Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alkohol tre ganger så farlig som marihuana

Alkohol slår heroin, kokain, amfetamin, ecstasy, LSD og GHB, og er vårt farligste rusmiddel.

FYLLA: Alkohol fører til enorme kostnader for samfunnet, dermed regnes rusmiddelet som 30 prosent farligere enn heroin. Illustrasjonsfoto: EPA
FYLLA: Alkohol fører til enorme kostnader for samfunnet, dermed regnes rusmiddelet som 30 prosent farligere enn heroin. Illustrasjonsfoto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Professor David Nutt var inntil i fjor høst britiske myndigheters rådgiver for hvordan man bekjemper rusmisbruk.

I oktober i fjor gikk han imidlertid ut og protesterte i The Guardian på at myndighetene ønsket å øke advarslene mot bruk av cannabis, og gjøre rusmiddelet til et gruppe b-rusmiddel i stedet for gruppe c. Det betød at cannabis skulle vurderes som like farlig som amfetaminer.

- Å ri er farligere enn ecstasy Nutts frittalenhet endte med at han fikk sparken som rådgiver, fordi «han ikke både kan være regjeringens rådgiver og drive kampanje mot regjeringens politikk».

- Når det gjelder hans kommentar om at å ri på hester er farligere enn ecstacy, så er det mer politisk enn vitenskapelig, het det i uttalelsen.

David Nutt har siden i fjor gått igjennom og klassifisert en rekke rusmidler etter hvor farlige de er for oss, skriver nyhetsbyrået PA. Forskningsgruppa hans har regnet med en rekke parametere som mentale og fysiske skader for individet, fare for samfunnet, kriminalitet som følger med bruk og avhengighet. Lista ligger i faktaboksen til høyre.

Heroin mest skadelig Alkohol troner som den store, stygge ulven blant rusmidlene. Over tre ganger så farlig som cannabis, 30 prosent farligere enn heroin, og milevis foran alle «konkurrenter». Hvis man kun ser på skader på individnivå, vinner imidlertid heroin. Også crack og metamfetamin er mer skadelig for individet enn alkohol.

Det er de store samfunnsmessige kostnadene ved alkohol som slår negativt ut for vårt eneste lovlige rusmiddel. Undersøkelsen sier imidlertid ingenting om hvordan de samfunnsmessige konsekvensene om heroin hadde vært like mye brukt som alkohol ...

- Våre funn viser som tidligere undersøkelser i UK og Nederland, at klassifiseringen av rusmidler har lite med hvor skadelige de er, sier Nutt til BBC.

- Bekjemp alkohol Helsemyndighetene bør i så fall konsentrere seg mer om alkohol enn narkotiske stoffer, ifølge Nutt.

- Vi støtter også tidligere studier som viser at offentlige helsemyndigheter bør drive en aggressiv bekjempelse av alkohol.

Nutt legger fram funnene sine på en ruskonferanse han selv har invitert til i disse dager. Samtidig publiseres funnene i verdens fremste medisinske tidsskrift, The Lancet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!