Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alkoholisme er 71 prosent arvelig

Viser ny norsk-amerikansk studie.

Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En norsk-amerikansk studie konkluderer med at alkoholisme skyldes 71 prosent genetikk og 29 prosent miljø.

Studien er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og Virginia Commonwealth University i USA.

Tidligere studier har vist at alkoholavhengighet er rundt 50 prosent arvelig. Men denne nye studien slår fast at alkoholisme er 71 prosent arvelig. Studien er basert på 4203 eneggede og toeggede tvillinger, alle hvite menn mellom 18 og 56 år, fra Virginia i USA.

- Hele 71 prosent av årsakene til at personer i den generelle befolkningen blir alkoholavhengige, er genetiske. Det er høyere enn vi hadde forventet. Bare 29 prosent er miljø, sier forsker Eivind Ystrøm ved divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Ystrøm betegner studien som nyskapende.

- Det er en banebrytende studie fordi man aldri før har kunnet vise arvbarheten knyttet til alkoholisme med så stor sikkerhet. Unøyaktighetene er minimert blant annet fordi vi overfor utvalget har foretatt to livstidsintervjuer med ett års mellomrom, sier Ystrøm.

Han sier at forskerne har benyttet tvillinger i studien fordi det gjør studien mer robust når det gjelder å si hva som er arv, og hva som er miljø.

(NTB)