Ali Hamid (22) dro til Bagdad for å få seg jobb

Få dager etter er han død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ali Hamid forlater familien og hjembyen Nasiriya for aller første gang i forrige uke. Målet er Bagdad. Her håper 22-åringen å finne arbeid slik at han kan forsørge familien, som består av foreldre og tolv søsken, skriver BBC.

Onsdag møter så Hamid og flere hundre andre arbeidssøkende shia-muslimer opp på Oraba-plassen, nord i Bagdad. Det er her arbeidsgivere møter opp hvis de trenger løsarbeidere. En sjåfør kommer kjørende, ifølge vitner. Han stopper bilen og roper at han har arbeid å by på. De arbeidssøkende går mot bilen. Så smeller det.

Landesorg

Mer enn hundre mennesker drepes momentant i den kraftige bomben. Over 160 personer er skadd. Deriblant Ali Hamid. 22-åringen kjøres til et lokalt sykehus, men livet er ikke til å redde. Litt over 20 timer etter bombeangrepet dør Hamid, skriver BBC. De møtte Hamids familiemedlemmer på sykehuset i Bagdad i går.

- Han var den beste av sønnene mine, sier faren, Hamid Hussein.

- Dette er et stort tap for familien, fortsetter han.

Pappa Hamid Hussein er shiamuslim. Han er ikke alene om å sørge i disse dager. Bare på onsdag mistet 182 familier noen av sine kjære i bombeangrep i Bagdad. De aller fleste av de drepte er shiamuslimer.

- Vi er alle blitt bombemål. De vil skape konflikt mellom shia- og sunnimuslimer, sukker far Hamid Hussein.

Smell hver time

Det er umulig å skjønne hvor forferdelig situasjonen er i dagens Irak. Gjennom hele døgnet tikker meldingene om død og fordervelse inn på nyhetsbyråene. Her er for eksempel meldingene fra nyhetsbyrået AP de siste timene:

  • 14.16: Tidligere i dag skjøt maskerte menn mot arbeidere i Bagdad. Minst tre ble drept og et dusin skadd i skyteepisoden.
  • 13.38: En selvmordsbomber sprenger seg sjøl og bilen foran en shia-moské i nord-Irak. Minst 10 er drept og 21 skadd.
  • 13.26: En rakett skytes inn i Bagdads strengt bevoktede «grønne sone», hvor myndighetspersonell og utenlandske ambassader holder hus. Ingen ble skadd, ifølge politiet.

- Men nyhetsbyråene sender bare ut en liten del av all elendigheten som skjer her. Hver eneste time hører vi minst en eksplosjon eller skyteepisode, fortalte shiamuslimen Fadil Kadoum til Dagbladet.no på telefon fra Bagdad for to uker siden. Sjøl beveger han seg bare utendørs når det er tvingende nødvendig: som når familien trenger brød og vann. Eller andre livsnødvendigheter.

- På den andre side er det kanskje likegyldig om jeg er inne- eller utendørs. For kort tid siden døde en hel familie i et av nabohusene her da en rakett dundret ned i huset deres, sukker Kadoum.

At situasjonen i Irak skulle bli så ufattelig vanskelig, hadde han ikke engang drømt om.

- Du kommer ikke nærmere helvete enn dette, sier han.Ifølge nettsida www.iraqbodycount.net, er minst 24.712 sivile irakere drept.

Grunnlov til FN

Mens stadig flere sivile irakere mister livet, nærmer grunnlovsarbeidet seg nå slutten i denne omgang. Iraks grunnlovsutkast er ferdig, og vil bli sendt til FN for å bli trykket, ifølge en ledende shiamuslim, som har vært med å jobbe fram grunnloven.

- I dag er vi gjort ferdig de siste endringene i den nye grunnloven. Den endelige utgaven vil bli presentert i FN. Der skal den bli trykket, for så å bli distribuert til det irakiske folket, sier Hussein al Shahristani, stedfortredende talsmann for Iraks nasjonalforsamling, ifølge nyhetsbyrået AP.

FN skal sende grunnloven ut til det irakiske folket slik at de har den ihende før folkeavstemningen den 15. oktober. Sier to tredeler av velgerne i en provins nei, blir hele forslaget forkastet. Da må arbeidet med å utarbeide ny grunnlov begynne forfra igjen. Sunniaraberne satser alt på å blokkere grunnloven i provinsene der de har flertall.

<B>BER OM BEDRE TIDER: </B> Uten at det ser ut til å hjelpe stort. Drapstallene i Irak bare øker.
NOK EN ETTERLATT: </B> sørger etter å ha mistet et familiemedlem.
<B>OVERFYLTE</B> og dårlig stilte sykehus er hverdagen over hele Irak.
<B>DÅRLIG MED gjenoppbygning i dagens Irak. For det er ødeleggelsene for store.
STILLE FØR STORMEN</B> i byen Ramadi, ikke langt fra Bagdad. Dette er en av byene hvor det er flest kamper mellom irakiske grupper og amerikanerne.
<B>MISTER SINE KJÆRE:</B> Så godt som hver eneste dag sørger irakere over at uskyldige sivile mister livet i det som stadig flere frykter blir en blodig borgerkrig.
<B>BEGRAVELSESPROSESJONER</B> er daglig skue i Bagdad.