Alko-fare for godtegriser

Er du glad i søtsaker, nyskjerrig - og i tillegg klar for litt spenning? Da er du også spesielt disponert for å bli alkoholiker, sier en amerikansk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen heter Alexey Kampov-Polevoy. Hvis hans teori lar seg bekrefte, kan det bety et gjennombrudd i kampen mot sykelig alkoholmisbruk, skriver NTB-Reuter.

Kampov-Polevoy har latt gener være gener, sett bort fra vanskelige familieforhold og andre åpenbare miljøfaktorer. I stedet har han undersøkt hva mannlige alkoholikere liker å stappe i seg mellom drinkene:

Her viste det seg at hele 85 prosent av dem elsket søtsaker. Samtidig har svært mange alkoholikere et spaltet forhold til spenning: De føler seg tiltrukket av dristige foretak, men viker tilbake for å kaste seg ut i dem.

- Man kan si at han eller hun har lyst til å hoppe i fallskjerm, men er redd for å sette seg i flyet, sier Kampov-Polevoy.

Spenningssøkere er gjerne impulsive personer, mens folk som unngår vanskelige eller risikable situasjoner sliter med angst og depresjon. Når et menneske slites mellom disse to ulike typene personligheter, tyr vedkommende

gjerne til flaska for å dempe den indre striden.

- Ofte ser vi at trangen til sterke, behagelige stimuli - slik som godterier - står i sammenheng med manglende kontroll over impulsene. Dette betyr i klartekst at personen det gjelder risikerer alvorlig trøbbel, sier den amerikanske eksperten.

Han og hans kolleger har offentliggjort sine forskningsresultater i fagtidsskriftet Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Rapporten bygger på tester av 52 menn som aldri har fått diagnosen alkoholmisbruker, og 26 tørrlagte alkoholikere.

(Dagbladet :på nettet/NTB/Reuter)

ALKOHOLIKER:</B> Spiser du mye søtsaker, er nyskjerrig og glad i spenning, kan du lettere bli alkoholiker, melder en amerikansk forsker.