Alkohol og tobakk kan bli billigere i Danmark

KØBENHAVN/MALMØ (NTB-TT): Om drøyt ett år kan prisen for en pakke sigaretter være 24 kroner i Danmark. Prisene på alkohol og tobakk kan bli vesentlig lavere enn i dag, går det fram av en utredning fra det danske skattepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Departementet har analysert effekten av at det ikke lengre blir mulig å handle taxfree-varer mellom EU-landene etter 1. juli 1999.

 Det er bekymring for at grensehandelen kan skyte fart siden prisen på tobakk er vesentlig lavere i Tyskland.

  I dag koster en pakke sigaretter 45 kroner i Sverige, 33,50 i Danmark og bare 22 kroner i Tyskland. For å unngå handleflukt foreslår det danske skattedepartementet å senke prisen på sigaretter til 24 kroner. Derved håper man også å kunne lokke svensker til Danmark.

Bekymrede svensker

Den svenske skatteministeren, Tomas Östros er mer bekymret over konsekvensene hvis Sverige ikke får beholde reglene for innførsel av alkohol.

  - Blir det fri innførsel får det enorme konsekvenser, ikke minst kommer grensehandelen til å øke kraftig, sier Östros.

Særbehandles

Særbehandlingen av Danmark når det gjelder begrenset innførsel av alkohol fra andre EU-land, opphører i år 2003. En danske kan deretter på lovlig vis innføre 110 liter øl til Danmark, hvilket tilsvarer omtrent to års gjennomsnittlig forbruk.

  Det danske skattedepartementet anslår at avgiftene på sprit og øl må senkes med minst 1 milliard kroner for at grensehandelen i sør skal holdes nede på et akseptabelt nivå.

  Den danske staten kommer til å ta inn 1,25 milliarder kroner i økte avgifter når taxfree-salget avvikles. Finansminister Mogens Lykketoft har tidligere sagt at det er sannsynlig at regjeringen senker avgiftene på sprit og sigaretter med opp til 2 milliarder danske kroner.

Bryggeriene urolige

Den svenske bryggeriforeningen er langt mer urolig enn skatteministeren for handelen over Øresund, hvis Danmark senker avgiftene på sprit og øl.

  - Selv om den svenske ølskatten ble senket ved årsskiftet, er det ingenting som tyder på at grensehandelen er gått ned. Den har etter våre beregninger tvert imot økt, sa Bertil Schwartz, informasjonsdirektør for Bryggeriforeningen.

 - Den svenske ølskatten er fortsatt dobbelt så høy som den danske. Vi må ha samme skattesats som i Danmark hvis vi skal få has på grensehandelen, sa Schwartz.