Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alkolås i alle tjenestebiler

Statens vegvesens ansatte må blåse før de kan kjøre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dermed er Statens vegvesen den første statsetaten som innfører ordningen med alkolås i alle tjenestebiler. Nå håper de at flere vil følge etter, skriver Vårt Land.

- Alkolås er en godt forebyggende tiltak, samtidig som det også fungerer som en del av straffen for promillekjørere, sier sjefsingeniør Richard Muskaug i vegdirektoratet til avisen.

Alkolåsen fungerer ved at den kobles til bilens tenningslås. For å kunne starte bilen må føreren blåse i alkolåsen, er promillen for høy starter ikke bilen. Alkolåsen kan også innstilles slik at føreren må blåse på tilfeldige tidspunkter underveis for å kunne fortsette å kjøre. Det er også mulig å stille inn en identitets-funksjon som skal hindre at føreren får andre til å blåse for seg.

- Vi monterer ikke alkolåser fordi Vegvesenet har problemer med fyllekjøring når ansatte bruker tjenestebiler. Vi gjør det utelukkende av forebyggende årsaker, sier Muskaug.

I Sverige, Canada og enkelte stater i USA brukes alkolås i privatbiler. I Sverige får førere som har fått inndratt førerkort på grunn av promillekjøring, tilbud om førerkort begrenset til bil med alkolås i inndragningstiden. Muskaug mener en slik ordning bør vurderes innført i Norge også.

PROMILLETEST: Nå må alle som kjører en av Statens vegvesens tjenestebiler ta en innebygd promilletest for å få startet bilen. Foto: SCANPIX
PROMILLETEST: Nå må alle som kjører en av Statens vegvesens tjenestebiler ta en innebygd promilletest for å få startet bilen. Foto: SCANPIX Vis mer