Alibi kan være forfalsket

HA-medlemmet Roger Elvsveen bruker en hyttebok som alibi i bombesaken i Drammen. Men hytteboka er antakelig forfalsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hells Angels-medlemmet Roger Elvsveen (39) fikk åtte års fengsel da bombeattentatet mot motorsykkelklubben Bandidos i juni 1997 ble behandlet i tingretten i fjor.

Retten la til grunn at Elvsveen, sammen med fluktsjåføren Kai Mosether og John Gerhard Berg, som plasserte bomben, var aktivt med i planleggingen forut for eksplosjonen.

Både Berg og Mosether innrømmet skyld i Drammen tingrett, mens Elvsveen nektet seg skyldig. Han mente blant annet at en hyttebok ga ham alibi for den aktuelle dagen rekognoseringsturen skal ha funnet sted, to uker før bomben gikk av. Han har oppgitt at han var på hytta til faren, og støtter seg på innlegg skrevet i hytteboka.

Større sannsynlighet

I lagmannsretten onsdag sa den svenske kriminalteknikeren Jan Andrasko at det var mer enn 50 prosent sikkert at de omstridte partiene i hytteboka ikke var mer enn seks måneder gamle da de ble undersøkt i fjor.

Aktor i saken, statsadvokat Kristian Nicolaisen, har hele tiden avvist hytteboken som et falsum og mener at han med den tekniske gjennomgangen onsdag har fått bekreftet sine argumenter.

- Det er større sannsynlighet at det er en forfalskning enn det motsatte. Jeg synes det var greit å få det på plass, sier Nicolaisen til NTB.

Tvilende forsvarer

Roger Elsveens forsvarer, advokat Fridtjof Feydt, stiller seg tvilende til om den tekniske undersøkelsen har vært grundig nok. Da saken startet mandag varslet han at han ville kreve ankesaken utsatt dersom ikke retten ble tilstrekkelig opplyst av den sakkyndige.

Etter gjennomgangen onsdag var Feydt relativt fornøyd, men avviser at hytteboka utgjør noe betydelig bevis i saken om Elsveens alibi.

- Vi håpet på å få en konklusjon vedrørende hytteboken. Det er jo foretatt to analyser og den andre svekker den første. Det eneste man kan si er at det enten er foretatt en manipulering eller så er det ikke det, sier Feydt.

Han er fremdeles skuffet og opprørt over at han ikke er holdt løpende orientert eller er tatt med på råd før statsadvokaten bestemte seg for å sende hytteboken til analyse i Sverige.

- Det er ganske klart - hvis jeg var blitt rådspurt ville jeg bedt om at flere referansepunkter var blitt utredet samtidig med de omstridte passasjene, sier Feydt.

Like delaktig

En kvinne ble drept og hennes mann skadd da bomben gikk av utenfor Bandidos-huset i Konnerudgata i Drammen den 4. juni 1997.

I tillegg førte smellet til at verdier for 300 millioner kroner gikk tapt. Den tradisjonsrike bedriften Drammensis ble totalskadd og måtte senere legge ned produksjonen i Norge.

Påtalemyndigheten mener alle de fem tiltalte HA-medlemmene i ankesaken var delaktige på lik linje med de to andre som allerede har innrømmet skyld i saken. Spesielt pekes det på Torkjel Alsaker (42) som den som skal ha gitt ordren om at bombeattentatet skulle utføres. Alsaker var den eneste som gikk helt fri for fengsel da saken var oppe i tingretten.

Roger Ekeberg (42), Hans Mikkelsen (34) og Morten Hoelstad (35) fikk alle tre års fengsel.

(NTB)

DREPT:</B> Et ektepar kjørte forbi Bandidos-lokalet da bomben smalt i 1997. Kvinnen ble øyeblikkelig drept.
I FJOR innrømmet to av de sju tiltalte i bombesaken at de hadde vært involverte i eksplosjonen. På mandag startet ankesaken.