- All grunn til å tro at opposisjonsstyrker sto bak gassangrepet

Russlands president Vladimir Putin beskytter sin nære allierte i Damaskus i et leserinnlegg i The New York Times.

SKREV LESERINNLEGG: Russlands president Vladimir Putin gir opprørerne i Syria skylda for det kjemiske angrepet. Foto: Reuters/Alexei Nikolskyi/RIA Novosti/NTB Scanptix
SKREV LESERINNLEGG: Russlands president Vladimir Putin gir opprørerne i Syria skylda for det kjemiske angrepet. Foto: Reuters/Alexei Nikolskyi/RIA Novosti/NTB ScanptixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin holder fast ved at det trolig var syriske opprørere og ikke regjeringsstyrker som sto bak gassangrepet som rystet en hel verden i august.

- Ingen er i tvil om at det er benyttet giftgass i Syria, men det er all grunn til å tro at det var opposisjonsstyrker og ikke den syriske hæren som sto bak. Dette for å framprovosere en intervensjon fra sine mektige, utenlandske beskyttere, som nå står på fundamentalisters side, skriver Putin i et leserinnlegg i The New York Times.

Innlegget framstår som et direkte svar på fjernsynstalen president Barack Obamas holdt onsdag, der han hevdet å vite at det var syriske regjeringsstyrker som sto bak gassangrepet.

Ingen av de to presidentene har lagt fram beviser for sin versjon av angrepet som kostet hundrevis av menneskeliv 21. august, og FNs inspektører har ennå ikke lagt fram sin rapport.

Putin advarer i innlegget mot at det kan komme nye provokasjoner fra de syriske opprørernes side og frykter at de vil angripe Israel for å trekke USA og verdenssamfunnet inn i krigen.

- Vi kan ikke ignorere rapportene om at militante nå forbereder nok et angrep, denne gangen mot Israel, skriver Putin.

Kjemper ikke for demokrati Russlands president mener at mange tegner et forenklet bilde av krigen i Syria.

- Dette er ikke en kamp for demokrati, men en væpnet konflikt mellom regjeringen og opposisjonen i et multireligiøst samfunn. Det er få demokratiforkjempere i Syria, men det er mer enn nok al-Qaida-krigere og ekstremister av alle varianter som kjemper mot regjeringen, skriver Putin.

- USAs utenriksdepartement har selv satt Nusra-fronten og Den islamske staten i Irak og Levanten, som begge kjemper sammen med opposisjonen, på sin liste over terroristorganisasjoner, minner han om.

Advarer mot alenegang Putin bruker mye av innlegget på å understreke FNs viktige rolle som verdenspoliti og konfliktløser og advarer USA mot alenegang.

- Et mulig amerikansk angrep mot Syria, til tross for sterk motstand fra mange land og framtredende politiske og religiøse ledere, blant dem paven, vil resultere i flere uskyldige ofre og til en opptrapping, muligens også til at konflikten spres utenfor Syrias grenser, advarer han.

- Et angrep vil resultere i økt vold og en ny bølge av terrorisme. Det kan undergrave arbeidet med å løse striden om det iranske atomprogrammet og den israelsk-palestinske konflikten, og det kan ytterligere destabilisere Midtøsten og Nord-Afrika. Det kan bringe hele den internasjonale rettsorden ut av balanse, mener han.

Beskytter ikke Assad Putin understreker at Russland helt fra starten av har tatt til orde for en forhandlingsløsning i Syria, der syrerne selv får avgjøre landets framtid.

- Vi beskytter ikke den syriske regjeringen, men folkeretten, skriver han og understreker viktigheten av å verne om Sikkerhetsrådets unike posisjon som beskytter av lov og orden i verden.

- Lov er lov, og vi må følge loven selv om vi liker den eller ikke. I henhold til folkeretten er militær maktbruk bare tillatt i selvforsvar, eller som et resultat av en beslutning i Sikkerhetsrådet. Alt annet er uakseptabelt i henhold til FN-charteret og vil være en aggressiv handling, skriver Putin.

Ikke i USAs interesse Putins stiller videre spørsmål ved om det er i USAs interesse å intervenere militært i det han kaller andre lands indre konflikter.

- Det tviler jeg på. Millioner av mennesker verden rundt ser ikke lenger på USA som en modell for demokrati, men som et land som utelukkende støtter seg på bruk av rå makt, og som setter sammen koalisjoner under slagordet «dere er enten med oss eller mot oss», skriver Putin.

- Men maktbruken har vist seg ineffektiv og meningsløs. Afghanistan rakner, og ingen kan si hva som skjer når de utenlandske soldatene trekker seg ut. Libya er splittet i stammer og klaner, og i Irak fortsetter borgerkrigen med dusinvis av drepte hver eneste dag, fortsetter han.

Putin advarer til slutt amerikanerne mot å tro på Obamas budskap om at de er eksepsjonelle og har en helt egen plass i verden.

- Det er ekstremt farlig å oppmuntre folk til å se på seg selv som eksepsjonelle, uansett hva motivet måtte være, skriver Putin.

(NTB)