Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alkovaner blant studenter skaper bekymring

En av sju studenter føler at eget alkoholforbruk må kuttes ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse TNS Gallup foretok i 2004 på vegne av Studentsamskipnaden i Trondheim blant 1400 studenter ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), Høgskolen i Sør-Trøndelag og Dronning Mauds Minne Høgskole for førskolelærerutdanning:


• Fire av ti drikker minst ukentlig alkohol.
• En av ti drikker flere ganger i uka.
• En av sju føler at de burde redusere alkoholforbruket.
•
En av ti har opplevd at andre har kritisert alkoholforbruket sitt.
• Ved ett av NTNU-instituttene viser så mange som en av ti studenter symptomer på alkoholproblemer.

-  Vi vet at det er en festkultur i studentmiljøet. Selv om mange fint klarer å ta seg en fest og holde fullt trøkk på studiene, vil det nok være noen som skeier ut og ikke klarer å finne balansen mellom festing og prestasjoner i studiene, sier velferdsdirektør Suzette Paasche ved Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT).

Nå har studentsamskipnaden satt i gang tiltak for å dempe drikkepresset blant studentene.

-  Vi ønsker å gjøre noe med holdningene til alkohol. Det handler om å finne en balanse mellom bruk og misbruk, slik at studentene ikke opplever studietida som én stor fest. Særlig for nye studenter kan det være vanskelig å stå imot drikkepresset, sier Paasche.

Farlige drikkemønstre

Noen studenter drikker så mye i studietida at de kan risikere å bli alkoholikere, mener eksperter Dagbladet har snakket med.

-  I en del studentmiljøer er det hyppig bruk av alkohol i forbindelse med ulike fester, arrangementer og samlinger, og mitt inntrykk er at det er blitt mye større toleranse for å drikke mye i studietida. Det gjør at det er lettere å etablere vaner der alkohol er et naturlig innslag, sier administrasjonssjef Jan Elverum ved Lade Behandlingssenter, som drives av Blå Kors.

image: Alkovaner blant studenter skaper bekymring

Farlige drikkemønstre kan være vanskelig å endre når studietilværelsen er over og studentene skal ut i arbeidslivet, mener han.

Bekymret

Et fellestrekk for mange som sliter med alkoholproblemer, er at det hele startet med regelmessig og hyppig alkoholkonsum i store mengder.

-  Utagerende festvaner kombinert med harde studier kan gjøre at studenter bruker alkohol til å avreagere, roe ned nervene og slappe av, sier Elverum.

Tall fra rusmiddelforskningen viser at 18-21-års alderen er den perioden man drikker mest i løpet av livet. De siste ti åra har alkoholforbruket hos nordmenn over 15 år økt med hele 30 prosent.

Hver 10. pasient som legges inn til behandling for alkohol- og rusplager i Norge, har universitets- og høyskoleutdanning.

Vil kartlegge alkovaner

Studentenes alkoholvaner bekymrer flere av studieinstitusjonene i Norge.

TILTAK: Studentsamskipnaden i Trondheim ønsker å gjøre noe med studentenes alkoholvaner. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
TILTAK: Studentsamskipnaden i Trondheim ønsker å gjøre noe med studentenes alkoholvaner. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

-  Vi vet at mange fester for mye i løpet av studietida, og oppfordrer studentene våre til å drikke moderat. Ikke alle nye studenter er forberedt på det drikkepresset de gjerne møter, og vi ønsker å fremme holdninger om at det er greit å la være, sier Vidar Strand, leder av Studentparlamentet ved Høgskolen Stord/Haugesund. Studentparlamentet har etablert et eget AKAN-utvalg (ressurssenter mot alkoholisme og narkomani i arbeidslivet) for studenter.

Også Universitetet i Oslo vil bevisstgjøre studentene om holdninger til alkohol.

-  Få kommer til oss med alkoholproblemer, men vi kan ikke late som om fenomenet ikke eksisterer. Ofte tar det tid før personen selv erkjenner at han eller hun har et problem, sier Anne Karine Lie, sosionom ved Studentrådgivningen til Universitetet i Oslo (UiO).

I samarbeid med Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) skal UiO nå kartlegge studentenes drikkemønster.