<strong>OPPSIKTSVEKKENDE:</strong> Ny forskning viser at alkohol beskytter mot astma.
Foto: Mette Randem
OPPSIKTSVEKKENDE: Ny forskning viser at alkohol beskytter mot astma. Foto: Mette Randem Vis mer

Alkohol kan beskytte mot astma

De som ikke rører alkohol har størst risiko for å utvikle astma, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):De oppsiktsvekkende forskningsresultatene ble nylig offentliggjort på en konferanse i Amsterdam i regi av European Respiratory Society, melder Videnskab.dk. Forskere ved Bispebjerg Hospital i Danmark har undersøkt 19.349 danske tvillinger på mellom 12 og 41 år.

- God studie De har undersøkt sammenhengen mellom alkoholforbruk og utviklingen av astma. Deltakerne besvarte spørreskjemaer i begynnelsen og ved avslutningen av den åtte år lange undersøkelsen.

- Det er gode data fra tvillingregisteret, og det er en enkel, men god studie som viser en statistisk sammenheng mellom astma og alkohol. Og det ser ut til at et moderat alkoholinntak er beskyttende i forhold til utvikling av astma, sier Sofie Lieberoth som står bak undersøkelsen.

Tvillingstudien avslører at man faktisk løper størst risiko for å utvikle astma dersom man ikke rører alkohol. Ved inntak av alkohol kan astmarisikoen reduseres med så mye som en tredjedel.
Risikoen for å utvikle astma er:

•6 prosent - hvis du sjelden eller aldri drikker alkohol.

•4,5 prosent - hvis du drikker mye alkohol.

•4 prosent - hvis du drikker moderate mengder alkohol, hvilket tilsvarer 1-6 alkoholenheter i uka.

Vet ikke hvorfor - Det er jo interessant hvis alkohol påvirker utvikling av astma, men det er viktig å understreke at det er behov for flere studier før vi kan si noe om hvordan for eksempel livsstil spiller inn på risikoen. Ved å undersøke alle faktorene som er knyttet til utviklingen av astma, kan vi bedre forstå hva som er årsaken til lidelsen, sier Lieberoth.

Forskerne tør ikke si hvorfor alkohol synes å ha en beskyttende effekt mot astma, men på konferansen i Amsterdam ble det spekulert i om alkohol virker betennelsesdempende, og slår ut irritasjoner i luftveiene.

Norsk studie bekrefter Professor Kai-Håkon Carlsen ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, påpeker at det finnes få studier som har sett på sammenhengen mellom alkohol og astma. Men han viser til en norsk studie publisert i tidsskriftet Clinical & Experimental Allergy i fjor, hvor han selv var medforfatter og hans kone Karin C. Lødrup Carlsen var førsteforfatter.

- Vi så på astma hos 10-åringer, i lys av en rekke ulike faktorer. Vi fant at hvis mor hadde drukket alkohol under svangerskapet, hadde dette beskyttende effekt for utvikling av astma. Sånn sett peker våre funn i samme retning som funnene i den nye, danske studien, sier Kai-Håkon Carlsen.

Professoren påpeker at astmarisikoen som refereres i den danske studien er lavere enn det som ellers blir rapportert i både Danmark og Norge.

- Ti, elleve prosent i Norge har aktiv astma, og astma-ever-tallene, altså de som noen sinne har hatt astma, ligger på 20 prosent i landet vårt, sier Carlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer