- Alkohol farligere enn hasj

TØNSBERG (Dagbladet): Stort misbruk av alkohol er farligere enn høyt misbruk av hasj, viser en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er medisinprofessor og overlege ved Statens rettstoksikologiske institutt, Jørg Mørland, som nå legger fram denne rapporten.

Mørland er oppnevnt som sakkyndig av Agder lagmannsrett i en større hasjsak og har sammenliknet bruk og skadevirkninger av forskjellige rusmidler. Hans rapport er oppsiktsvekkende - og en alvorlig varsku mot folk som har et høyt, jevnlig forbruk av alkohol.

Alkohol på voldstopp

- De som bruker en høy dose alkohol hver dag, løper en helt annen risiko enn også brukere av heroin, dersom en ser bort fra overdosedødsfallene. sa Mørland i retten.

Han viser til at de medisinske skadevirkningene er størst ved høyt inntak av alkohol sammenliknet med andre rusmidler, og alkohol ligger på topp i å forårsake aggresjon og voldelig atferd. De samme tendensene og skadene er ikke vanlige selv hos personer som røyker hasj daglig.

Men professor Jørg Mørland deler ikke synet til dem som går inn for legalisering av hasj, og han vil ikke som sakkyndig anbefale hasj framfor alkohol.

- Det er som å velge mellom pest og kolera, sa Mørland i retten.

Små forskjeller

- Det er ikke dramatiske forskjeller på de sto stoffene. Men et moderat alkoholforbruk, en lett beruselse to- tre ganger i uka bør ikke være skadelig for kroppen eller gjøre en avhengig. Da tror jeg det er større sjanser for å bli hekta på hasj ved en tilsvarende bruk, sa Mørland.

Professor Jørg Mørland avlivet myten om at rusen fra heroin, hasj, andre stoffer og alkohol er vesensforskjellige.

- En rus er en rus. Felles for alle rusmidler er at ulykkesrisikoen for en ruset person og hans omgivelser øker drastisk. Det synes jeg er et viktig budskap å få fram, sier Mørland.