Ali forsvunnet i Iran

For halvannen måned siden ble asylsøkeren Ali Roberto Mozzafar sendt tilbake til Iran. Etter det har hverken norske myndigheter i Iran eller Alis verge hørt noe fra ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hjemsendte asylsøkeren Ali Roberto Mozzafar(17) fra Iran er fortsatt som sunket i jorden. Verken vergen, advokaten eller den norske chargé d'affaires Carl Wibye i Teheran har hørt noe fra gutten etter at han ble sendt til Iran 29. mars i år.

Advokat Jon Rud er bekymret over at ingen har hørt noe fra Ali. Han reagerer sterkt på at norske myndigheter ikke har gjort noe for å finne ut hvordan det går med 17-åringen etter at han ble sendt ut av Norge.

- Statens forklaringsmodell sier at han har lurt oss alle og koser seg ved det Kaspiske hav sammen med sine foreldre. Den andre forklaringen er at noe hindrer ham i å ta kontakt. Han kan sitte i et fangehull eller tatt av dage for den saks skyld, sier Rud., sier Rud til NTB.

Informasjonskonsulent Roar Hanssen i Justisdepartementet viser til at Ali har fått tilbud om å kontakte ambassaden i Teheran hvis han trenger hjelp.

Lurt?

At - Myndighetene har brukt store ressurser opp gjennom årene på denne saken, men de gidder ikke å gjøre noe for å finne ut hva som er skjedd med Ali. Det er bedrøvelig at en regjering som har verdier som første prioritet, ikke kan vise såpass menneskelighet, sier Rud til NTB.

Chargé d'affaires Wibye påpeker at veldig mange i samme situasjon som Ali har returnert til Iran uten at det skjer dem noe - folk som har konvertert og søkt asyl i andre land.

- Dette er et sivilisert samfunn. Hva han har gjort i Norge, er det ingen som bryr seg om her. Vi regner ikke med å få høre noe om hvordan det går med ham. Familien holder en lav profil. Hvis han hadde vært arrestert eller var i problemer, ville han formidlet dette til sine kontakter i Norge, mener Wibye..

- Ingen bevis

Advokat Rud har liten tro på at 17-åringen har utsatt seg for den store påkjenningen det er å sitte i kirkeasyl i halvannet år, hvis han hadde det bra sammen med sine foreldre i Iran.

- Justisministeren har ingen konkrete bevis for at Ali er gjenforent med foreldrene. Hun bygger på vitneutsagn fra anonyme vitner som hevdet å ha sett Ali sammen med foreldrene sommeren 1996, hevder Rud.

Utvisningen av Ali er anket til Borgarting lagmannsrett, og saken skulle egentlig opp i slutten av mai. Nå er den utsatt til høsten.

(NTB)

SUNKET I JORDEN Ingen vet hvor Ali Roberto Mozzafar befinner seg. Advokat Jon Rud er bekymret.