Alkokutt for gravide

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er skadelig for fosteret at mor drikker alkohol under svangerskapet. Norske forskere rykker ut og krever nulltoleranse mot alkoholinntak for gravide. Nye beregninger foretatt av ei arbeidsgruppe som Sosial- og helsedirektoratet har nedsatt, viser at rundt 600 barn blir født med, eller utvikler alkoholskader hvert år, altså nærmere én prosent av alle fødsler i landet. Av disse rammes mellom 60 og 100 av såkalt klassiske alkoholskader. Nye undersøkelser viser også at mange vordende mødre faktisk ikke vet at de kan skade fosteret ved å drikke alkohol. Det er med andre ord behov for økt oppmerksomhet rundt alkoholbruk i svangerskapsperioden. Hittil har vi i hovedsak rettet innsatsen mot gravide som inntar ulovlige rusmidler.

Direktoratet planlegger også en ny, bred opplysningskampanje om alkohol og skadevirkninger. Hvis direktoratet følger opp den siste antirøykekampanjen, tyder mye på at vi kan vente oss en type skremselspropaganda der virkemidlene tør være sterkere enn effekten på folkehelsa. Vi anbefaler derfor at staten utviser edruelighet hvis den ønsker å oppnå radikale atferdsendringer i alkoholbruken hos f.eks. gravide. Alle er tjent med at kommunikasjonen ikke avspores i iveren etter å oppnå oppmerksomhet rundt budskapet. Det fremmer ikke samtalen at den ene deltakeren brøler, selv om hensikten er antatt god.

Kvinners drikkemønster har endret seg betydelig i løpet av et par generasjoner, viser alkoholforskningen. Samtidig er kvinner eldre når de får sitt første barn. Drikkemønsteret har med andre ord rukket å etablere seg. Flere enn tidligere vil trolig oppdage at det kan være vanskelig å legge om drikkevanene sine. Det er å håpe at helsetjenesten som er i kontakt med kvinnene under svangerskapet kan formidle sine advarsler tydelig og fordomsfritt slik at det lille mindretallet med alkoholproblemer får hjelp i stedet for fordømmelse. Vi finner ingen grunn til å argumentere for alkoholbruk under svangerskapet, selv om vi advarer mot å gjøre alkoholen til den nye, store samfunnsfienden.