SLÅR ALARM: SV-leder Audun Lysbakken mener Venstre vingler i spørsmålet om de kan gå med på endringer i abortloven.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SLÅR ALARM: SV-leder Audun Lysbakken mener Venstre vingler i spørsmålet om de kan gå med på endringer i abortloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Mener Venstre vingler i abortsaken:

- All grunn til å slå alarm

SV-leder Audun Lysbakken mener Venstre vingler i abortsaken. - Jeg sier et entydig og klart NEI, sier Abid Raja (V).

De siste ukene har både Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen vært tydelige på at de ikke støtter endringer i abortloven. Men uttalelser fra parlamentarisk nestleder Abid Raja (V) i helga gjør SV usikre på om partiet vil stå fast på prinsippene i forhandlinger med KrF.

- Vi mener at det er all grunn til å slå alarm. Regjeringspartienes hensikter er veldig uklare, men vi frykter at kvinners makt over egne liv blir et reelt forhandlingstema mellom KrF og regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Søndag spurte Dagbladet Abid Raja om Venstre kan gå med på å endre abortloven.

- Et fullstendig og entydig nei, svarer han.

Men samme dag siterer NRK Raja på at han kan være åpen for endringer, så lenge dagens rett for kvinner til å bestemme selv, ikke endres.

Ber om avklaring

Bakgrunnen for ordvekslingen er at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad før KrFs veivalg ba Erna Solberg og Jonas Gahr Støre avklare om de var villige til å endre abortloven. Solberg svarte pronto med at det var hun, og ga dermed et sterkt kort til den blå fløyen i KrF.

Etter at blå side vant på fredag, har Ropstad presisert at han forventer gjennomslag for en endring som skal få ned aborttallene.

- Det må nødvendigvis innebære en lovendring som direkte reduserer kvinnens makt over spørsmålet, sier Lysbakken.

Han ber Venstre og Frp om å avklare hvor de står.

- Selv om Venstre og Frp har sagt at innskrenkninger ikke er aktuelt, så skapte Abid Raja ny uklarhet i helga da han åpnet for å endre lovteksten, sier Lysbakken.

På spørsmål om han kan oppklare usikkerheten, svarer Raja dette i en SMS til Dagbladet:

«Jeg sier et entydig og klart NEI til å endre noen realiteter og praksis. Kvinner skal slik som i dag fortsette å ha samme rett», skriver han, og understreker flere ganger at han ikke ser «behov for å endre dagens lovtekst».

- Kan dere likevel gå med på dette i en forhandling, eller er dette en rød linje?

«Ja, her går det en helt klar rød linje», skriver Raja.

Oppfordrer til å demonstrere

VG har erfart at forslaget som diskuteres på bakrommet, er å gjøre om paragrafen som gir rett til abort når fosteret har alvorlig sykdom til å bare gjelde der fosteret ikke er levedyktig. Lysbakken mener det vil være en dramatisk innstramming.

- Det er en illusjon at en endring ikke vil ha noe å si. Det vil innebære at kvinner i en helt annen grad i dag må brette ut livene sine i en nemnd. Det er urealistisk at å tro at ikke det vil få konsekvenser, sier Lysbakken.

Raja kjenner ikke til at det finnes en slik formulering, og har heller ikke diskutert den med noen, skriver han.

Frp's Åshild Bruun-Gundersen har tydelig sagt at hun ikke vil stemme for en slik endring. Men Frp's representanter er fristilte i samvittighetsspørsmål, så det kan fremdeles hende at nok Frp-representanter kan stemme for til at en endring kan gå gjennom på Stortinget.

Lysbakken ber folk til å møte opp for å demonstrere for abortloven den 17. november.

- Jeg tror Solberg nok en gang undervurderer hva slags raseri hun utløser hos norske kvinner når det tukles med abortloven, sier han.