Ali (23) overlevde IS' massehenrettelse ved å spille død

Bøddelen bommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann navngitt som Ali (23) overlevde en massehenrettelse i regi av Den islamske stat (IS) ved å falle ned på golvet og spille død, melder organisasjonen Human Rights Watch (HRW) i sin siste rapport om IS' framferd i Irak.

Holdt fanget i konteiner Ali, som er soldat i den sjiadominerte irakiske regjeringshæren, forteller at han ble tatt til fange 12. juni sammen med tusener av andre menn som var på flukt fra de framrykkende IS-styrkene, som har tatt store deler av Irak, inkludert byen Tikrit, som falt dagen før.

I likhet med mange andre bar Ali sivile klær for å bedre sjansene til ikke å bli tatt, uten at det hjalp.

Den 23-årige soldaten sier han og andre fanger ble holdt i en skipskonteiner på et palassområde i byen, før han og ni andre ble ført ut om ettermiddagen. Mennene ble stilt opp på rekke og skutt en etter en med pistol.

Ali sier bøddelen bommet på ham, men at han likevel falt og lot som om han var død. Etter mørkets frambrudd snek han seg ut av området og gjemte seg i sivet i dagevis før han kom i kontakt med HRW, og ble brakt i sikkerhet.

- Barbari I HRWs rapport slås det fast at opptil 770 menn ble henrettet av IS etter at de tok Tikrit. Ut fra satellittbilder anslår de at mellom 250 og 400 ble drept inne på palassområdet 12. eller 13. juni. Likene antas å ligge i massegraver eller være dumpet i elva Tigris.

HRWs nye anslag over antall drepte i Tikrit er tre ganger så høyt som tidligere. Organisasjonen har også avdekket hittil ukjente henrettelsessteder i byen.

- IS' barbari er brudd på loven og et grovt anslag mot samvittigheten, sier HRWs direktør for nødoperasjoner Peter Bouckaert ifølge den britiske avisa The Independent.

IS, som er en ytterliggående sunnimuslimsk organisasjon, sier selv at de henrettet 1700 sjiamuslimske fanger i juni.