- Alibiet sprekker

FROGNER (Dagbladet): Kriminalpolitiet fester ikke lenger lit til Kristin Kirkemo Haukelands alibi for drapsnatta 22. mai 1999. En venn (20) har forklart at han kjørte Aftenposten sammen med henne på det antatte tidspunktet for trippeldrapet. Det eneste som imidlertid er bekreftet av politiet, er at Kristins mobiltelefon var i Oslo og Bærum drapsnatta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan dokumentere dette, basert på opplysninger fra flere sentrale kilder. Politiet har brukt store ressurser nettopp på Kristins påståtte alibi.

- Det har vært like viktig eventuelt å få det bekreftet som avkreftet, sier en politikilde.

Minst to vitner har forklart til Orderud-etterforskerne at 20-åringen har sagt at det ikke er riktig at Kristin var med og kjørte aviser for Aftenposten i Bærum den aktuelle natta.

Fortalte mor

Det ene av de to vitnene har til alt overmål fortalt videre til sin mor at 20-åringen hadde sagt til henne at Kristin slett ikke var med og kjørte aviser drapsnatta. Etterforskerne mener det styrker vitneutsagnets troverdighet.

Kriminalpolitiet sitter også med andre annenhåndsopplysninger som går ut på at 20-åringen skal ha sagt at Kristin ikke var med.

Politiet mener at det var 20-åringen som hadde Kristins mobiltelefon, og at det var han som sendte meldinger til vitsetelefonen, og fikk vitser til svar - ikke Kristin, slik begge hevder.

20-åringen, som er siktet for å ha gitt Kristin falskt alibi den aktuelle natta, har oppgitt navnet på tre personer som skulle ha sett de to sammen i bilen utenfor Aftenpostens trykkeri i Nydalen i Oslo rundt midnatt.

Avisa forsinket

Etter det Dagbladet erfarer, nekter de tre mennene i politiavhør for at de har sett Kristin i bilen i Nydalen sammen med 20-åringen drapsnatta. Kristin skulle ha sittet i førersetet, 20-åringen ved siden av.

Men dette kan altså ingen bekrefte, sjøl om oppholdet i Nydalen skal ha vart i cirka tre timer.

Avisa var forsinket.

20-åringen var i utgangspunktet ikke sikker på at han hadde kjørt Aftenposten sammen med Kristin natt til 22. mai 1999. Etter hvert ble han sikker, fordi han kunne referere til at han natta etter hadde kjørt aviser alene.

Haken ved denne forklaringen var at 22. mai var pinseaften, og at det ikke kommer aviser dagen etter i Norge - fordi det er 1. pinsedag.

Husker lite

Kriminalpolitiet har samtidig merket seg at 20-åringen husker lite av hva som skjedde og ble sagt før, under og etter at budrunden var avsluttet natt til 22. mai.

En vits som han hevder Kristin mottok, husker han imidlertid:

«Hva heter gevær på kinesisk? Lang stang pang».

Fra Kristins mobiltelefon den natta er det bare blitt sendt meldinger til vitsetelefonen, ifølge politiet. Det er altså ikke slik at det fra Kristins mobiltelefon er blitt kommunisert med meldinger til «levende» personer.

En politikilde sier til Dagbladet at det faktisk bare er sendt meldinger til den aktuelle vitsetelefonen fra Kristins mobiltelefon en gang, og det er drapsnatta.

  • Et vitne har forklart at 20-åringen ved to anledninger har sagt til henne at han drapsnatta kjørte budrunder med Aftenposten alene, og at han hadde med seg Kristins mobiltelefon.
  • Et annet vitne har forklart til politiet at 20-åringen ikke lenge etter drapene hadde fortalt til ham at Kristin ikke var med på budrunden drapsnatta, men at han hadde hatt mobiltelefonen hennes med seg på budrunden.

Besøk på Orderud

20-åringen holder imidlertid fast på at Kristin var med, og at hun brukte mobilen til å sende meldinger. Det vet han, for det «peip» hver gang hun fikk en vitsemelding tilbake. Har Kristin vært med på budrunden, viser mobilutskriftene at hun ikke kan ha vært på Orderud gård drapsnatta.

Det er samtidig et tidsrom fra 03.30 til 04.30 som 20-åringen ikke har klart å gjøre rede for, ifølge politiet.

I avhør har 20-åringen sagt, som forklaring på hva de gjorde i det tidsrommet, at de fikk mye aviser i retur på Bekkestua i Bærum. Men det er ikke fakturert for returaviser den aktuelle natta. Dette kan, ifølge det Aftenpostens budansvarlige har fortalt, tyde på at det ikke var retur. Slik retur får transportørene ekstra betalt for.

20-åringen er stevnet som et sentralt vitne i Orderud-saken.

Mannen var for øvrig sammen med Kristin på Orderud gård på besøk hos Per og Veronica Orderud 18. mai 1999.

TVIL OM KRISTIN: Politiet har brukt store ressurser på å bekrefte eller avkrefte Kristin Kirkemo Hauklands alibi for drapsnatta. Flere vitner påstår at Kristin ikke var med og kjørte aviser i Bærum natt til 22. mai 1999.