Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

All ære til Staff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tor Erling Staff beklager uttalelsene han har kommet med i forbindelse med Lommemannsaken. Han beklager hvis uttalelsene har såret eventuelle overgrepsofre, men understreker at han kun beklager overfor disse barna, ikke overfor foreldre, onkler, tanter, støtteapparat eller andre voksne. Det er de sammen med min generasjon som har vært med på å lage dette systemet, sier Staff. Det er bra den unnskyldningen kom og at den ble rettet til barna.

Politiet har gått ut i media og fortalt at de har fanget den angivelige Lommemannen og at de har DNA-bevis som understøtter dette. Det er fint, men jeg vil minne alle på om at ingen er dømt i denne saken. Journalister og øvrig media har plikt til ikke bedrive forhåndsdømming og la domstolene ta seg av dette som har med skyldspørsmål å gjøre. Det eneste vi kan gjøre i forhold til bloggere og andre sivile meningsytrere er å oppfordre til en viss edruelighet. En mann er tatt, men pr. i dag vet vi ingenting om hvorvidt denne mannen er skyldig og eventuelt i hvilket omfang.

Det som skremmer meg er den forakten og det hatet Staff har vært utsatt for de siste dagene. Han har, fordi han har en mening og har benyttet anledningen til å uttale dem offentlig, fått drapstrusler, blitt truet med anmeldelser av ordfører og advokat Fabian Stang i Oslo, han har fått sms-kampanje mot seg og annet pes.

Nå tror jeg ikke Staff har store problemer med å håndtere dette, han har god trening i reaksjoner på kontroversielle ytringer, men jeg har problemer med at det ikke skal være mulig å ytre kontroversielle standpunkter i Norge uten å få drapstrusler på nakken.

Kritikken som kommer fra hans advokatkollega er direkte usmakelig, og motivene de hevder å ha for kritikken lukter vondt helt hit.

- Staff er oppnevnt til å forsvare mannen. Da bør han ikke gå ut og kritisere lovgiver ved å si at det klienten er siktet for, ikke burde være straffbart, sier Stabell til VG.

Advokat Brynjar Meling mener også Staffs uttalelser kan virke skadelige.

- Jeg kjenner Staff så pass godt at det ikke nødvendigvis er hensyn han tar. Men jeg synes dette er uheldig og skader forsvarsadvokatene. Det er eksempel på en opptreden som vi ikke bør se, sier Meling til TV 2.

GJØR JOBBEN SIN: - Akkurat nå er jeg bekymret på rettstaten Norges vegne. Har vi virkelig bare én forsvarsadvokat som tør stå alene og få alle i mot seg? Det skriver Sissel Vedal. Foto: Scanpix
GJØR JOBBEN SIN: - Akkurat nå er jeg bekymret på rettstaten Norges vegne. Har vi virkelig bare én forsvarsadvokat som tør stå alene og få alle i mot seg? Det skriver Sissel Vedal. Foto: Scanpix Vis mer

Dette folkens, er salgsteknikk på høyt nivå. Advokatene må gjerne mene noe om antatte kriminelle forhold de ikke er involvert i, men hvorfor nå når de til stadighet ellers utviser taushet fordi de "ikke kjenner fakta i saken". Å surfe på en raseribølge i befolkningen allerede før rettsaken er i gang og før mannen har forklart seg er direkte usmakelig. Det er den antatte Lommemannens oppgave å avgjøre om Staff har skadet hans sak og om han fortsatt ønsker at Staff skal representere han. Meling bekymringer er intet mindre enn et spill for galleriet.

At han er bekymret for forsvarsadvokatene (i flertall) er enda mer oppsiktsvekkende. Forsvarsadvokatene har som oppgave å forsvare sine klienter, prøve indisierekker og presentere bevis som eventuelt måtte foreligge, utenforstående advokater som ikke verken har snakket med klienten eller sett bevisene kan ikke vite noe om hva som er klientens beste. Jeg legger merke til at Meling har så liten tillit til domstolen at han antar at jurymedlemmer og dommernes objektive vurderingsevne nå er svekket etter Staffs utsagn, og jeg skulle likt å visst hva de syns om det. Det jeg imidlertid ikke lurer på er hvor stor denne saken kommer til å bli og at advokatsalærene kommer til å bli skyhøye før det hele er over. Hvem av dere advokater vil gjerne ta over hvis Staff tas av saken? Rekk opp hånden!

Staff har ikke gjort seg skyld i noe kriminelt ved å mene dette som han gjør. Det kan ses på som avskyelig og moralsk forkastelig, men det er ikke kriminelt. Det som er avskyelig er at Ordfører Fabian Stang benytter seg av sin nyvunnede maktposisjon. Han rasler høyt med sablene og truer Staff med anmeldelse - jeg håper virkelig at han tar dette steget sånn at ordføreren får det svart på hvitt at vi bor i en rettsstat. At det fortsatt er mulig å ha en mening og uttrykke den selv om den sårer andre mennesker og selv om man ikke er enig.

Akkurat nå er jeg bekymret på rettstaten Norges vegne. Har vi virkelig bare en forsvarsadvokat som tør stå alene og få alle i mot seg? Har vi virkelig bare en forsvaradvokat som trekker på øyenbrynene over å bli uthengt, drapstruet, spyttet på både av befolkningen og sine kollega fordi han tror så inderlig på en sak? Har vi virkelig det?

Da står det fader meg dårlig til her til lands, og jeg er ikke i tvil om hvem jeg ønsker hvis jeg noensinne skulle ha behov for et forsvar. Staff er sannsynligvis villig til å trekke ut sine egne tenner for en sak han tror på, og hva er mer betryggende enn det hvis man hevder seg uskyldig anklaget og trenger en forsvarsadvokat.

Lommemannen er anholdt og skal høres. Så blir det rettsak. Er Lommemannen skyldig så skal han få sin straff. Hva Staff angår så har han en mening, men har ikke gjort seg skyldig i straffbare handlinger ved å uttrykke disse. Det er det imidlertid flere bloggere og andre meningsytrere som har gjort ved å true og oppfordrer til drap. Jeg håper virkelig at Staff anmelder hele gjengen slik at disse også må ta sin straff.

Les også bloggen til artikkelforfatteren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media