Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alkoholavgiften har økt med 13 prosent de tre siste åra

Samtidig har grensehandelen med Sverige økt med 15 prosent.

ALKOHOLAVGIFTEN ØKER: Illustrasjonsbilde. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
ALKOHOLAVGIFTEN ØKER: Illustrasjonsbilde. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det klart at regjeringen foreslår å øke alkoholavgiftene med ytterligere 1,9 prosent i neste års statsbudsjett.

Til sammen betyr dette en total økning i alkoholavgiftene på bortimot 13 prosent siden Sigbjørn Johnsen tok over som finansminister i 2009.

Problematisk
- Dette synes vi ikke noe om. Ved å øke avgiftene på alkohol er man med på å skape problemer i forhold til handelsnæringen og grensehandelsproblematikken, sier Kenneth Svendsen, avgiftspolitisk talsmann i FrP, til Dagbladet.

Han viser til en grensehandelslekkasje på rundt 10 milliarder kroner i året fra Norge til Sverige, som igjen fører til et tap av rundt 10 000 norske arbeidsplasser.

- Vi er skeptisk til denne utviklingen samtidig som at tollsatser på kjøtt øker dramatisk i budsjettet. Dette vil bidra til å forsterke handelslekkasjen fra Norge til Sverige med tap av arbeidsplasser. Kjøttkrisa vil lokke nordmenn til enda mer grensehandel, sier han.

- Handelslekkasjen er bakgrunnen til at FrP i stort sett alle budsjetter har foreslått reduksjon i alkoholavgifta, sier Svendsen til Dagbladet.

Under dagens fremleggelse av statsbudsjettet for 2013 ble det klart at regjeringen vil øke tollsatsen på storfekjøtt til 344 prosent og tollen på enkelte oster til 277 prosent.

Økt smugling og hjemmeproduksjon I 2009 var alkoholavgiften på brennevin seks kroner og sju øre per volumprosent og liter, mens det i statsbudsjettet for 2013 er lagt opp til en alkoholavgift på seks kroner og 85 øre. Dette tilsvarer en økning på 12,85 prosent.

I statsbudsjettet påpekes det at pris og tilgjengelighet har stor betydning for alkoholforbruket, men:

«Dette må imidlertid veies opp mot at høye avgifter på alkohol kan føre til økt grensehandel, hjemmeproduksjon og smugling. Dette svekker kontrollen med forbruket og innebærer tap av avgiftsinntekter.»

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at den totale grensehandelen med Sverige har økt med over 15 prosent i løpet av de åra Sigbjørn Johnsen har sittet som finansminister.

I 2009 var grensehandelen med Sverige på 10 332 milliarder kroner, mens grensehandelen i år er estimert til å være 11 935 milliarder kroner, en endring på 15,51 prosent.

NYTT STATSBUDSJETT: Finansminister Sigbjørn Johnsen her på vei til Stortinget for å legeg fram statsbudsjettet for 2012 i dag tidlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NYTT STATSBUDSJETT: Finansminister Sigbjørn Johnsen her på vei til Stortinget for å legeg fram statsbudsjettet for 2012 i dag tidlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer