Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alibi-vitnet slipper straff

Påtalemyndigheten har henlagt siktelsen for falsk forklaring mot Tommy Karlsen, vitnet som ga Kristin Kirkemo Haukeland alibi natta trippeldrapene skjedde. I dag venter likevel et råkjør i retten der troverdigheten hennes vil bli forsøkt ødelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henleggelsen av siktelsen for falsk forklaring mot Tommy Karlsen er en gladmelding til Kristin Kirkemo Haukeland før hun setter seg i vitneboksen for å bli grillet av aktoratet og ekteparet Orderuds forsvarere.

Tommy Karlsen har nå byttet navn til Benjaminsen. I nesten to år var Benjaminsen siktet for å ha avgitt falsk forklaring om hvor Kristin var drapsnatta. Han har under flere avhør hevdet at han var sammen med Kristin, og at de sammen kjørte ut Aftenposten natt til 22. mai. Politiet trodde ikke på forklaringen til Benjaminsen. Han ble siktet - og forsøkt varetektsfengslet i et forsøk på å slå ham ut psykisk.

- Jeg kan bekrefte at saken er henlagt, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier, som har ledet etterforskingen i Orderud-saken,

- Dette styrker Kristins forklaring om alibiet, sier hennes forsvarer Tor Kjærvik.

Råkjør

Likevel kan Kristin vente seg et råkjør både fra aktoratet og fra forsvarerne til de tre andre tiltalte i dag. De vil gjøre det de kan for å ødelegge hennes troverdighet. Det klarte de i stor grad i herredsretten.

«Bevisførselen har gitt et bilde av Kirkemo Haukeland som grenseløs, uærlig og løgnaktig. Dette er egnet til å gjøre det problematisk å skulle legge avgjørende vekt på det hun forklarte,» heter det i dommen.

Herredsretten la stor vekt på de mange vitnene som fortalte at Kristin i flere sammenhenger hadde snakket om at tre- fire mennesker skulle tas av dage. Mange av disse vitnene ble sitert i dommen, hvor det heter at «Dette gir et samlet bilde som ikke er til å komme forbi».

  • Gøran Beck hevder at Kristin allerede under en biltur sommeren 1998 sa at fire mennesker «skulle sprenges, og at det var noe snakk om bombe». Ifølge Beck fortalte Kristin dette uoppfordret.
  • Odd Helge Hoel hevdet i Nes herredsrett at Kristin hadde sagt han skulle få gifte seg med henne dersom han ville drepe tre mennesker. De to hadde et kortvarig forhold like etter jul 1998.
  • Armand Vestad, som også hadde et kort forhold til Kristin rundt jul 1998, hjalp Kristin med å skaffe våpen. I herredsretten sa Vestad at han fikk følelsen av at Kristin forsøkte å rekruttere ham til å begå et trippeldrap, og at hun tilbød ham ekteskap dersom han ville hjelpe henne.

- Bestillingsdrap

  • Barndomsvennen Gunnar Baltzersen hevdet Kristin hadde sagt at tre måtte forsvinne, ellers ville Per miste gården.

  • Kristins tidligere venninne Siri Grøndahl sa at Kristin etter drapene uttalte at det var et bestillingsdrap, og at det var mye gris og blod der oppe.
  • Kristins ekskjæreste Cato Pedersen har knyttet Kristin til attentatene og sa at Kristin var den første han tenkte på da han fikk høre om trippeldrapet.
  • Brith Rønne, som satt fengslet med Kristin, sa at Kristin betrodde seg om trippeldrapet. Rønne er nå død, men hennes politiforklaring vil bli lest opp i lagmannsretten.

  • Lars Grønnerød, Kristins tidligere samboer, sa i herredsretten at Kristin under en krangel med ham indirekte sa at hun var drapskvinnen. «Hvis ikke du passer deg, så skyter jeg deg bakfra slik som med de tre der oppe,» skal hun ha sagt. Lars hevder at Kristin også har fortalt ham at hun står bak attentatene mot Anne Orderud Paust og Per Paust.

RÅKJØR: Kristin kan vente seg en tøff dag i retten. Aktoratet kommer til å grille henne blant annet om drapsplanlegging og vådeskuddet på Orderud gård lille julaften 1998.
Hele Norges coronakart