Alkosjokk etter avgiftskutt

Sosialminister Ingjerd Schou er overbevist om at grensehandelen vil presse norske alkoholpriser ned, men er skremt etter avgiftskuttene i Finland. Der drikker, slåss og fyllekjører de mer enn noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. mars gjorde den finske regjeringen det Frp, Høyre og til dels Ap vil gjøre i Norge: redusere alkoholavgiftene ned mot våre nabolands nivå. For Finland betyr det å «konkurrere» med Baltikum, først og fremst Estland.

Finland satte ned alkoholavgiftene med 33 prosent. Ei flaske Absolut kostet da bare litt over 190 kroner. Det fikk konsekvenser. En rapport Norges ambassade har sendt Sosialdepartementet viser dette:

Salget av alkohol fra det finske vinmonopolet Alco økte 44 prosent første uka etter avgiftskuttet sammenliknet med samme periode året før. Brennevinsalget steg med 40 prosent i april, hetvin med 23 og rusbrus 39 prosent. Alkoholforskere har regnet ut at finnene i år i snitt vil drikke 11 liter ren sprit, mot 9,4 året før.

Siden 1. mars har politiet registrert en eksplosiv økning i fyllekjøring og mer alkoholrelatert vold, 500 flere tilfeller av rattfyll og 20 prosent økning i volden i forhold til samme periode i fjor. Fra avrusningsstasjonene i Helsingfors meldes det om en økning i innleggelser på 35 prosent siden 1. mars. Antallet med alkoholforgiftning stiger hele uka gjennom.

Ambassaden skriver at «det virker som om myndighetene passivt betrakter virkningen av den nye alkoholpolitikken. Det er ikke kommet antydninger til mottiltak».

Høyre vil ha avgiftskutt

Brevet som oppsummerer «de negative konsekvenser av den liberale alkoholpolitikken» ligger nå på sosialminister Ingjerd Schous bord. Høyre-statsråden tilhører et parti som for en måned siden gjorde kraftige avgiftskutt til en viktig kampsak. Høyre bruker samme begrunnelse som sine finske kolleger: behovet for å dempe grensehandelen. «Det er begrenset hvor lenge vi kan leve med høyere nivå enn nabolandene. Presset øker, og fører dessverre til mer kriminalitet,» sa Foss.

Rapporten fra Finland får ikke hans kollega i Sosialdepartementet til å revurdere Høyres ambisjoner.

- Den forteller meg at de tradisjonelle alkoholpolitiske virkemidlene med høye priser og begrenset tilgjengelighet er under press. Samtidig viser rapporten at billigere sprit har en kostnadsside. Vi trenger en debatt om alternative virkemidler. Og hver enkelt av oss må ta ansvar for oss selv og dem som er rundt oss, sier Schou.

Omstridt grensehandel

- Men etter å ha lest konsekvensene av den politikken du som Høyre-statsråd går inn for, er du fortsatt for et kraftig kutt i alkoholavgiftene?

- Jeg forholder meg til regjeringens politikk, og vi har senket avgiftene noe. Det er nødvendig for å redusere grensehandel og illegal omsetning. Vi må imidlertid være klar over at hvis vi kutter prisene ytterligere, må vi bli sterkere på andre virkemidler, blant annet innsatsen for alkoholfrie soner, som idretten, arbeidsplassen og skolen, sier Schou.

- Er du enig i Høyres politikk om å bringe alkoholavgiftene ned mot svensk nivå?

- Ja, men jeg er ikke den ivrigste forkjemperen for å redusere avgiftene. Som sosialminister og forelder er det viktig å balansere forholdet mellom pris, tilgjengelighet og andre virkemidler, sier sosialministeren.

Hennes tosidige svar reflekterer dilemmaet alle nordiske land opplever. Danskene drar til Tyskland for billig sprit, svenskene drar til Danmark og Finland, finnene drar til Estland, og nordmennene drar til Svinesund.

Denne dominoeffekten gjør at det ene landet etter det andre må sette ned avgiften, særlig etter at man nå innad i EU kan ta ubegrenset antall flasker over grensene. Samtidig, som finnene har vist, eksploderer de sosiale kostnadene av at folk drikker mer. Resultatet er at politikerne med den ene hånda stimulerer alkoholforbruket, mens de med den andre må heve pekefingeren mot misbruket.

STOLT POLKUNDE: Finnen Toivo Takkula var blant de aller første kundene på vinmonopolet i byen Muoni, da spritavgiftene ble kraftig redusert 1. mars i år.
SOSIALMINISTER: Ingjerd Schous parti Høyre vil ha lavere alkoholavgifter.