han er atskillig mer fortvilet og redd enn de andre barna jeg har behandlet. Han må undersøkes nærmere. Ali Roberto har allerede slått seg selv til blods. De fysiske skadene etter pågripelsen er sår på flere steder- ikke minst rundt håndleddene.

Militant metode

Den unge iraneren har solid ryggdekning fra både NOAS og Redd Barna. Generalsekretær Jan S. Jørgensen i NOAS er sjokkert.

- Ali Roberto har sittet 14 måneder i kirkeasyl, uten å få gå på skole og uten foreldre. Så bruker myndighetene en slik militant metode. Her viser de ingen nåde, sier Jørgensen.
Oslo nye biskop, Gunnar Stålsett, advarer myndighetene mot å sende Ali Roberto ut av landet umiddelbart.

- Det er grunn til å vurdere om menneskerettighetene og barnekonvensjonen er ivaretatt i denne saken, sier Stålsett, som i går kveld selv tok kontakt med Oslo-politiet for å få klarhet i hva som har skjedd.

SORG: <b/> Sven-Åke Lorentzen i Kristensamfunnet måtte trøste sønnen Adrian (10), som ikke skjønte hvorfor kameraten Ali Roberto ble hentet.