All makt til Chavez

Venezuelas president har fått fullmakt til å styre landet som han selv vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas folkevalgte har gitt president Hugo Chávez fullmakt til fritt å styre landet som han selv vil det neste halvannet året.

I går vedtok nasjonalforsamlingen i Caracas i en høytidelig, utendørs seremoni å tildele Chávez retten til å styre Venezuela ved dekreter de neste 18 månedene. Det betyr at presidenten kan få sin vilje igjennom uten vedtak blant de folkevalgte, ved simpelthen å utstede ordrer.

Nasjonalforsamlingen vedtok fullmaktene ved håndsopprekning, og flertallet var ifølge observatører overveldende.

- Vi må for all del sette fart i kampen for denne reformen, sier parlamentarikeren Mario Isea. - Hvis vi nøler, vil overgangen til sosialisme trekke ut, og det er derfor vi innfører denne loven nå, sier Isea ifølge nyhetsbyrået AFP.
- Trussel
Chávez politiske motstandere stiller seg kritiske til at så mye makt samles på presidentens hender. Men opposisjonen har ikke kunnet forhindre at loven om utvidede fullmakter blir innført, fordi den boikottet valget på venezuelansk nasjonalforsamling i 2005.

John Negroponte, som er øverste leder for USAs etterretningsarbeid inntil han tiltrer som viseutenriksminister, betegnet under en høring denne uken Chávez som «en eksportør av radikal populisme». Denne populismen truer demokratiet, framholdt han.

- Chávez oppførsel truer demokratiene i regionen (Latin-Amerika), sa Negroponte. Han pekte spesielt på Bolivia, der den venstreorienterte presidenten Evo Morales har nasjonalisert landets store forekomster av naturgass.


Samarbeid
Negropontes uttalelser gjør neppe inntrykk i de USA-skeptiske landene i Latin-Amerika, sier diplomater. De tror snarere at kritikk fra Washington vil styrke samarbeidet mellom venstreorienterte ledere som Evo Morales, Hugo Chaves og veteranen Fidel Castro på Cuba.

Chávez-regjeringen mener ifølge nyhetsbyrået AP at Negropontes utsagn viser at USAs angivelige ønsker om tilnærming er rent hykleri.

- Det er Negropoente som er den virkelige trusselen mot demokratiet, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Caracas.

Den venezuelanske opposisjonslederen Julio Borges oppfordrer sine politikerkolleger til å tenke langsiktig. Velgerne bør utpeke representanter til en grunnlovgivende forsamling som kan legge grunnlaget for demokratibygging, sier Borges.

(NTB)

HÅNDSOPPREKNING: Medlemmer av Venezuelas nasjonalforsamling stemmer for å gi president Hugo Chávez fullmakt til å styre landet per dekret - det vil si at han kan gjennomføre sin politikk uten å be nasjonalforsamlingen om lov. Foto:  SCANPIX/AP
HÅNDSOPPREKNING: Medlemmer av Venezuelas nasjonalforsamling stemmer for å gi president Hugo Chávez fullmakt til å styre landet per dekret - det vil si at han kan gjennomføre sin politikk uten å be nasjonalforsamlingen om lov. Foto: SCANPIX/AP Vis mer