FØLGER RETTSSAKEN: Ali Farah var selv på plass i Oslo tingrett i dag, og håndhilste kort på ambulansjesjåføren før retten ble satt. Foto: GEIR BØLSTAD
FØLGER RETTSSAKEN: Ali Farah var selv på plass i Oslo tingrett i dag, og håndhilste kort på ambulansjesjåføren før retten ble satt. Foto: GEIR BØLSTADVis mer

- Ali var veldig tydelig skadet

Sykepleier prøvde å hjelpe Ali Farah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  I dag møtte ambulansesjåfør Erik Schjenken i Oslo tingrett, fordi han nektet å godta et forelegg for å ha forlatt en hardt skadd Ali Farah i Sofienbergparken.

Både Schjenken, Ali Farah og hans samboer Kohinoor Nordberg har vitnet tidligere i dag.

Forelegget på 6000 kroner er utstedt av Spesialenheten for politisaker, som konkluderer med at de to ambulansesjåførene oppførte seg utilbørlig, arrogant, avvisende og krenkende. Schjenken nektet å godta boten, fordi han mener den er feilaktig.
Den andre ambulansesjåføren godtok den samme boten.

Erik Schjenken er fortsatt sykmeldt etter episoden i fjor sommer, og lider av posstraumatisk stress-syndrom.

- Var tydelig skadd
Et av vitnene til hendelsen er sykepleier. Hun grep selv inn etter at Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken i august i fjor, og la ham i stabilt sideleie. Hun forklarte at hun raskt forsto at Farah var alvorlig skadd.

- Vi var i parken og grillet. Vi så at Ali Farah fikk et slag i ansiktet. Jeg løp rett bort dit, og vi la ham i stabilt sideleie. Jeg tok pulsen hans. Han blødde fra ansiktet. I begynnelsen var han bevisstløs i cirka tre til fire minutter, forklarte vitnet.

Hun forklarte videre at Ali våknet da ambulansen kom, lagde lyder og var veldig uklar i blikket. Hun snakket selv med den ene ambulansesjåføren, som hun mener er Schjenken, og forklarte hva som hadde skjedd.

- Der og da trodde jeg jo at han hørte på meg. I ettertid er jeg mer usikker på det, sier sykepleieren.

- Sa det var et ordensproblem
Hun forteller at hun var usikker på hvor skadd Ali Farah var, og holdt han derfor nede.

- Da sa den ene ambulansesjåføren: «Det er ikke så farlig, bare la ham ligge der og sprelle», sier hun.

Sykepleieren gikk unna for å se til datteren sin, og da hun snudde seg igjen sto Ali Farah på beina. Han var ustø og hadde uklart blikk.

 - Han sjanglet og begynte å urinere. Da ble det ropt ting som: «Ditt jævla svin. Din gris», eller lignende. Det ble veldig opprømt stemning. Det ble ropt flere ganger: «Han er ikke rusa.»

Hun forteller at flere vitner kom i munnhuggeri med ambulansepersonellet.

- Det ble ropt: «Ser du ikke at han er skada.» Da svarte ambulansepersonellet: «Dette er et ordensproblem». De sa blant annet: «Der mista du sjansen din».

Mener Farah lå nede

Vitnet ble spurt om det kunne på noen måte se ut som Ali Farah urinerte på ambulansepersonellet med vilje.

- Jeg klarer ikke med min beste vilje å forstå hvordan de trodde det var viljestyrt. Det var veldig tydelig at det ikke var det, sier hun. Ambulansepersonellet skal ha oppfattet det som om Farah tisset på dem med vilje, og oppfattet handlemåten hans som en provokasjon.

Tidligere i retten i dag forklarte ambulansesjåfør Erik Schjenken at han trodde Farah var rusa, sannsynligvis på GHB.

Ambulansepersonellet er beskyldt for ikke å ha undersøkt Farah slik de skulle, blant annet for å kunne definere hodeskade. I retten tidligere i dag forklarte Schjenken at Ali Farah sto oppreist da ambulansen forlot.

- Jeg mener at Farah lå på gresset da de dro. Men jeg er ikke sikker, forklarte vitnet.

- Det var blod overalt
Et annet vitne som kom til er hjelpepleier. Hun forsøkte å hjelpe Ali Farah, sammen med sykepleieren.

- Jeg hørte en lyd, det hørtes ut som et våpenskudd, det smalt kraftig. Smellet var kjempehøyt, og jeg løp bort. Da jeg kom bort lå Ali på bakken med blod i ansiktet. Han ristet. Jeg satte meg ned å prøvde å holde Ali stille. Vi fikk ikke kontakt med ham, han bare rallet. Vi skjønte at det var veldig alvorlig. Det var blod overalt, forteller hun.

Hun sier hun ble veldig lettet da ambulansen kom, og kunne ta over.

- De oppførte seg veldig arrogant. Noen prøvde å få Ali opp, og da begynte han å tisse. Da oppsto det en munnbruk som ikke egner seg i helsevesenet i det hele tatt. De sa masse ting som «Jævla gris, jævla svin. Når du begynner å dra fram snurrebassen og tisse, da er løpet kjørt».

- Det ble sagt flere ganger at han var skada, forklarte vitnet.

Hun sier at hele situasjonen var forferdelig traumatisk, med barn som løp rundt og Ali Farah som var full av blod.

- Jeg kan ikke forstå at ambulansepersonellet undersøkte Farah slik de skulle. Jeg så ikke det, sier hun.

- Kunne ha dødd
En venn av Farah og samboeren, som var sammen med dem i parken, vitnet også i dag.

Han var den første som kom til etter at Farah ble slått ned. Han forklarte at Farah var full av blod. Han fortalte at han stolte på ambulansepersonellet da de sa at Ali kunne reise seg å gå. Samtidig var han sint for måten Farah ble behandlet på.

- Etterpå skjønte jeg at Ali kunne ha dødd der i parken. Med masse barn rundt, med familien rundt, sier han.