IKKE MEDVIRKENDE:  Alkohol er skadelig for mangt, men angivelig ikke for sædkvaliteten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IKKE MEDVIRKENDE: Alkohol er skadelig for mangt, men angivelig ikke for sædkvaliteten. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Alkohol påvirker ikke menns sædkvalitet

Største studien av sitt slag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har hver femte norske mann dårlig sædkvalitet, og dermed redusert mulighet til å få egne barn. Norske menn kommer sammen med danske menn dårligst ut blant de nordiske landene.

Årsaken er fortsatt ukjent for forskerne, men nå kan en forskergruppe slå fast at alkoholinntak i hvert fall ikke er en medvirkende faktor, skriver VG.

- Det er ingen grunn til å anbefale menn å droppe alkoholen fullstendig om de vil ha barn, sier forsker og professor i biomedisin Trine B. Haugen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har sammen med internasjonale forskere studert data fra 8.344 menn. Konklusjonen er at det ikke er sammenheng mellom moderat alkoholinntak og sædkvalitet.

Studien ble tidligere i sommer publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

Haugen mener det er viktig at folk får råd basert på vitenskap, og viser til at en lege en gang fortalte et par som prøvde å få barn, at mannen burde slutte å drikke.

- Jeg mener det ikke er grunnlag for å gi dette rådet, fordi det kan lure folk til å tro at det å slutte å drikke kan bedre fruktbarheten. Vår studie viser at det ikke er grunnlag for å gi folk dette rådet, sier Haugen.

(NTB)